Összekötő - interconnect -kábelek
#1 Összekötő - interconnect -kábelek
Essék szó ezekről is!
http://www.image99.net/blog/files/categ ... cable.html
Innen vettem az ötletet és a leírást helix összekötő - interconnect - kábelhez.
A képen a készülő kábel látható. Az erek 23AWG-s tömör vezetékek. CAT7 kábelből származnak. A föld vezeték az eredeti leírástól eltérően dupla érből készült. A jel vezetéket 5mm körüli műanyag csőbe húztam. Eredetileg pneumatikákban használt a cső. A föld vezeték 3x olyan hosszú mint a jel vezeték, és mint mondtam kettő van belőle. Jelen esetben kb 65 cm, illetve 2x2m.
A földelő vezeték készítéséhez széttekertem az érpárokat, kiegyengettem, majd egy alkalmas átmérőjű fémrúdra - semmi faxni, egy nagyobb méretű Philips fejű csavarhúzó szára - föltekertem. Az elkészült spirálba bele kell tolni a meleg eret, majd az RCA csatlakozóknál annyit letekerni a spirálból, hogy föl lehessen szerelni az RCA dugót. Ezt a részt zsugorcsővel rögzítettem.
A spirâlt szét kell húzni a megfelelő hosszra, eligazgatni, majd a kábel másik végére fölszerelni a másik dugót.
Az kisérleti kábel jelenleg a DAC és az előfok közt "járatódik" bármit is jelentsen ez. Az eredeti !eírás 200 óra környéki bejáródásról beszél. Ezt egyelőre sem cáfolni sem megerősíteni nem tudom. Talân egy-két hónap múlva.
Az első benyomások:
- nincs hűha hatás szól szépen
- illetve nagyon szépen!
- tiszta, nagyon eszköztelen...nem hideg, nem meleg, csak jó.
Ez a filléres kábel nagyon megérte a belefektetett munkát. Extra költsége nem volt, minden alkatrésze maradék anyagokból készült. Kíváncsian várom, hogy bejáródás illetve hosszabb idő után is tetszeni fog-e.
http://www.image99.net/blog/files/categ ... cable.html
Innen vettem az ötletet és a leírást helix összekötő - interconnect - kábelhez.
A képen a készülő kábel látható. Az erek 23AWG-s tömör vezetékek. CAT7 kábelből származnak. A föld vezeték az eredeti leírástól eltérően dupla érből készült. A jel vezetéket 5mm körüli műanyag csőbe húztam. Eredetileg pneumatikákban használt a cső. A föld vezeték 3x olyan hosszú mint a jel vezeték, és mint mondtam kettő van belőle. Jelen esetben kb 65 cm, illetve 2x2m.
A földelő vezeték készítéséhez széttekertem az érpárokat, kiegyengettem, majd egy alkalmas átmérőjű fémrúdra - semmi faxni, egy nagyobb méretű Philips fejű csavarhúzó szára - föltekertem. Az elkészült spirálba bele kell tolni a meleg eret, majd az RCA csatlakozóknál annyit letekerni a spirálból, hogy föl lehessen szerelni az RCA dugót. Ezt a részt zsugorcsővel rögzítettem.
A spirâlt szét kell húzni a megfelelő hosszra, eligazgatni, majd a kábel másik végére fölszerelni a másik dugót.
Az kisérleti kábel jelenleg a DAC és az előfok közt "járatódik" bármit is jelentsen ez. Az eredeti !eírás 200 óra környéki bejáródásról beszél. Ezt egyelőre sem cáfolni sem megerősíteni nem tudom. Talân egy-két hónap múlva.
Az első benyomások:
- nincs hűha hatás szól szépen
- illetve nagyon szépen!
- tiszta, nagyon eszköztelen...nem hideg, nem meleg, csak jó.
Ez a filléres kábel nagyon megérte a belefektetett munkát. Extra költsége nem volt, minden alkatrésze maradék anyagokból készült. Kíváncsian várom, hogy bejáródás illetve hosszabb idő után is tetszeni fog-e.
#2 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Csináltam egy hangsugárzókhoz való kábelt is szintén helix stílusban.
Meleg ér 1.5mm Klotz hangsugarzó kábel egyik ere, hideg ér pedig 2.5 négyzetmilliméteres tömör réz vezeték. Hosszak aránya: 2.5 / 1 a hideg javára. Azaz a 2m-es kábelhez 5m villanydrót. Az eljárás hasonló, mint az interkonnekt esetében, annyi az eltérés, hogy nincs műanyag cső a meleg ér körül. A spirál a csatlakozóktól kb 10 centire végződik, onnantól párhuzamos vezetékek mennek a banándugókba.
Meleg ér 1.5mm Klotz hangsugarzó kábel egyik ere, hideg ér pedig 2.5 négyzetmilliméteres tömör réz vezeték. Hosszak aránya: 2.5 / 1 a hideg javára. Azaz a 2m-es kábelhez 5m villanydrót. Az eljárás hasonló, mint az interkonnekt esetében, annyi az eltérés, hogy nincs műanyag cső a meleg ér körül. A spirál a csatlakozóktól kb 10 centire végződik, onnantól párhuzamos vezetékek mennek a banándugókba.
#3 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Érdekes dolgok ezek a spirálok.
Meglepő, hogy mennyit számít ez a geometria. Többet mint a kábel anyaga. Csináltam a spirálok mellé azonos anyagból egy pár ellenpróba darabot. Egy érpárat eredi sodrással használtam a hálózati kabelből, azonos hosszban.
Az eredeti állapotú kábel egészen más. Szőrösebb, kisebb dinamikájú, a sávszélei beszűkülnek.
A helix tisztább, nyiltabb, kis jelszinteken is részletező. A tere definiáltabb. Kipontozottab, jobban kinyílik, leválik a hangsugárzókról. Mindemellett szárazabb, szikárabb, nem keni el részleteket. Az énekhang artikulált, a szöveg érthetőbb, kevésbé nyelődnek el a szóvégek... Teljesen más megszólalás.
A hangsugárzó kábelének spirálra cseréje is ebbe az irányba tolta a hangot. Tiszta, dinamikus, követhető mély basszus, kontroll alatt tartott hangkép...
Meglepő, hogy mennyit számít ez a geometria. Többet mint a kábel anyaga. Csináltam a spirálok mellé azonos anyagból egy pár ellenpróba darabot. Egy érpárat eredi sodrással használtam a hálózati kabelből, azonos hosszban.
Az eredeti állapotú kábel egészen más. Szőrösebb, kisebb dinamikájú, a sávszélei beszűkülnek.
A helix tisztább, nyiltabb, kis jelszinteken is részletező. A tere definiáltabb. Kipontozottab, jobban kinyílik, leválik a hangsugárzókról. Mindemellett szárazabb, szikárabb, nem keni el részleteket. Az énekhang artikulált, a szöveg érthetőbb, kevésbé nyelődnek el a szóvégek... Teljesen más megszólalás.
A hangsugárzó kábelének spirálra cseréje is ebbe az irányba tolta a hangot. Tiszta, dinamikus, követhető mély basszus, kontroll alatt tartott hangkép...
#4 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Hát ez ilyen sport. Teli van már megint az ezotériával. A kábel tekerése, meg a csavarodása is számít... Ezt jó tudni.
#5 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Igen, számít a spirál sodrásának az iránya. Ott van benne a linkelt cikkben.
Egyébként kicseréltem a B100-ban lévő kb 25 centis jó nevű gyártótól származó árnyékolt kábelt lyen spirálosra.
Nagyon meghallani a cserét... azt is,mikor az árnyékolt kábelt sodrott érpárra cserélem...
Egyébként kicseréltem a B100-ban lévő kb 25 centis jó nevű gyártótól származó árnyékolt kábelt lyen spirálosra.
Nagyon meghallani a cserét... azt is,mikor az árnyékolt kábelt sodrott érpárra cserélem...
#6 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Összekötő kábel "kisütése". Lehet, hogy inkább az ezotéria topikba kellene tenni...
Olvasgatva mindenfélét az összekötő kábelekről belebotlottam egy olyan javaslatba, hogy a kábelek hangjának jót tesz, ha kisütjük azokat. Azaz meleg helyen - sütőben - tároljuk azokat hosszabb ideig. A magyarázat valami olyasmi lenne hogy így eltávolítható a szigetelőből a gyártáskori maradék(?), illetve a környezetből fölvett nedvesség. Valami olyasmit is írtak, hogy jobb kábelgyártók hőkezelik a szigetelést egyrészt hogy befejeződjön valamiféle polimerizációs folyamat - ez vegyészet, az tiszta boszorkányság számomra -, illetve a szigetelés víztartalmának csökkentése céljából.
Szóval betettem a sütőbe egy méter körüli CAT7-es kábelt, és 90 fokon hagytam kb két napig sülni. Eleinte volt kis "bukéja", de ez fokozatosan eltűnt.
A kisütött drótokat összevetve a kezeletlen vezetékekkel azt kell mondjam működik a dolog. A kiszárított kábeleket árnyalatnyival jobbnak találtam. Vagy csak bebeszéltem magamnak...
További hókuszpókuszkosdásként összedugtostam egy kábel beégetőt. Két 555-ös időzítőből áll, lassan változó frekvenciájú négyszögjelet állít elő, és kb. 100mA árammal táplálja a rövidzárdugóval lezárt összekötő kábelt. Ezzel hamarabb elérhető a szükséges üzemóra...
Olvasgatva mindenfélét az összekötő kábelekről belebotlottam egy olyan javaslatba, hogy a kábelek hangjának jót tesz, ha kisütjük azokat. Azaz meleg helyen - sütőben - tároljuk azokat hosszabb ideig. A magyarázat valami olyasmi lenne hogy így eltávolítható a szigetelőből a gyártáskori maradék(?), illetve a környezetből fölvett nedvesség. Valami olyasmit is írtak, hogy jobb kábelgyártók hőkezelik a szigetelést egyrészt hogy befejeződjön valamiféle polimerizációs folyamat - ez vegyészet, az tiszta boszorkányság számomra -, illetve a szigetelés víztartalmának csökkentése céljából.
Szóval betettem a sütőbe egy méter körüli CAT7-es kábelt, és 90 fokon hagytam kb két napig sülni. Eleinte volt kis "bukéja", de ez fokozatosan eltűnt.
A kisütött drótokat összevetve a kezeletlen vezetékekkel azt kell mondjam működik a dolog. A kiszárított kábeleket árnyalatnyival jobbnak találtam. Vagy csak bebeszéltem magamnak...
További hókuszpókuszkosdásként összedugtostam egy kábel beégetőt. Két 555-ös időzítőből áll, lassan változó frekvenciájú négyszögjelet állít elő, és kb. 100mA árammal táplálja a rövidzárdugóval lezárt összekötő kábelt. Ezzel hamarabb elérhető a szükséges üzemóra...
#7 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Azt már próbáltad, hogy lefagyasztod a mélyhűtőben a CD-t ( na nem a készüléket ) - hihetetlen hatása van.
PS
Ez érdekes téma. Ugye kicsapódig a vízpára a lemezen, mikor kiveszed a hűtőből? Ugye le is törlöd róla?
PS
Ez érdekes téma. Ugye kicsapódig a vízpára a lemezen, mikor kiveszed a hűtőből? Ugye le is törlöd róla?
#8 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Még nem, de ki fogom próbálni. Lassan már semmin sem csodálkozok. Kicseréltem kb 3x 20cm drótot a B100-ban. Ezeken a vezetékeken kapják a tápfeszt a végfokok... Remekül lehet hallani mikor mi van beépítve... Ja igen, a helix felépítés is működik ...
Komoly zavart érzek az "erőben"...
#9 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Milyen vezeték vált be abban a pozícióban?Konzol írta: ↑2019.11.19. 19:44Még nem, de ki fogom próbálni. Lassan már semmin sem csodálkozok. Kicseréltem kb 3x 20cm drótot a B100-ban. Ezeken a vezetékeken kapják a tápfeszt a végfokok... Remekül lehet hallani mikor mi van beépítve... Ja igen, a helix felépítés is működik ...
Komoly zavart érzek az "erőben"...
#10 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
A jelenség nagyon furcsa. Bogarásztam a B100-am tápjával. Megtoldottam a panelekről jövő vezetékeket kb 20cm-es 4nmm-es Klotz hangszóró vezetékből készített darabokkal. Sehogy sem tetszett az eredmény. Kicseréltem a 0V vezetékét 2x1.5nmm-es tömör rézre. Hát még vacakabb lett! Nem kicsit! Teljesen szétesett a hang. Döngött a basszus, színezett volt a hang. Se tér, se dinamika, se semmi... Alig akartam hinni a fülemnek. Visszatettem a vastag sodrott 0 vezetéket, valamit javult a dolog, de továbbra sem volt jó. Mielőtt nekiálltam volna visszaalakítani a tápot az eredeti állapotára - úgy viszont volt benne egy pici brumm - hírtelen ötlettől na és eredendő lustaságtól vezérelve csináltam egy spirált a két 4nmm-es vezeték köré két szál kb 60cm-es 1.5nmm-es tömör réz vezetékből, és bekötöttem 0-nak. Azonnal megszünt a színezettség, a basszus idegesítő döngő túltengése. A hang kisimult, megnyugodott, semmivel sem gondolom most rosszabbnak mint a táp átalakítása előtt volt, csak a pici brumm tünt el.
#12 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Valamikor 10-12 éve olvastam - akkor próbáltam ki - persze letöröltem ....
PS
PS
#13 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Na látod! Akkor lett tiszta. Ugyanúgy, mikor a szemüveget megleheljük, és töröljük.Az a lényeg, hogy a porszemek szétszórják a fényt, s a hibajavító rendszernek kevesebbet kell működnie. Ettől jobb a hang. A CS 18xx IC-ken ki van vezetve a hiba, amire egy LED-et lehet rákötni. Mrgcsináltam. A tiszta CD lejátszása közben vagy 60%-al kevesebbet villogott a led. Szóval nem kell fagyasztani, csak rá kell köpni a CD-re.
#14 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Üdv!
Kérdésem lenne: IC kábelek direktbe forrasztását próbálta már valaki? Van tapasztalat ilyen téren? Nekem ez 4 csatlakozási pont elhagyását jelentené (elő-végfok, Usb-dac -előfoc). Esetleg légkábelt használt valaki? (akár IC, akár HF kábel).
Kérdésem lenne: IC kábelek direktbe forrasztását próbálta már valaki? Van tapasztalat ilyen téren? Nekem ez 4 csatlakozási pont elhagyását jelentené (elő-végfok, Usb-dac -előfoc). Esetleg légkábelt használt valaki? (akár IC, akár HF kábel).
#15 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
A csatlakozók így is, úgy is macerásak. Az elhagyásukkal készültek annó a "music centerek":):) Minden előnyükkel és hátrányukkal együtt. Valószínűleg javul a hang, de elvész a modularitás...
#16 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
A Music cnterek nem az IC dugók elhagyásával alakultak ki, azok olcsó kommersz cuccok. Itt a kérdés, hogy ha valaki nem dugdosni akarja a kábeleket, meg szétszedni, meg cserélgetni az IC-ket, és úgy véli, hogy megtalálta álmai IC-jét, akkor elhagyva a dugókat a minimum középkategóriás cuccoknál (a musik centerek a belépő szintet sem ütik meg, nem is értem a példád ilyen mérvű alcacsony szintjét egy DIY fórumon) tapasztalt e valaki változást. Ezek szerint Te még nem próbáltad, köszönöm a választ
#17 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Jól sejted, valóban nem próbàltam, legfeljebb ideiglenesen egy-egy próba erejéig összeforrasztani az egyes komponenseket. Ellenben tudok olyan neves hazai gyártóról akik aggasztóan nagy hangzásbeli különbségeket tapasztaltak csatlakozó gyártmányok közt. Ezen felbuzdulva volt/van(?) olyan tervük, hogy készítenek egy - az ő szóhasználatukkal élve - music centert. Erősítő,média lejátszó, bluetooth usb... és ilyesmik egybeépítésével. Ez nyilván nem csak a csatlakozók elhagyását jelenti, hanem a költségek csökkentésére is jó hatással van. De ez persze csak lazán kapcsolódik a kérdésedhez.
#18 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Ez a gondom nekem is. Sok különbséget tapasztaltam dugó és dugó között. WBT, Camridge Audio gyári dugói, Vector2 dugói, Furutech...mind másképp szólnak. Ugyanez a helyzet a hf kábelnél is, ott már elhagytam a dugókat, nem is fogok használni többé, valószinúleg az IC-knél is ez lesz az út. Légkábelezésről (azaz szigetelés nélküli kábelek használata) esetleg nincs valami tapasztalat, vagy olyan link, ahol erről irnak? Ez a kényesebb kérdés kivitelezés szempontjából.
#19 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Én árnyékolt légkábel szerkezetet picit nehezen tudok elképzelni. Nem árnyékolt asszimetrikus kábellel szerintem nem lesz elegendő a zavarvédelem.
#20 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Igazad van! Sajnos, vagy nem sajnos, de nagyon hallatszik a csatlakozó. Erősítőn és hangsugarzó kábelen cseréltem csatlakozókat. Mintha új erősítőm lenne... Ez kissé aggasztó.Donduhaj írta: ↑2020.04.12. 18:27Ez a gondom nekem is. Sok különbséget tapasztaltam dugó és dugó között. WBT, Camridge Audio gyári dugói, Vector2 dugói, Furutech...mind másképp szólnak. Ugyanez a helyzet a hf kábelnél is, ott már elhagytam a dugókat, nem is fogok használni többé, valószinúleg az IC-knél is ez lesz az út. Légkábelezésről (azaz szigetelés nélküli kábelek használata) esetleg nincs valami tapasztalat, vagy olyan link, ahol erről irnak? Ez a kényesebb kérdés kivitelezés szempontjából.
#21 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Ugyanazon gyártmányú, felépítésű RCA aljatból melyiket szeresessem? Ezüstözöttet, ródiumosat, vagy aranyozottat? Esetleg a bevonat nélküli tiszta rezet?
Kinek mi a tapasztalata ezekkel?
Kinek mi a tapasztalata ezekkel?
#22 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Tiszta rezet. Ott nincs a két fém között átmeneti határréteg, no meg az arany sem mindig arany, meg a rhódium sem Rhódium.
#23 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Pedig van! Egy régi barátom Kaporkamikrostúdió mutatta. Papír cső a kábeltől kb 1,5mm-re, és centiméterenként ugyanabból a papírból élére állítva távtartó. Ez gyári huzal volt, valamilyen nagyonnagy frekis célra.
#24 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Nem vagyok szakavatott ezért szeretném megkérdezni, hogy a DAC és az erősítő összekötésénél az RCA kábel külső köpenye az a DAC ban vagy az erősítőben van leföldelve? Ha mindkettőbe akkor nem alakulhat ki földhurok?
#25 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Az összekötő kábel mind két végét földelni kell - pontosabban a jelföldre kell csatlakoztatni. Ezt semmiképp nem lehet megúszni, hiszen az áramkörnek valahogy záródnia kell. Tekintsünk most el a galvanikusan - általában trafóvalleválasztott - ki illetve bemenetektől. Az áramkör jelföldjét nem szokás közvetlenül összekötni a védőfölddel, mert akkor valóban kialakulna földhurok. Szokásosan egy náhány ohmos ellenállást kötnek párhuzamosan két ellentétesen kapcsolt diódával,és azon keresztül kapcsolják össze a védőföldet a jelföddel. Az ellenállás "fölvágja" a földhurkot, míg a két dióda kinyit, ha valami tönkremegy, és nagyobb áramok folynak az áramkör és a védőföld között, megakadályozva a veszélyes feszültségek kialakulását, és az áramütést. ( Az olvadó biztosítónak így van esélye kiolvadni ).
#26 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Köszönöm a részletes választ! A DAC készülékem gyári és a hálózati áramcsatlakozóján nincs földelés, tehát csak két vezeték megy be (fázis, nulla), így akkor a házi készítésű csöves erősítőmön a földhöz köthetem az RCA külső köpenyét ellenállás és dióda nélkül? Vagy miden esetben jobb az ellenálláss + dióda megoldás amit említesz?
#27 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
NEM! Akkor az erősítőn belül csinálhatsz földhurkot Az áramkör földje egy ponton csatlakozzon a készülék házához. A bemeneti - és a kimeneti - csatlakozókat szigetelten kell beépíteni. A csatlakozók háza NE csatlakozzon a készülék házához. ( legfeljebb egy 47n-100n kondenzátorral, esetleg földhurkot fölvágó ellenálláson keresztül )
lásd pl:
viewtopic.php?f=36&t=31&start=150#p16956
Az erősítő áramköreit és annak saját belső jelföldjét a védőföldtől függetlenül kell kialakítani, és lehetőleg egy ponton szabad összekötni azt a házzal illetve a védőfölddel egy 10 Ohm körüli ellenállással és az azzal párhuzamos diódákkal. A nyelvhasználat kissé kétértelmű - slendrián -, mert az áramkör jelföldjére is a föld szóval szokás hivatkozni épp úgy mint a védőföldre. Valójában ezek teljesen különböző dolgok. Arról nem beszélve, hogy a kettős szigetelésű cuccok esetében nincs is védőföld.
lásd pl:
viewtopic.php?f=36&t=31&start=150#p16956
Az erősítő áramköreit és annak saját belső jelföldjét a védőföldtől függetlenül kell kialakítani, és lehetőleg egy ponton szabad összekötni azt a házzal illetve a védőfölddel egy 10 Ohm körüli ellenállással és az azzal párhuzamos diódákkal. A nyelvhasználat kissé kétértelmű - slendrián -, mert az áramkör jelföldjére is a föld szóval szokás hivatkozni épp úgy mint a védőföldre. Valójában ezek teljesen különböző dolgok. Arról nem beszélve, hogy a kettős szigetelésű cuccok esetében nincs is védőföld.
#28 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Igen, ezért volt káosz az én fejemben is, de most már értem, hogy a jelföld és a védőföld sokszor az "irodalomban" csak föld-ként szerepel. Köszi a segítséget!
#29 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Elég nagy a káosz a földelés körül. Kicsit azt hiszem túl is van misztifikálva a dolog. Maradjunk most az áramkör földjénél. Tulajdonképp nincs semmilyen kiemelt áramköri szerepe a földnek. Épp olyan kutya közönséges összekötés - vezeték - mint az összes többi az áramkörben. Egy cső vagy egy félvezető semmit sem tud a földről. A cső egyszerűen a rácsa és a katódja közti feszültséget érzékeli, és annak megfelelően viselkedik. A föld nem más, mint egy mankó a tervezőnek. Egy olyan célszerűen megválasztott pontja az áramkörnek, amihez lehet viszonyítani az összes többi pont feszültségét, de hangsúlyozom, az áramköri elemek számára nem létezik a fogalom. ( elvileg bármely pont kijelölhető viszonyítási alapnak, de rosszul megválasztva azt, bonyolult lesz a rendszer leírása, számítása, de az áramkör működése nem változik. )
#30 Re: Összekötő - interconnect -kábelek
Találtam egy érthető, jó cikket a földelésről
http://www.valvewizard.co.uk/Grounding.pdf
magyarítva:
http://konzol.nhely.hu/index.php?/archi ... s-I..html
http://konzol.nhely.hu/index.php?/archi ... s-II..html
http://www.valvewizard.co.uk/Grounding.pdf
magyarítva:
http://konzol.nhely.hu/index.php?/archi ... s-I..html
http://konzol.nhely.hu/index.php?/archi ... s-II..html