TauCeti

Elektroncsöves elő és végerősítők, phono, DAC IV és egyéb

Moderátor: dyscus

Válasz küldése
dyscus
Hozzászólások: 2001
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#1 TauCeti

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.02.28. 18:17

A TauCeti egy általam fejlesztett erősítő. Csöves 6L6 csövekkel, és 30 Watt teljesítmény leadására képes full szimmetrikus felépítésű, és a végcsövek "Super Trióda" (továbbiakban ST) kapcsolásban döngölik a zenét a hangszórókba. Aki nem ismeri, az nem mondhatja magát audiophil-nek. :P
Bármennyit is gondolkodok, arra jöttem rá, hogy kétféle diyer létezik: az A tipusú hobbija az, hogy szerel. Nem az autóját, vagy a szomszéd asszonyt, hanem audio elektronikát, maga a szerelés élményéért. Az, hogy a befektetett munka kolerál-e a hangminőséggel, az nem érdekes. Nem is szereti a zenét. Az ilyen először 1-2 évig szimulál, majd megépíti az első verziót. Az 5. verzió már nem is hasonlít a két éves szimulációk végeredményéhez. A készülék soha sem készül el, ezért nem is kerül dobozba. A B. típusú diyer zenét akar hallgatni, de nincs pénze jó cuccokra. Ezért épít magának, eladja, épít megint.., majd válás után vesz egy gyárit. :lol: A TauCeti a B típusú diyert célozza meg, ugyanis Kit-ben is beszerezhető, megépítés után a minőség garantált.
88-90dB érezékenységű hangfalat szereti, ezekkel nagyon jól együtt működik. Hangja zenei, erőteljes basszussal, és kellőképpen részletező, igen jó sztereo színpaddal.
Sokan bírálktak, hogy a NYÁK-ot miért nem "gyárit" használok. Ugyanis az szebb, mint amit én tudok itthon kézműves tevékenységgel készíteni. Nos egy kollegával készítettünk egy ilyet. Az apropót az adta, hogy a kedves kollega a TauCeti Mk III. zaját akarta csökkenteni. Kísérletezéseit sikerrel zárta, oly annyira, hogy az erősítő teljesen csendes lett, mind a különféle zajok, mind a műsorjel tekintetében. :) S hamár homár, akkor egy füst alatt csináltatott egy profi NYÁK-ot úgy, hogy az eredeti áramköri lemezhez képest az anódfesz áramkört módosította is. A módosítás dióda cserét eredményezett, valamint bekerült egy RC tag is ebbe a körbe. A kütyünek már régen szólnia kéne, de balesetem miatt csak most sikerült az új PCB-t beforrasztani. Holnap elkezdem az erősítő újra élesztését. A fotón a beültetett PCB látható. Tényleg szép lett, máshova fel sem merem tenni, mert rögvest találnak benne hibát arra nem kompetens személyek. Ugyanis az első verziót nagyon lefikázták többen is. Természetesen appme is köztük volt, aztán meg még reklámozni is próbálta. Már mint hogy milyen szar. A másik nagy ágyú a magyar erősítő tervező, és építő géniusz volt, aki egy Japán elektronikai vállalat neve mögül páholyból osztja az észt szegény diyereknek. Ő a legújabb divat hazai képviselője: Mindegy milyen szarul szól a Hifi, nem baj, csak szép legyen.
Nos itt a kép egy beültetett TauCeti NYÁK-ról, mellé téve a már ismert RIAA fokozat képét:
20170228_162850.jpg
20170228_162850.jpg (379.36 KiB) Megtekintve 1555 alkalommal
A sikeres és szép produkció heves fejszámolásra késztetett. Ennek eredménye az, hogy tkp. magam sem tudom olcsóbban kihozni a TauCeti NYÁK-ját. Ezért a mostani béna állapotomban piszkosul megtervezek egy áramköri lapot pontos furatokkal, szellős alkatrész elhelyezéssel, könnyű beültethetőséggel. Ez is TauCeti Mk III lesz, de kap egy A jelet a neve után. Erről majd később.

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég