Belső kábelezés
#1 Belső kábelezés
Belső kábelezéshez keresek megfelelő kábelt. Az már tudom, hogy ne PVC hanem inkább teflon szigetelésű legyen. Azt is tudni vélem, hogy tömör egy eres legyen, meg ne ipari sima villanyvezeték.
A csövek fűtéséhez is ilyen különleges kábel kell?
Találtam ilyent
Ez mondjuk sodrott.
Máshol meg ezt ajánlották szétbontva.
Meg ezt is.
Melyiket szerezzem be?
A csövek fűtéséhez is ilyen különleges kábel kell?
Találtam ilyent
Ez mondjuk sodrott.
Máshol meg ezt ajánlották szétbontva.
Meg ezt is.
Melyiket szerezzem be?
- Rézfaszú bagoly
#3 Re: Belső kábelezés
Ez utóbbit ajánlom, a kisebb keresztmetszetűt inkább.
#4 Re: Belső kábelezés
A B100 tápja kapcsán kipróbált spirál föld vezetékezést beépítettem a csöves bufferembe is. A +-80V-ot vivő vezetékeket vettem körül két egy eres vezetékből készített spirállal. A hatás nagyon erőteljes. Egyrészt mintha eddig egy tüllfüggöny lett volna a hangkép előtt, másrészt a határozottan kontúrosabb megszólalás eddig nem tapasztalt könnyedséggel párosul. Egyébként a kicserélt vezeték anyaga egyezik az újjal.
Érdekes, nagyon érdekes. Legalább annyira erőteljes a hatás, mintha puffer kondit cseréltem volna a tápban...
Érdekes, nagyon érdekes. Legalább annyira erőteljes a hatás, mintha puffer kondit cseréltem volna a tápban...
#5 Re: Belső kábelezés
Konzolom! Én a Socrates DAC-ba, meg a hangfalamban a magas sugárzó előtt ezt használtam:
https://www.hificollective.co.uk/wire/j ... -wire.html
Kellően precíz, sima, de energikus megszólalású. Az énekhangok különösen jók lettek tőle. Még az ára is elfogatható, nem nagyon drágítja meg au elektronikát.
https://www.hificollective.co.uk/wire/j ... -wire.html
Kellően precíz, sima, de energikus megszólalású. Az énekhangok különösen jók lettek tőle. Még az ára is elfogatható, nem nagyon drágítja meg au elektronikát.
#6 Re: Belső kábelezés
Tényleg nem túl drága drót.
Azt próbáltam hangsúlyozni az előbbi pár hozzászólásomban, hogy a drótok elrendezése, az én esetemben a spirális föld vezeték fontosabb volt mint a drót anyaga. Biztos lehetne más geometriát is kitalálni, és valószínűleg más vezetékekkel másképp,vagy sehogy nem működne a föltekerés. Persze nem a bölcsek köve a helix. Volt ahol nem tetszett. Minden esetre egy próbát szerintem mindenképp megér. Meglehetősen olcsó tuning, ami nálam működik.
Azt próbáltam hangsúlyozni az előbbi pár hozzászólásomban, hogy a drótok elrendezése, az én esetemben a spirális föld vezeték fontosabb volt mint a drót anyaga. Biztos lehetne más geometriát is kitalálni, és valószínűleg más vezetékekkel másképp,vagy sehogy nem működne a föltekerés. Persze nem a bölcsek köve a helix. Volt ahol nem tetszett. Minden esetre egy próbát szerintem mindenképp megér. Meglehetősen olcsó tuning, ami nálam működik.
#7 Re: Belső kábelezés
Nekem kettős helixbe van tekerve gyárilag a hangfal kábelem. Igaz, én a tömör drótra esküszöm.
#8 Re: Belső kábelezés
Érdekes kisérlet volt kipróbálgatni ezeket a dolgokat. Egyébként nagyjából hasonló "eredményre" jutottam, mint a linkelt cikk szerzője. Az eredményt a vezetők hosszára értem, illetve a sodrási irányokra. Bár gyanúm szerint nem is a hossz a lényeg, hanem az átlagos menetemelkedés.Tápfeszt vivő legyen az DC, vagy AC mindegy, kábeleknél jobb a nagyobb menetemelkedés, azaz a 2 körüli hossz arány, jelkábeleknél a kisebb, azaz 3 körüli arányszám. Hangsugárzó vezetékekkel egyelőre nagyon keveset kisérleteztem. Igyekeztem 1.5-3 mm távolságot tartani a meleg vezetőktől...amit kiadott a 4mm-es pneumatika cső:)
A kisérletezgetés során amikor lehetett 23AWG-s CAT7 kábel ereket használtam.
A kisérletezgetés során amikor lehetett 23AWG-s CAT7 kábel ereket használtam.
-
#9 Re: Belső kábelezés
Van den hul cs12 hf jó tapasztalatok vannak nem olcsó.
AudioQuest SLiP-DB14/2 szétszedve nagyon jó ,nem drága csak a külső szigetelést le kell szedni.Irányokat figyelni.
AudioQuest SLiP-DB14/2 szétszedve nagyon jó ,nem drága csak a külső szigetelést le kell szedni.Irányokat figyelni.
#10 Re: Belső kábelezés
Egy barátom, ma már Wizzair pilóta hazahozott egy kisrepülőt Chicágóból. Mivel pilótaként még életében nem tört gépet, így ezt megtette ezzel a röpcsivel. A típust a fotón láthatjátok:
Mikor elment a Légügyi hatóság, meg a rendőrök, akkor körbenéztem, s kiszereltem pár méter kábelt a roncsból. Elkezdtem vele hifizni, s mondhatom nagyon jó, tűzbiztos, valamilyen ezüst ötvözet van bennük. Mind az árnyékolt kábelek, mind a szimpla elektromos huzalok ilyenből vannak, valószínűleg még az űrhajókban is, de az Airbus-okban mindenféleképpen. Használom a hanghszedő-MC illesztő vonatkozásában, és használtam belső huzalozásra is. Sajna elfogyott. Most egy pilóta barátom segítségével, aki egyben repülő szerelő is sikerült amerikából megint kábelt szerezni. Nem sokat, de annyit mindenféleképpen, hogy a hangfalam átkábelezzem vele, illetve próbára bekössem hangfalkábelnek is. De még az elkövetkező projecthez, a TauCeti Zero (singing teacher) esetében is felhasználom majd, bár erősítőimben nem sok kábel található. Most tudok vele majd kísérletezni, mert végre nem csak dirib-darab áll rendelkezésemre. A huzal 20 AWG keresztmetszetű, sopdrott, de kevés sodratból áll. Hasonlóan mint korábban a "MI(G kábel". Csak az nem volt ilyen kifinomult. Azt tudom, hogy ezek a drótok gyorsak, azaz a jel keveset késik rajta. Egy utasszállító mondjuk 40m hosszó. A vezérlőtől a svancig (farokig) a kábelhossz kb 50-60 méter a kanyarok, bujtatások miatt. A jel legalább kétszer végig megy ezen, mert ugye a vezérlő komputertől a vízszintes vezérsíkig, meg a robot pilóta esetén vissza is jön a válaszjel. Szal jó sok métert kóvályog az áram benne, kis veszteséggel, s gyorsan, mert ha nem, akkor a röpcsi kóvályog. Na szóval ez az a huzal a fotón. Nem olcsó, de nem is annyira elérhetetlen árú, viszont az ezüst miatt nehéz, és nehezen forrasztható, ha egy picit megoxidálódik. Majd folytatom, de most nem.
#11 Re: Belső kábelezés
0,64x0,64-es tüskére keresek jó minőségű csúszósarut. Van valami jó tippetek?
#12 Re: Belső kábelezés
Jobban jársz ha direktbe forrasztod. Plusz kontaktus, plusz hibalehetőség oxidáció miatt, plusz dolog ami befolyásolja a kapott hangzást.
#13 Re: Belső kábelezés
Szerintem TME, vagy Reichelt electronic. Én legalábbis innen szoktam. Sok típusból van aranyozott. Sok helyen építettem Molex KK-t.
Amit érdemes megfontolni, ( ha jól tudom KD-Mester írta valahol) hogy érdemes egy jelet több tüskére szétosztani. Vagy a kábelt szétbontani 3-4 részre, vagy egyéb más megoldással. Sokkal stabilabbak ezek a csatlakozók, ha több tüske van, másrészt a kontakt felület is meg van sokszorozva.
#14 Re: Belső kábelezés
Nos, hasznos jelútba nem szándékozom tenni, a Soekris DAC-hoz szeretnék néhány kiegészítőt, bemenetválasztó, kikapcsolható hangerőszabályzó, néhány LED... Mivel nem igazán értek hozzá, igencsak elvesztem a sokféle csatlakozó között. A TME-n lenne olyan, amin van fül a szigetelőben való rögzítéshez, de tizenezer darab a minimális rendelési egység. Van pár drótom csatlakozókkal, de pár helyre rövidek, gondoltam szebb lenne egybe megcsinálni, mint toldozgatni...
#15 Re: Belső kábelezés
https://www.tme.eu/en/details/48045-000 ... 045-000lf/
Akkor mondjuk ilyen. Ebből azt hiszem lehet kevesebbet is rendelni. Hozzáteszem a végeredmény erősen függ a jó minőségű krimpelő szerszámtól. Ha nincs érdemes belőle jót venni.
De ha küldesz a board-rol képet hogy hova fog csatlakozni, akkor még lehet pontosítani a csatlakozót.
Akkor mondjuk ilyen. Ebből azt hiszem lehet kevesebbet is rendelni. Hozzáteszem a végeredmény erősen függ a jó minőségű krimpelő szerszámtól. Ha nincs érdemes belőle jót venni.
De ha küldesz a board-rol képet hogy hova fog csatlakozni, akkor még lehet pontosítani a csatlakozót.
#16 Re: Belső kábelezés
A katalóguslap itt található:
https://cdn.amphenol-cs.com/media/wysiw ... pv_wtb.pdf
Érdemes rápillantani, mert van pár variáció. De amit linkeltem az szerintem jó, szoros csatlakozást ad, aranyozott, illetve 28-32AWG vezetékhez való.
https://cdn.amphenol-cs.com/media/wysiw ... pv_wtb.pdf
Érdemes rápillantani, mert van pár variáció. De amit linkeltem az szerintem jó, szoros csatlakozást ad, aranyozott, illetve 28-32AWG vezetékhez való.
#17 Re: Belső kábelezés
Ilyen, szerintem standard pinekre csatlakoznék. Néztem ezt az amphenolt, még jó is lehet, de a szimpla szigetelő 481 Ft??? https://www.tme.eu/hu/en/details/65039- ... solutions/gaszto írta: ↑2023.09.11. 19:58https://www.tme.eu/en/details/48045-000 ... 045-000lf/
Egyébként köszönöm a tippet, rendelek is belőle. A szigetelés akár jó lehet a 40 darabos GPIO jumperről, az csak 3 Eur... Vagy zsugorcső...
#18 Re: Belső kábelezés
Heti akcióban. Nem állítom, hogy csúcsminőség, a fogó egész minőségi darab, a szigetelők jók, az aljzatok, illetve a kábelvégek elfogadhatónak tűnnek, igaz, ezekből még nem volt csúcsminőség a kezemben. Ennyi pénzt szerintem megér a készlet...