Phono kábel gyártás
#1 Phono kábel gyártás
Phono Kábelgyártás
Azt írom le, hogy én hogyan készítettem, közel sem biztos, hogy ez a legjobb megoldás!!!
Az úgy kezdődött, kábeloptimalizálásba kezdtem. Méretre gyártott tápkábelekkel kezdtem. Sokat tisztult a kábelrengeteg, de nagyon zavarta a szemem szeretett lemezjátszóm, és RIAA korrektotom között éktelenkedő 1,5m hosszú a lemezjátszóval egyidős (kb 40 éves ) kábel. Bárhogy rendeztem, mindig kilógott. Elhatároztam, hogy kicsrélem, egy méretre gyártott kb 30-40cm-es darabra (kisebb ellenállás, kisebb kábel kapacitás, kevesebb zajt tud összeszedni stb. csupa előny)
Elkezdtem kész kábeleket keresni. A kész „tonearm cable”-ek áltlában standard 1m vagy nagyobb hosszban léteznek, és elég borsos áron mérik őket. Gondoltam veszek akkor kábelt méterre, és jól megcsinálom én. Mivel úgy gondolom, hogy a kis jelszint miatt elég kritikus hogy milyen is, feltétlenül olyat kerestem ami:
- Vezető tömör, nem túl vastag, 22-28 AWG
- Anyagát tekintve OCC réz (nem OFC), vagy tömör ezüst
- A jel és a föld vezeték lehetőség szerint legyen összesodorva
- Külön árnyékolt legyen a jobb, és a bal csatorna kábele
Méterre kapható stúdiokábelek között (Belden, Mogami, Van Damme) nem találtam ilyet (Valószínűleg nem véletlenül) Ha jól emlékszem talán a Neotech oldalán találtam méterre kapható kábelt, ami majdnem az összes pontot teljesítette, de egyrészt bitang vastag volt, másrészt sehol nem írták le a kábel elektromos jellemzőit, csak a marketing bullshit-et. Ahhoz meg azért drága volt, hogy csak úgy vegyek belőle, megmérjem, és kiderüljön, hogy mondjuk 160pF/m kapacitású.
Maradt a kis manufaktúrák által kézzel gyártott kábel, irgalmatlan áron.
Azt írom le, hogy én hogyan készítettem, közel sem biztos, hogy ez a legjobb megoldás!!!
Az úgy kezdődött, kábeloptimalizálásba kezdtem. Méretre gyártott tápkábelekkel kezdtem. Sokat tisztult a kábelrengeteg, de nagyon zavarta a szemem szeretett lemezjátszóm, és RIAA korrektotom között éktelenkedő 1,5m hosszú a lemezjátszóval egyidős (kb 40 éves ) kábel. Bárhogy rendeztem, mindig kilógott. Elhatároztam, hogy kicsrélem, egy méretre gyártott kb 30-40cm-es darabra (kisebb ellenállás, kisebb kábel kapacitás, kevesebb zajt tud összeszedni stb. csupa előny)
Elkezdtem kész kábeleket keresni. A kész „tonearm cable”-ek áltlában standard 1m vagy nagyobb hosszban léteznek, és elég borsos áron mérik őket. Gondoltam veszek akkor kábelt méterre, és jól megcsinálom én. Mivel úgy gondolom, hogy a kis jelszint miatt elég kritikus hogy milyen is, feltétlenül olyat kerestem ami:
- Vezető tömör, nem túl vastag, 22-28 AWG
- Anyagát tekintve OCC réz (nem OFC), vagy tömör ezüst
- A jel és a föld vezeték lehetőség szerint legyen összesodorva
- Külön árnyékolt legyen a jobb, és a bal csatorna kábele
Méterre kapható stúdiokábelek között (Belden, Mogami, Van Damme) nem találtam ilyet (Valószínűleg nem véletlenül) Ha jól emlékszem talán a Neotech oldalán találtam méterre kapható kábelt, ami majdnem az összes pontot teljesítette, de egyrészt bitang vastag volt, másrészt sehol nem írták le a kábel elektromos jellemzőit, csak a marketing bullshit-et. Ahhoz meg azért drága volt, hogy csak úgy vegyek belőle, megmérjem, és kiderüljön, hogy mondjuk 160pF/m kapacitású.
Maradt a kis manufaktúrák által kézzel gyártott kábel, irgalmatlan áron.
#2 Re: Phono kábel gyártás
Aztán jött a megvilágosodás, hogy miért nem csinálok én? Hosszú bevezető után az általam készített kábel receptje. Hozzávalók 40-45cm kábelhez:
- 2m, 0.5mm 99.999% tisztaságú tömör ezüst drót
- 1m, 0.6mm belső átmérőjű piros PTFE szigetelő cső
- 1m, 0.6mm belső átmérőjű fekete PTFE szigetelú cső
- 1m, árnyékoló harisnya 1-4mm átmérőhöz
- 1m, kábelharisnya 1.5-5.5mm átmérőhöz
- 1m, árnyékoló harisnya 4-10mm átmérőhöz
- 1m, kábelharisnya 6-14mm átmérőhöz
- Zsugorcső
- Egy pár RCA dugó
- És a leg fontosab, mármár nélülözhetetlen vizvezeték szerelésnél használatos PTFE szalag.
- 4000-es vizes polírpapír
- Egy pár gumikesztyű
- 2m, 0.5mm 99.999% tisztaságú tömör ezüst drót
- 1m, 0.6mm belső átmérőjű piros PTFE szigetelő cső
- 1m, 0.6mm belső átmérőjű fekete PTFE szigetelú cső
- 1m, árnyékoló harisnya 1-4mm átmérőhöz
- 1m, kábelharisnya 1.5-5.5mm átmérőhöz
- 1m, árnyékoló harisnya 4-10mm átmérőhöz
- 1m, kábelharisnya 6-14mm átmérőhöz
- Zsugorcső
- Egy pár RCA dugó
- És a leg fontosab, mármár nélülözhetetlen vizvezeték szerelésnél használatos PTFE szalag.
- 4000-es vizes polírpapír
- Egy pár gumikesztyű
#3 Re: Phono kábel gyártás
Lehet, hogy teljesen felesleges, de úgy voltam vele, hogy az ezüstdrót felületén telálható esetlges tapogatásból, vagy egyéb úton odakerült szennyeződést, esetleges oxidációt eltávolítom (bár első felületes szemrevételezés után szép fényes volt) Szóval jópárszor áthúztam a 4000-es polírpaírral. Alkoholos papírral áttöröltem, majd behúztam a szigetelésbe. Itt végig gumikesztyűben, és nagyon ügyeltem a tisztaságra, nem tettem le sehova stb. Azért is jó a polírozás, mert közben a drót szépen kiegyenesedik ez megkönnyíti a szigetelésbe történő behúzást. Nagyon kevés az 0.1mm átmérőkülönbség, szóval ezt a műveletet nagy türelemmel kellett csinálni, mert ha kicsit megtörik a drót nagyon szenvedős lesz a befűzés.
Ha eddig megvagyunk jöhet egy kis pihenő, kávé stb. Jön a sodrás. Ahhoz hogy szép feszes egyenletes legyen a sodrat én csináltam egy kis segédeszközt. Egy kb 20x40x2-es polikarbonát lapba középre egy négyes furatot fúrtam, ide bele egy M4-es csavar anyával megszorítva, hogy be lehessen fogni a fúrógépbe, és 1-es fúróval a középtől két oldalra 10mm-re egy-egy furatot tettem. Itt lehet rögzíteni a szigetelt vezeték egyik végét. Egy másik 20x40x2-es polikarbonát lapba pedig két 1mm-es furat a középtengelyre szimmetrikusan 15-15mm-re. Ezen keresztül kell fűzni a vezetéket. Bal kézben fúrógép, jobb kézben a kis polikarbonát lap. Mivel a vezeték az ember jobb tenyerén fut keresztül nagyon jól lehet szabályozni a feszítést, míg a lapot egyre távolabb húzva a furógéptől szépen kialakul a sodrat. Minél lassabban húzza az ember, annál sűrűbb lesz, ha gyorsabban, akkor ritkább.
Ha eddig megvagyunk jöhet egy kis pihenő, kávé stb. Jön a sodrás. Ahhoz hogy szép feszes egyenletes legyen a sodrat én csináltam egy kis segédeszközt. Egy kb 20x40x2-es polikarbonát lapba középre egy négyes furatot fúrtam, ide bele egy M4-es csavar anyával megszorítva, hogy be lehessen fogni a fúrógépbe, és 1-es fúróval a középtől két oldalra 10mm-re egy-egy furatot tettem. Itt lehet rögzíteni a szigetelt vezeték egyik végét. Egy másik 20x40x2-es polikarbonát lapba pedig két 1mm-es furat a középtengelyre szimmetrikusan 15-15mm-re. Ezen keresztül kell fűzni a vezetéket. Bal kézben fúrógép, jobb kézben a kis polikarbonát lap. Mivel a vezeték az ember jobb tenyerén fut keresztül nagyon jól lehet szabályozni a feszítést, míg a lapot egyre távolabb húzva a furógéptől szépen kialakul a sodrat. Minél lassabban húzza az ember, annál sűrűbb lesz, ha gyorsabban, akkor ritkább.
#4 Re: Phono kábel gyártás
Ezután teflonszalaggal bebandázsoltam az egészet.
Egyrészt a szalag nem engedi visszalazulni, másrészt szépen ki lehet alakítani egy lágy, de csúcsos hegyet, ami nagyban megkönnyíti az árnyékoló harisnyába történő befűzést. A harisnya agyik oldalát vissza kell bontani olyen 20mm-t. Ez lesz majd bekötve az RCA-ba.
Ezután ismét jön a teflon szalag, egyrészt szigetelés gyanánt, másrészt a harisnya is szép feszes legyen.
Ha ez kész, be kell húzni a szövet (pvc, Pa) kábelharisznyába, a végeket szines zsugorcsővel rögzíteni. Később ez nagyban megkönnyíti a jobb és a bal csatorna megkülönböztetését.#6 Re: Phono kábel gyártás
Az itt szerzett tapasztalatokat felhasználva elkészítjük a párját. A jobb és a bal csatorna kábelét összefonjuk kézzel, majd teflonszalaggal betekerjük. Ezután behúzzuk a vastagabb árnyékoló harisnyába. Az áryékoló harisznyát az RCA oldalon visszabontjuk 50-80mm-t, egy részét összesodorjuk. Ezt lehet bekötni majd a RIAA föld pontjára.
Egy különálló egyeres 20-22AWG-s vezetéket körbetekerünk az így elkészült kábelen, ez lesz majd a kar földje. Teflonszalaggal körbebandázsolva rögzítjük az egészet, majd behúzzúk a legkülső szövet kábelharisnyába. Végeket zsugorcsővel rögzítjük.
Egy különálló egyeres 20-22AWG-s vezetéket körbetekerünk az így elkészült kábelen, ez lesz majd a kar földje. Teflonszalaggal körbebandázsolva rögzítjük az egészet, majd behúzzúk a legkülső szövet kábelharisnyába. Végeket zsugorcsővel rögzítjük.
#7 Re: Phono kábel gyártás
Innen már célegyenes, az egyik végére felrakjuk az RCA dugókat, a kar földjét és a külső árnyékoló harisnya sodratát akár össze is tekerhetjük, és egy zsugorcsőbe húzhatjuk.
A kész kábelt megmérve 21pF-ot mértem a 43cm-es kábelen, ami átszámolva kb 49pF/m érték. Hasonló hosszúságú interconnect kábeleket megmérve rendre 120-140pF/m értékeket mértem. Szóval a számokat tekintve nem lett rossz.
És hogy hogy szól? Hát ennyi befektett munka után természetesen mindennél is jobban. Viccet félretéve közel két hétig volt szétszedve a lemezjátszó, ennyi idő után azt hiszem nem lehet objektív véleményt alkotni, de talán rá tudom fogni, hogy kicsit analitikusabb, textúrázottabb a megszólalás. Nem lett nyers, vagy harsány. Nekem tetszik.
A kész kábelt megmérve 21pF-ot mértem a 43cm-es kábelen, ami átszámolva kb 49pF/m érték. Hasonló hosszúságú interconnect kábeleket megmérve rendre 120-140pF/m értékeket mértem. Szóval a számokat tekintve nem lett rossz.
És hogy hogy szól? Hát ennyi befektett munka után természetesen mindennél is jobban. Viccet félretéve közel két hétig volt szétszedve a lemezjátszó, ennyi idő után azt hiszem nem lehet objektív véleményt alkotni, de talán rá tudom fogni, hogy kicsit analitikusabb, textúrázottabb a megszólalás. Nem lett nyers, vagy harsány. Nekem tetszik.
#8 Re: Phono kábel gyártás
Nagyon szép lett!gaszto írta: ↑2022.01.17. 21:48Innen már célegyenes, az egyik végére felrakjuk az RCA dugókat, a kar földjét és a külső árnyékoló harisnya sodratát akár össze is tekerhetjük, és egy zsugorcsőbe húzhatjuk.
finished.jpg
Ha rodiumozott és vagy lakkozott volt az ezüst felülete akkor nem szabad csiszolni, ha meg nyers akkor muszály PU lakkba mártani mert kb egy év alatt befeketedik...
#9 Re: Phono kábel gyártás
Ezt én is mondtam Gasztonak, de szerintem megússza a feketedést, mert a teflon cső, amibe behúzta, az nem oxigén diffúz, és ha zsugorcsővel szépen lezárja a végeket, akkor ott sem juthat be levegő.
Sajnos a polírozás nem óvja meg az ezüstöt a feketedésről. Az ezüst eszcájgot is rendszeresen polírozzák mégis fekete lesz.
Mindenesetre kedvet kaptam én is, csak én a fentiek miatt egy 0,5 mm-es, de gyárilag PTFE bevonatos kábelt vettem ugyan erre a célra. Nyilván drágább, de méterenkénti 7 Font még belefér a költségvetésbe, mert nekem is elég a fél méteres kábel, amihez 2 m vezető kell.
Zs.
Sajnos a polírozás nem óvja meg az ezüstöt a feketedésről. Az ezüst eszcájgot is rendszeresen polírozzák mégis fekete lesz.
Mindenesetre kedvet kaptam én is, csak én a fentiek miatt egy 0,5 mm-es, de gyárilag PTFE bevonatos kábelt vettem ugyan erre a célra. Nyilván drágább, de méterenkénti 7 Font még belefér a költségvetésbe, mert nekem is elég a fél méteres kábel, amihez 2 m vezető kell.
Zs.
#10 Re: Phono kábel gyártás
Sajnos az ezüst lényege a felület kezelés, ezért olyan rohadt drága az AN(Kondo) ezüst mert kitalálták azt a PU lakkot ami erre tökéletes...a zsugorcsó sem sokat segít szerintem. (ld. a réz is oxidál a PVC szigetelés alatt)Zsoci írta: ↑2022.01.18. 10:55Ezt én is mondtam Gasztonak, de szerintem megússza a feketedést, mert a teflon cső, amibe behúzta, az nem oxigén diffúz, és ha zsugorcsővel szépen lezárja a végeket, akkor ott sem juthat be levegő.
Zs.
#11 Re: Phono kábel gyártás
A fene tudja, van-e jó megoldás. Nyilván mivel én húztam be, ezért a cső belső felülete, és a vezeték külső felülete közötti 0.05mm-ben azért el tud pattogni jónéhány oxigén molekula, de bízom abban, hogy nem fog gondot okozni.Zsoci írta: ↑2022.01.18. 10:55Ezt én is mondtam Gasztonak, de szerintem megússza a feketedést, mert a teflon cső, amibe behúzta, az nem oxigén diffúz, és ha zsugorcsővel szépen lezárja a végeket, akkor ott sem juthat be levegő.
Zs.
PU lakkot semmi esetre sem használnék. A levegő után a teflon rendelkezik az egyik legjobb dielektromos állandóval 2-2.1 ezzel szemben a PU valahol 7 és 9 körül van, rosszabb mint a PVC. Eléggé le lehet rontani vele a kábelkapacitást..
Nyilván ez is olyan dolog, hogy bármelyik ujját harapja meg az ember fáj. Én azt az ujjamat haraptam, hogy ott az oxidáció veszélye.
Zsolt, honnan rendelted a gyárilag szigeteltet? Arra figyelj, ha nem szines a szigetelés, akkor ne felejtsd el megjelölni, mert aztán méregetheted az RCA bekötésnél, hogy ki kivel van.
#12 Re: Phono kábel gyártás
A HC-ról rendeltem. Persze, hogy nem színes, gondoltam már erre én is. A legolcsóbbat rendeltem, a HGC Pure silver wire, sheathed 0.5mm diameter-t, de bocsánat, nem 7, hanem 9 Font volt métere. Ja, és nettó. Majd rögtön az elején teszek rá piros meg fekete zsugorcsövet, hogy megjelöljem a polaritást.
Szerintem a PU lakkot nem a teflon helyett, hanem vele kell alkalmazni. Azaz a lakkozott drótot kell behúzni a PTFE csőbe.
De nálad az a kis bezárt levegő nem fog kimutatható oxidációt okozni, ami beszorult a drót meg a cső közé, ebben biztos lehetsz. Remélem, valami jófajta zsugorcsövet használtál a végeken, nem fog "szellőzni".
A kábelkapacitást a piros multimétereddel mérted?
Zs.
Szerintem a PU lakkot nem a teflon helyett, hanem vele kell alkalmazni. Azaz a lakkozott drótot kell behúzni a PTFE csőbe.
De nálad az a kis bezárt levegő nem fog kimutatható oxidációt okozni, ami beszorult a drót meg a cső közé, ebben biztos lehetsz. Remélem, valami jófajta zsugorcsövet használtál a végeken, nem fog "szellőzni".
Zs.
#13 Re: Phono kábel gyártás
Azt értem én, hogy a lakkozott drót van a PTFE csőben. Lehet, hogy rosszul ülök a lovon, de véleményem szerint akkor is kell a PU réteggel számolni.Zsoci írta: ↑2022.01.18. 14:09A HC-ról rendeltem. Persze, hogy nem színes, gondoltam már erre én is. A legolcsóbbat rendeltem, a HGC Pure silver wire, sheathed 0.5mm diameter-t, de bocsánat, nem 7, hanem 9 Font volt métere. Ja, és nettó. Majd rögtön az elején teszek rá piros meg fekete zsugorcsövet, hogy megjelöljem a polaritást.
Zs.
Lehet, hogy jobb a ptfe szalaggal szorosan körbetekerni a drótot, és azt behúzni a PTFE csőbe. Na, majd legközelebb.
A kábelkapacitást nem a piros multiméterrel mértem, vettem azóta egy kapacitásmérőt, a RIAA-hoz ugyanis elég pontosan kellett válogatni a teflon kondikat. Ez azt írja magáról, hogy a 200pF alatti tartományban +/-0.5% hibával mér. Az ebben a nagyságrendben pár tized pF eltérés lehet.
#14 Re: Phono kábel gyártás
Az ezüst nemesfém. Az oxidációnak ellenáll. Nem az oxigéntől barnul meg, hanem a levegőben, ujjlenyomatban előforduló kén vegyületektől, azok közül is legfőképpen a kén-hidrogéntől. Gaszto nagyon helyesen használt gumikesztyűt.
#15 Re: Phono kábel gyártás
Az ezüstnél az oxidáció tényleg nagyon ritka, akinél esetleg ez sikerül, az boldog lehet, mert egyes kutatások szerint jobb vezetőképességgel rendelkezik, mint az ezüst
A barnulás feketedés pedig ahogy Ottó is irja ezüst sulfid (Ag2S). Egyébként önmagában ha egy vezető felületén képződik még ez sem tragédia, mert az ezüst ionoknak köszönhetően ionosan ez is vezetőnek számít. Inkább csak a kontakt felületeknél jeleng gondot.
Az pedig egy általános igazság, hogy a zsíros ujjlenyomat nem használ semminek. Például az első rezisztenciaszinthez tartozó, úgynevezett légköri korróziónak ellenálló acéloknál (általában a ferrites rozsdamentes acélok) is megfigyelhető a jelenség. Vígan elvan, mindenféle rozsda nélkül egész addig amíg jól össze nincs tapogatva. Onnantól elindul a rozsdásodás...
#16 Re: Phono kábel gyártás
Ha az ezüst felületén nem gond a korrózió, az elszíneződés, akkor pl. rézén sem?
Az valóban igaz, hogy nem az oxigéntől van, hanem a (sajnos) a levegőben mindenhol jelenlevő kénvegyületektől, de attól még szép lassan fekete lesz.Ez tény, ki kell próbálni, aki nem hiszi.
Szerintem pont ezért vonnak be gyárilag minden ezüst drótot ródiummal, vagy valami lakkal.
Ha tényleg jobb vezető az ezüst szulfid, mint maga az ezüst, akkor pedig tiszta főnyeremény az elszíneződés, a bevonatolás pedig értelmetlen.
Zs.
Az valóban igaz, hogy nem az oxigéntől van, hanem a (sajnos) a levegőben mindenhol jelenlevő kénvegyületektől, de attól még szép lassan fekete lesz.Ez tény, ki kell próbálni, aki nem hiszi.
Szerintem pont ezért vonnak be gyárilag minden ezüst drótot ródiummal, vagy valami lakkal.
Ha tényleg jobb vezető az ezüst szulfid, mint maga az ezüst, akkor pedig tiszta főnyeremény az elszíneződés, a bevonatolás pedig értelmetlen.
Zs.
#17 Re: Phono kábel gyártás
Britt kutatások szerint ugyebár. Ezért is nem igaz.
A néphiedelemmel ellentétben a nemesfémek is oxidálódnak. Még az arany is, platina is. Csak másképpen mint pl. a vas.
"Az ezüst levegőn csak ózon jelenlétében oxidálódik. Az ilyenkor kialakuló Ag2O puha, mechanikusan könnyen eltávolítható és kb. 200 fok C
hőmérsékleten elbomlik. Jelentősebb, hogy az ezüst felületén sötét színű, nagy ellenállású, védőrétegtnek nem tekinthető AG2S réteg képződik, mely állandóan növekszik. Normál légköri körülmények között már a levegőben található tíz a mínusz kilencediken térfogatrész H2S esetén is beindul a képződése."
Amúgy az elemek közül az ezüstnek van a legjobb vezetőképessége, semmilyen más elem vagy pláne vegyület nem rendelkezik jobb vezetőképességgel. Kivétel ez alól a szupravezetők.
#18 Re: Phono kábel gyártás
Az exüst oxiddal kapcsolatban olvastam, hogy nagyon jó vezető. Lehet, hogy nem foglamaztam elég egyértelműen, az ezüst szulfid ugyan vezető (ionosan), de közel sem olyan jól, mint a tiszta ezüst.Zsoci írta: ↑2022.01.20. 11:59Ha az ezüst felületén nem gond a korrózió, az elszíneződés, akkor pl. rézén sem?
Zs.
#19 Re: Phono kábel gyártás
"Argentum oxide has almost the same electrical conductivity as pure silver. "gaszto írta: ↑2022.01.20. 15:10Az exüst oxiddal kapcsolatban olvastam, hogy nagyon jó vezető. Lehet, hogy nem foglamaztam elég egyértelműen, az ezüst szulfid ugyan vezető (ionosan), de közel sem olyan jól, mint a tiszta ezüst.Zsoci írta: ↑2022.01.20. 11:59Ha az ezüst felületén nem gond a korrózió, az elszíneződés, akkor pl. rézén sem?
Zs.
Ez közel sem azt jelenti, hogy jobban vezet, csak megközelítőleg olyan jól. Az ezüstszulfid pedig határozottan rossz vezető. Az ezüstözött csatlakozódat és vezetékedet gondolom nem "ionosan" dugod be a dugóba. A megfeketedett ezüst csatlakozó nem jó csatlakozó. De erről szerintem kár is vitatkozni.
A.
#20 Re: Phono kábel gyártás
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Bocs a magyar nyelvtan nem volt az erősségem. És más nyelv nyelvtana semMOT64 írta: ↑2022.01.20. 15:37"Argentum oxide has almost the same electrical conductivity as pure silver. "gaszto írta: ↑2022.01.20. 15:10Az exüst oxiddal kapcsolatban olvastam, hogy nagyon jó vezető. Lehet, hogy nem foglamaztam elég egyértelműen, az ezüst szulfid ugyan vezető (ionosan), de közel sem olyan jól, mint a tiszta ezüst.Zsoci írta: ↑2022.01.20. 11:59Ha az ezüst felületén nem gond a korrózió, az elszíneződés, akkor pl. rézén sem?
Zs.
Ez közel sem azt jelenti, hogy jobban vezet, csak megközelítőleg olyan jól. Az ezüstszulfid pedig határozottan rossz vezető. Az ezüstözött csatlakozódat és vezetékedet gondolom nem "ionosan" dugod be a dugóba. A megfeketedett ezüst csatlakozó nem jó csatlakozó. De erről szerintem kár is vitatkozni.
A.
Tehát, véleményem szerint, ha az ezüst drót (én a vezetőnél erre gondoltam) felületén ezüst szulfid keletkezik, nem jelent akkora problémát, ahogy írtam is, mintha kontakt felületen (tehát a csatlakozón) keletkezne. Azt szerintem senki egy percig sem vitatta, hogy megfeketedett ezüst csatlakozót nem jó dugdosni.
De nem is erről volt szó, hanem inkább arról, hogy adott egy kábel, amit az összerakás pillanatában, a tisztaságra kellő mértékben ügyelve megcsináltam (ptfe szigeteléssel láttam el, a szigetelő csövek végei le vannak zárva) elláttam akármilyen csatlakozókkal (forrasztással) a másik végét (forrasztással) bekötöttem a lemezjátszóba. A kérdés, hogy a ptfe szigetelésen belül rekedt levegőben található kénvegyület miatti, az ezüstdrót felületén képződő ezüst szulfid mennyiben fogja mondjuk egy év múlva az egész kábel vezetőképességét, vagy bármilyen más elektromos tulajdonságát befolyásolni.
#21 Re: Phono kábel gyártás
Igen, lehet, hogy egy kissé tényleg elbeszéltünk egymás mellett.
Én csak az ezüst körül kialakult mendemondákat akartam egy kicsit tisztába tenni.
Amúgy azt gondolom, hogy a vezetékek felületén kialakuló néhány nm-es korróziós réteg nem jelenthet problémát. Ha stabil a réteg, megvédi a fémet a további korróziótól, és attól még az nagyon is jól fog szólni.
Én csak az ezüst körül kialakult mendemondákat akartam egy kicsit tisztába tenni.
Amúgy azt gondolom, hogy a vezetékek felületén kialakuló néhány nm-es korróziós réteg nem jelenthet problémát. Ha stabil a réteg, megvédi a fémet a további korróziótól, és attól még az nagyon is jól fog szólni.
#22 Re: Phono kábel gyártás
Akkor, a téma lezárásaként akár össze is foglalhatjuk a megbeszélteket:
- Ezüstdrót vásárlása előtt meg kell győződni, hogy van-e rajta korrózióvédő bevonat, vagy sem? Ez lehet ródium, vagy PU lakk.
- Ha van, akkor jó, és javasolt is csak ilyen fajtát venni, de akkor viszont megcsiszolni nem szabad!
- Aki mégis rászánja magát a natúr, kezeletlen felületű ezüst drótra, akkor az akár meg is csiszolhatja, de a munka közben használjon gumikesztyűt, majd mihamarabb húzza be a drótot olyan csőbe, amely tökéletesen légzáró. A cső/kábel végeit is légmentesen kell lezárni. Ehhez javasolt a ragasztós belső felületű zsugorcső, nem az egyszerű, közönséges.
- Aki még több pénzt szán a dologra, az a legjobban teszi, ha eleve szigetelt ezüst vezetőt vásárol. Itt javasolt a PTFE, azaz Teflon szigetelés.
A téma során még felmerült az ezüst csatlakozók, érintkezők kérdése is:
Láthattuk, hogy az ezüst lassú megfeketedése nem kerülhető el. Ez akármit csinálunk, bekövetkezik, mert a levegőben minimális mértékben jelen lévő kénvegyületeket szinte vonzza az ezüst. Ezért az ezüst csatlakozók felületére oda kell figyelni. Nagy szerencse, hogy a kialakult ezüst szulfid réteg jól látható elszíneződést okoz. Sajnos az eltávolítása nem olyan egyszerű, nem jön le könnyen, polírozni kell. Nem véletlenül alakult ki, hogy bár az arany nem a legjobb vezető, a réz alatt van a vezetőképessége, de a fémek közül a korrózióra való hajlama a legalacsonyabb, ezért kiválóan alkalmas fémfelületek bevonatolására.
Azt hiszem, ezt az ezüst kérdést elég tűrhetően kiveséztük!
Zs.
- Ezüstdrót vásárlása előtt meg kell győződni, hogy van-e rajta korrózióvédő bevonat, vagy sem? Ez lehet ródium, vagy PU lakk.
- Ha van, akkor jó, és javasolt is csak ilyen fajtát venni, de akkor viszont megcsiszolni nem szabad!
- Aki mégis rászánja magát a natúr, kezeletlen felületű ezüst drótra, akkor az akár meg is csiszolhatja, de a munka közben használjon gumikesztyűt, majd mihamarabb húzza be a drótot olyan csőbe, amely tökéletesen légzáró. A cső/kábel végeit is légmentesen kell lezárni. Ehhez javasolt a ragasztós belső felületű zsugorcső, nem az egyszerű, közönséges.
- Aki még több pénzt szán a dologra, az a legjobban teszi, ha eleve szigetelt ezüst vezetőt vásárol. Itt javasolt a PTFE, azaz Teflon szigetelés.
A téma során még felmerült az ezüst csatlakozók, érintkezők kérdése is:
Láthattuk, hogy az ezüst lassú megfeketedése nem kerülhető el. Ez akármit csinálunk, bekövetkezik, mert a levegőben minimális mértékben jelen lévő kénvegyületeket szinte vonzza az ezüst. Ezért az ezüst csatlakozók felületére oda kell figyelni. Nagy szerencse, hogy a kialakult ezüst szulfid réteg jól látható elszíneződést okoz. Sajnos az eltávolítása nem olyan egyszerű, nem jön le könnyen, polírozni kell. Nem véletlenül alakult ki, hogy bár az arany nem a legjobb vezető, a réz alatt van a vezetőképessége, de a fémek közül a korrózióra való hajlama a legalacsonyabb, ezért kiválóan alkalmas fémfelületek bevonatolására.
Azt hiszem, ezt az ezüst kérdést elég tűrhetően kiveséztük!
Zs.
#23 Re: Phono kábel gyártás
"Azt hiszem, ezt az ezüst kérdést elég tűrhetően kiveséztük!"
Igen, főleg ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy mind ezekből semmit sem hallunk meg.
Igen, főleg ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy mind ezekből semmit sem hallunk meg.