Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Elektroncsöves elő és végerősítők, phono, DAC IV és egyéb

Moderátor: dyscus

Válasz küldése
dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#1 Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.26. 21:55

Jártomban keltemben sok embert megismertem, akik nagyon értenek a HiFi-hez. Például fejből tudják, melyik kábel mennyiért kapható, s milyen a hangja. Vagy pl egy elem cseréje a hangváltóban hogy hoz milliókban mérhető változást a basszusban,mert azt "megnöveli", stb. A topicot azért hozom létre, hogy legyen egy felület, ahol ezeket a dolgokat kibeszéljük.
Nos lássuk az első legendát.

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#2 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.26. 22:55

Mivel senki nem ugrott az élre, így elkezdem én.
Mindenki tapasztalta már, hogy este, éjszaka, a hifi jobban szól. Az igazi hifista, nappal alszik, éjszaka zenét hallgat. S ez tényleg így van. Még e sorokat írom,közben nagyon jó muzsikát hallgatok:Roger Chapman Chappo című lemezét. Hodyka majd kigooglizza. Én nagyon szeretem az öreg énekes hangját, szerettem már a hetvenes évek elején is. Jó a zene, jó az ének. Tényleg jobban szól este, mint napközben, tanúsítom.
Sokan azt mondják, hogy este a hálózat nem terhelt minden féle szarral. Ez a "tiszta" hálózat jut be a készülékekbe, szemben a nappali zavarokkal, amiket kapcsi tápok, elektromotorok, hajszárítók, esztergapadok, stb. terhelnek.
A hajszárítóról jut eszembe a HELP című film, mikor az angol királyi palotában kiég a biztosíték, s a fehér köpenyes elektromérnökök megjegyzik: kiment a főkirályi biztosíték, Őfelsége fürdött, és bekapcsolta a hajszárítóját. Mire a másik fehérköpenyes tudós kinézetű rávágja a kezében egy 2mm-es rézdróttal: megyek, megpatkolom a főkirályi biztosítékot. :P

Hogy este mennyivel tisztább a hálózati fesz, arról van véleményem. Az pedig a következő: Este még terheltebb az áram. Hogy miért? Egyszerű az ok: A nagy áramfelhasználók éjszaka működnek, mivel akkor olcsóbb az elektronyos energia. Tehát az igazán nagy fogyasztók akkor termelik a jó sok zavart. Motorok indulnak,állnak, robot hegesztők hegesztenek, mennek a TV-k, a vibrátorok, s piszkosul mennek az ámítógépek. Tudom, mert a megszállott játékosok ekkor játszanak akár az interneten is egészen hajnalig. Aztán ott vannak a légköri elektromosság által keltett zavarok is.A levegővőben meglévő sztatikus elektromosság un. száraz villám alakjában kisül, a hőmérséklet csökkenés miatt beálló abszolult páratartalom növekedése miatt. (a víz elég jól vezeti az áramot) Ugye hogy nem is tiszta annyira az a frász éjszaka?
De akkor miért is szól szebben a hifi este, éjszaka?

A válasz egy szó: genetika. Időmilliomos hifisták bizonyítják, hogy ahogy megy le a nap, egyre jobb a hifi. (Tényleg jó ez a Chapman, kis funky, kis blues, kis könnyed rock, ngyon jó zongorajáték, és természetes hangzás.)
Visszatérve a témához, gondolom mindenki tudja, hogy a legjobb zongora hangolók vakok. Azt is tudjuk,hogy a legfőbb érzékszervünk a szemünk, ami kapcsolatban áll a férfiak legfontosabb szervével, a tökünkkel. Ha megrúgják, könnybe lábad a szemünk. :lol: Nos este, ahogy megy le a nap, egyre rosszabbul látunk. Az ősi genetika azt mondja, ha nem látsz,hallj jobban! Így is teszünk, azaz az első legfontosabb érzékszervünk helyét próbálja átvenni a második legfontosabb, a fülünk. Ezenkívül az agyunk is átalakul a sötéttel. A látásunk , ezen belül a szín és a térlátásunk nagyon nagy agyi energiát köt le, de sötétben ez nem igaz, mivel nem látunk. Ily módon a fülünk által fogott érzeteket az agyunk elsődlegessé teszi, s ily módon a feldolgozás pontosabb lesz. Minderre az ősi "majom" létünk ad magyarázatot: 5 millió évvel ezelőtt még nem volt nem hogy atomerőmű, de egy zseblámmpa sem. Ezért az életünket fenyegető veszélyekről a hallásunkkal kellet ismeretet szerezni. Persze lehet mondani, hogy akkor, ha lecsukjuk a szemünket nappal, miért nem szól jobban a hifi? A magyarázat egyszerű: a törzsfejlődés során a biológiai óránk igazodott a sötét és a vilégos periódusokhoz. Na ez az, amit egy szimpla szembecsukással nem lehet becsapni. Agyunk mindig tudja, hogy milyen napszak van.
Egy mondattal összefoglalva: a sötétben jobban hallunk, s ezért a zene is jobban el jut a tudatunkig, és nem csak jobban halljuk, hanem feldolgozni is könnyebben tudjuk. Már mint a zenét. A lekvárzsibbasztó csimbumhoz nem kell agy tevékenység. :lol:
Vagy ti nem így gondoljátok?

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2545
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#3 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2017.04.26. 22:59

Jártomban keltemben sok embert megismertem, akik nagyon értenek a HiFi-hez. Például fejből tudják, melyik kábel mennyiért kapható, s milyen a hangja. Vagy pl egy elem cseréje a hangváltóban hogy hoz milliókban mérhető változást a basszusban,mert azt "megnöveli", stb. A topicot azért hozom létre, hogy legyen egy felület, ahol ezeket a dolgokat kibeszéljük.
Nos lássuk az első legendát.
Mindenki ismer ilyeneket. Nagyon sokan vannak.

Kicserél egy kondit és drasztikusan javul a hang. Cserélgeti a kábeleket és egyszer csak belebotlik valamibe, ami a millás kábeleknél is jobb. (szerinte)

Mindegyiknek megvannak a maga csoda dolgai. És ezeket nem fél híresztelni és fűnek-fának ajánlgatni.
És tényleg hatalmas javulást hallhatsz, ha elmész hozzá és meghallgatod, (mert már mondjuk agyon idegel a fellelkesedéssel, hogymostaztán megvan fogva az isten lába, hallgasd má meg te is).

A banánhély a történetben az lenne, hogy működik is ez, csakhogy nála, az ő rendszerében, a kedvenc zenéjén meghallgatva...
A probléma ott van, hogy akit meggyőz a csodáról, annál már nem, vagy nem annyira drasztikusan működik a varázslás...
(Ha egy ilyen jobban elterjed, mert mondjuk több embernél is beválik, kellő gyakorisággal, abból születnek az ilyen legendák. De könnyen érthető, hogy miért van az, hogy soha nincs olyan, ami mindenkinél elhozná a hifi nirvánát...)

Ezek mind csak olyan dolgok igazából, amik belelökik valakinek a rendszerét egy kisebb-nagyobb hangi optimum állapotba, kialakul a szinergia és nagy hangi javulás áll be.
A hiba ott van, amikor azt hiszi a delikvens, hogy felfedezte a spanyol viaszt, a csodaszert, amit előtte senki. És hát szinte mindenki azt hiszi ilyenkor... :twisted:

(Mert mondjuk nincs mélyebb tapasztalata arról, hogy ezek a csalóka játékok igazából hogy is működnek a hifiben.)

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2545
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#4 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2017.04.26. 23:07

Spoiler!
A legszebb dolog az szokott lenni, amikor valaki egyszerre fedez fel két ilyen dolgot mondjuk.

Beteszem ezt a kábelt, sokkal jobb a rendszer hangja. Beteszem amazt a izét, attól is sokkal jobb.

Na, ha mind a kettőt berakom, olyan q...va jó lesz a hang majd hogy... :P

Akkor jön a meglepi, amikor mindkét cucc benne van a rendszerben és úgy meg tök sz..r...... :lol:

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2545
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#5 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2017.04.26. 23:18

Mindenki tapasztalta már, hogy este, éjszaka, a hifi jobban szól. Az igazi hifista, nappal alszik, éjszaka zenét hallgat. S ez tényleg így van.
Ja ez tényleg így van. Én is mindig tapasztalom ezt.

És van is rá magyarázat. Éjszaka kiélesedik a hallásod. Azért, mert akkor szokott aktiválódni a medve és a kardfogú tigris. :D

(szerk: Ja, látom ezt te kifejtetted már bővebben is.)

Tetabiate
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2016.03.06. 15:54

#6 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: Tetabiate » 2017.04.27. 11:51

Talán valami műszeres vizsgálattal meg lehetne nézni a nappali meg az éjszakai hálózatból jövő feszültséget. Van-e különbség.
Szerintem a tényleg nagyfogyasztók azok fogyasztanak éjjel-nappal (gyárak). A kisebbek (vállalkozó szakik) meg inkább csak nappal.

Tetabiate
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2016.03.06. 15:54

#7 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: Tetabiate » 2017.04.27. 11:55

Amúgy megfelelő számú alanyon elvégzett nappali és éjszakai hallásvizsgálattal ( a műszer akkumulátorról menne !! :D ), kimutatható lenne az hogy valóban kiélesedik-e az ember hallása éjjel.
Vagy mégegyszerűbb: akkumulátorról működő hifi hangját összehasonlítod nappal ill. éjszaka

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2545
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#8 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2017.04.27. 11:59

Egy szkóppal, vagy méginkább spektrum analizátorral meg lehet nézni mi van benne...

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2545
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#9 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2017.04.27. 12:06

kimutatható lenne az hogy valóban kiélesedik-e az ember hallása éjjel
Az például ki is van mutatva... De pl fordítva is működik. Ha nagy a zajterhelés, akkor a fül kilazítja a hallócsontokat. Ezt is lehet tapasztalni.

Kijössz a disco-ból azt tompán hallasz mindent. Flex-el vágsz valami csövet, azt utána ugyanez. Fél füledbe dugod a fülest, meghallgatsz valami mp3-at nagyobb hangerőn, utána az egyik füledre gyengébben hallasz egy darabig...

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2545
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#10 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2017.04.27. 12:27

Egyébként valószínűleg az agyi információfeldolgozás is megváltozik.

Nem csak a hallásküszöb megy le, hanem az agy is jobban odafigyel a részletekre. Az apró zajokra, stb. Mert az lehet az akár kardfogú tigris, vagy terrorcsirke. :D
Vagy egyéb szörnyeteg...

5065092_terror-madár-turista-számítógép-generált-3d-illusztráció.jpg
5065092_terror-madár-turista-számítógép-generált-3d-illusztráció.jpg (58.42 KiB) Megtekintve 1624 alkalommal
50926465-Homo-Habilis-and-the-terror-bird-Phorusrhacos-Stock-Photo.jpg
50926465-Homo-Habilis-and-the-terror-bird-Phorusrhacos-Stock-Photo.jpg (101.88 KiB) Megtekintve 1624 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#11 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.27. 12:37

Tetabiate írta:
2017.04.27. 11:55
Amúgy megfelelő számú alanyon elvégzett nappali és éjszakai hallásvizsgálattal ( a műszer akkumulátorról menne !! :D ), kimutatható lenne az hogy valóban kiélesedik-e az ember hallása éjjel.
Vagy mégegyszerűbb: akkumulátorról működő hifi hangját összehasonlítod nappal ill. éjszaka
Ezt már viszonylag sokan tapasztalták: Minden Human Audio készüléket üzemeltető tudja, hogy este jobban szól az aksiról is.

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#12 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.27. 12:38

Ez a terrorcsirke azért elég dúrva. :lol: :lol: :P

Konzol
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2016.03.23. 18:47
Tartózkodási hely: Miskolc

#13 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: Konzol » 2017.04.27. 13:12

dyscus írta:
2017.04.27. 12:37
Tetabiate írta:
2017.04.27. 11:55
Vagy mégegyszerűbb: akkumulátorról működő hifi hangját összehasonlítod nappal ill. éjszaka
Ezt már viszonylag sokan tapasztalták: Minden Human Audio készüléket üzemeltető tudja, hogy este jobban szól az aksiról is.
Ez igaz. Nagyon jól lehet hallani, mikor átvált akkus üzemre a végfok, vagy kézzel átváltom a töltőt. Meglepően nagy a különbség, holott analóg tápról - összehasonlítgatás nélkül - kifejezetten jól szól az erősítő. ( arról nem is beszélve, hogy autó akku 44Aó illetve szünetmentes akku-k közt is van eltérés hangban, pedig ólom akku mindkettő )

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#14 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.27. 13:45

Konzol írta:
2017.04.27. 13:12
dyscus írta:
2017.04.27. 12:37
Tetabiate írta:
2017.04.27. 11:55
Vagy mégegyszerűbb: akkumulátorról működő hifi hangját összehasonlítod nappal ill. éjszaka
Ezt már viszonylag sokan tapasztalták: Minden Human Audio készüléket üzemeltető tudja, hogy este jobban szól az aksiról is.
Ez igaz. Nagyon jól lehet hallani, mikor átvált akkus üzemre a végfok, vagy kézzel átváltom a töltőt. Meglepően nagy a különbség, holott analóg tápról - összehasonlítgatás nélkül - kifejezetten jól szól az erősítő. ( arról nem is beszélve, hogy autó akku 44Aó illetve szünetmentes akku-k közt is van eltérés hangban, pedig ólom akku mindkettő )
És tényleg jobban szól éjszaka?

Konzol
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2016.03.23. 18:47
Tartózkodási hely: Miskolc

#15 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: Konzol » 2017.04.27. 13:50

Így van. Este akkuról is hálózatról is jobbnak hallom.

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#16 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.27. 14:06

Elvileg akkor ez igazolja az állításom. Ezt én már régóta vallom, s volt olyan tali, ahol tök idegentől hallottam vissza. Jól esett. Amúgy meg Konzol megjött, aminek jönnie kellett. :)

Avatar
rotring05
Hozzászólások: 174
Csatlakozott: 2016.09.05. 10:46

#17 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: rotring05 » 2017.04.27. 15:49

dyscus írta:
2017.04.26. 22:55
Az igazi hifista, nappal alszik, éjszaka zenét hallgat.
Nagy tévedés! Az igazi hifista nappal forraszt, éjszaka hancúrozik az asszonnyal, és csak hétvégén hallgat zenét :lol: :lol: :lol:

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#18 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.27. 18:01

rotring05 írta:
2017.04.27. 15:49
dyscus írta:
2017.04.26. 22:55
Az igazi hifista, nappal alszik, éjszaka zenét hallgat.
Nagy tévedés! Az igazi hifista nappal forraszt, éjszaka hancúrozik az asszonnyal, és csak hétvégén hallgat zenét :lol: :lol: :lol:
Ez sem rossz, de azért a szórakozást ne hanyagoljuk el az asszony miatt. :lol:

Cortez
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2017.01.05. 19:22

#19 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: Cortez » 2017.04.27. 18:04

Szerintem is a hallásunk más estefelé, de nem is annyira a sötét miatt,
inkább pszichésen vált munkapontot/üzemmódot az ember: lenyugszik,
mert a nap a vége felé közeledik, már nem a felfutó élen vagyunk és így sokkal lazább minden.
Reggel magasabb lehet akár a vérnyomás is, sokkal inkább készenléti állapotban vagyunk, stb.
A hálózati zavar részre kíváncsi lennék, de szerintem 95%-ban az is inkább pszichés.

Konzol
Hozzászólások: 1029
Csatlakozott: 2016.03.23. 18:47
Tartózkodási hely: Miskolc

#20 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: Konzol » 2017.04.27. 18:14

Cortez írta:
2017.04.27. 18:04
Reggel magasabb lehet akár a vérnyomás is, sokkal inkább készenléti állapotban vagyunk, stb.
A hálózati zavar részre kíváncsi lennék, de szerintem 95%-ban az is inkább pszichés.
Egyet értek. Szerintem is inkább pszichés. Nem egyszer jártam úgy, hogy az este tájban próbált dolgok másnap kipróbálva nem hozták azt az élményt, mint este...
Legtöbbször hiányzott belőlük az este még meglévő dolog.

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#21 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.27. 22:13

Ez nemmond ellent az énmegállapításomnak az estével kapcsolatosan.

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2545
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#22 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2017.04.27. 22:19

Nem mond ellent. Idáig senki nem fogalmazott meg ellentmondó véleményt. Ilyen az a ritka eset, amikor sokan nagy egyetértésben vagyunk...

Ugye, milyen unalmas tud lenni? :lol:

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#23 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 08:36

KD mester írta:
2017.04.27. 22:19
Nem mond ellent. Idáig senki nem fogalmazott meg ellentmondó véleményt. Ilyen az a ritka eset, amikor sokan nagy egyetértésben vagyunk...

Ugye, milyen unalmas tud lenni? :lol:
Majd teszek fel rázósabb kérdést is. :lol:

Avatar
banzai
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2016.03.06. 08:51
Tartózkodási hely: Budapest

#24 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: banzai » 2017.04.28. 09:22

egy másik legenda?
Jó pár éve mikor még az Art"otelben is volt a high end show egy része, egy szerb distributor Lab47-s dolgokkal demozott. Meglepődve láttam hogy egyerű csupasz rézvezetékek átlátszó teflonbevonattal(nagyon vékony) használ hangfalkábelnek. illetve a hálozati kábelei is szintén egyeres vékony tömör réz párok voltak egységenként. viszont egy darab fali csatlakozóba bekötve. akkoriban nagyon csodálkoztam ezen. (persze azóta már valamivel többet látok az egészből, és talán már nem csodálkoznék rajta.) megtanultam hogy rendszerben kell gondolkozni. viszont ez a kábelkérdés..... hát nem tudom.

istvan01
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017.04.27. 18:49

#25 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: istvan01 » 2017.04.28. 09:47

dyscus írta:
2017.04.27. 22:13
Ez nemmond ellent az énmegállapításomnak az estével kapcsolatosan.
Van itt a fákon alvó emberszabású ősünktől örökölt éjszakai hallás éberség emelkedése effektus mellett egy másik tényező, az elektroszmog. Sokan ezt túlzó ezotériának, mások meg paranoiásan kerülendő dolognak tartják. Tessék csak végig gondolni, hányféle frekvencián, mekkora intenzitással bombáznak bennünket a nap majd minden percében. Az elektroszmog kategóriába sorolom a villamos hálózat sugárzását, rajta a rengeteg felharmonikust is. (Földrésznyi egybefüggő szinkron sugárzó- és vevő-antenna rendszerként szórja/veszi az 50/60Hz+felharmonikus és egyéb elektromágneses hullámokat). Van egy érdekes időszak, amikor az elektroszmog szintje érezhetően(?) alacsonyabb, mégpedig a nyári pirkadat idő, amikor a nap négy óra körül pirkad. Ekkor az ország nagyobb része még ágyban horkol, az ipari üzemek többsége nem működik éjszaka, napelemek még nem indultak, közvilágítás már lekapcsolt, mobil telefon forgalom is 1%-a alatti a nappali csúcsnak. Háztartási TV-k, számítógépek, mikorsütők, mosógépek, de még a kávéfőzők is pihennek, sőt, még a nyári klímák is csöndben vannak pirkadat 04 órakor. A földi sugárzású TV-k, rádiók töredéke sugároz, tehát tényleg RF minimum időszak van.
Aki hozzászokott a korai keléshez, próbáljon ekkor zenét hallgatni.

Viszont van egy sok milliárd éve létező Schumann által felfedezett 7,83Hz középpontú természetes elektromágneses sugárzás, aminek tartós hiánya az emberi szervezetre, vélhetően az állatok többségénél is biofunkciós és idegrendszeri zavart okoz. Ennek hiányában a tartósan űrállomáson tartózkodó asztronauták hamarabb fáradnak, stresszesebbek lesznek. Ezért van minden ilyen űreszközön mesterséges schumann generátor.

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#26 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 10:42

Na erről a Schumann-ról még csak azt hallottam, hogy a Horn kormány alatt ő, meg a társai adták el, tékozolták el az állami vagyont. Erről arezgésről még nem hallottam.

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#27 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 10:58

banzai írta:
2017.04.28. 09:22
egy másik legenda?
Jó pár éve mikor még az Art"otelben is volt a high end show egy része, egy szerb distributor Lab47-s dolgokkal demozott. Meglepődve láttam hogy egyerű csupasz rézvezetékek átlátszó teflonbevonattal(nagyon vékony) használ hangfalkábelnek. illetve a hálozati kábelei is szintén egyeres vékony tömör réz párok voltak egységenként. viszont egy darab fali csatlakozóba bekötve. akkoriban nagyon csodálkoztam ezen. (persze azóta már valamivel többet látok az egészből, és talán már nem csodálkoznék rajta.) megtanultam hogy rendszerben kell gondolkozni. viszont ez a kábelkérdés..... hát nem tudom.
Pedig a 47Labs egy nagyon gagyi cuccokat áreuló cég. Javítottam Shigaraki DAC-ját, nos az ahogy kinézett! Kb mintha egy általános iskolás forrasztotta volna össze, és TDA1543 volt benne, 1 db. A tápja meg egy csengőreduktor volt. Persze szépen be volt csomagolva kerámia (ránézésre vasgyári salak) házba. Mikor szétszedtem egy óráig röhögtem a gazdáján, aki 400 rugót adott érte. El is adta rögvest a javítás után. :lol:
Na akkor kábel téma? Én is az egyeresre esküszöm, a többi még ha Tellúrból van, akkor is hülyeség. Szerintem annyi az egész, hogy a gyártók felismerték, hogy sok szar hifi van a világon, amely torzításban, digitítiszben szenved, s ha ezeknek magastartományát vmilyen módon megvágják, akkor simább, unalmasabb lesz a hangkép. Mivel vagyonnyi hifit javítanak vele, ezért egy vagyon a kábel is. Semmit nem kell csinálni a gyártónak: legyártatja folléreké kínában, aztán minden féle hülyeséget rányomtat, gyárt hozzá szlogent, és máris kész a legalább 8-10-szeres nyereséget hozó árú. Egy jó rendszer hangját tönkre teszi, azonkívül iszonyat nagy a placebo hatás is. Persze MO.-n sokan attól tartják magukat HíghEnd audio szakértőnek, hogy drága kábelja van, s el tudják magyarázni, hogy az miért jó. :lol: Láttam nem egy helyen, hogy a tangón 10 rugóért vásárolt 10Wattos szarhoz valaki 60 rugós kábelt vett. De viszont nem lehetett meggyőzni arról, hogy a hang szar, amit hallgat, mert a hangfalat is az ócskapiacon vette. Viszont kicserélt benne egy kondit, s ettől megtáltosodott. Kell a drága kábel vagy nem. Ki mit tapasztalt.
Majd becsatlakozok a vitába (tömör rézdróttal) :P , de most ezerrel melózok, a hétvégén meg elutazok.

Avatar
hodyka
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2016.03.25. 21:48
Tartózkodási hely: Biharkeresztes

#28 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: hodyka » 2017.04.28. 11:35

Igen Én is csak egy eres drótot drótot használok

A drót csak ront a hangon, nem javít semmit, csak az a kérdés melyik mennyit ront ?

A dróttal csak hangolni lehet a rendszert ahogy írod Ottó, mikor mit kell vágni olyan drót kell és "hallgathatóbb" lett a rendszer :lol:
Denon DN-C635, USB CM6631A I2s OUT, AK4495 i2S DAC, TDA8950 D Class 2x150 watt, Videoton DC 4588

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#29 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 12:16

Nos ha így van, ahogy a Hodyka írja, akkor talán nem is volt olyan durva az a megállapításom, hogy nem drága drótot kell venni, hanem jó erősítőt, hangfalat, stb...
Mikor ezt előadtam egy ilyen meghallgatási teszten, miután az egyik versenyző félórát szöszmötölt a kurva drága kábeljével, s a zene hallhatóan rosszabb lett, nagyon megsértődtek rám. Ki a franc érti ezt?

Avatar
hodyka
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2016.03.25. 21:48
Tartózkodási hely: Biharkeresztes

#30 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: hodyka » 2017.04.28. 12:26

dyscus írta:
2017.04.28. 12:16
Nos ha így van, ahogy a Hodyka írja, akkor talán nem is volt olyan durva az a megállapításom, hogy nem drága drótot kell venni, hanem jó erősítőt, hangfalat, stb...
Igen, jó készülékek kellenek, és semmi gond, amik passzolnak egymáshoz is...........................impedancia, telsesítmény.................stb
Denon DN-C635, USB CM6631A I2s OUT, AK4495 i2S DAC, TDA8950 D Class 2x150 watt, Videoton DC 4588

Avatar
banzai
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2016.03.06. 08:51
Tartózkodási hely: Budapest

#31 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: banzai » 2017.04.28. 12:42

A legjobban imádom mikor mondják ilyen hangja van az erősítőmnek olyan hangja van a kábelemnek. van aki azt szereti halhatni. én sokat járok koncertre hangversenyre, és Zenét szeretek hallgatni. Otthon is a rendszeremet azért fejleszgetem, hogy az eredetihez hasonló élményt nyújtson.
Na meg még az is szép mikor valamelyik találkozón hallgattunk egy rendszert Ádám barátommal, a mellettünk levő megszólalt ez színezi a hangot. Persze Ádi nem birta kihagyni, rögtön odafordult hozzá: "nem mondod? Te is olyan kékesnek látod?" mindezt halál komoly arccal. Az ember meg boldogan helyeselt, végre valaki aki érti miről beszél.

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#32 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 13:29

Jézus Máriám! Pont kéknek?
Engem egyszer lecsesztek, mert ilyen csatorna vastagságú hálózati kábelt faékeken vezette a gazdája. Véletlenül kilöktem egy faéket. Majd' lelőttek érte, mert elcsesztem a hangképet. :lol: Szrintem ha kirugom az összeset, azt se hallották volna meg. :P

Avatar
Rézfaszú bagoly
Hozzászólások: 212
Csatlakozott: 2016.03.25. 10:05
Tartózkodási hely: Bubo Cupropenis barlang, Gerecse hegység

#33 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: Rézfaszú bagoly » 2017.04.28. 14:08

Azt tessék nekem megmagyarázni, hogy miért vagytok kiakadva azon, ha valaki többet költ kábelre, mint ti? A Siltech Emperor Double Crown hangszórókábel 2 méteres szettje elég borsos árúnak tűnik a maga 45.000 dollárjával (12,9 millió forint), de nemzetünk jól ismert gázszerelő üzleti géniusza mindössze egy óra nyolc perc alatt megkeresi az árát... :roll:
Ugyanakkor meg vagytok győződve, hogy csakis a tömör rézderót az igazi, de csak pont az, amit épp használtok, és lehetőleg okosba' és ócón...És ha valaki véletlenül ajánl bármilyen kábelt vagy vezetéket, nagyon hamar lehurrogják szinte bármelyik audio fórumon, de legalábbis mindig van egy azonnali jobb/olcsóbb ötlet.
Adott készülékhalmazhoz egy bizonyos minőségi és ár szintig érdemes kábelt választani, ha alálövünk, nem futja ki magát a cucc, ha fölé, az valószínűleg pénzkidobás.

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#34 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 14:56

"de nemzetünk jól ismert gázszerelő üzleti géniusza mindössze egy óra nyolc perc alatt megkeresi az árát"
Jó neked, hogy hiszel az "újságban" megjelent folytatásos mesékben, de ez nem az a topic, ahol ezen évődünk. :shock:

"meg vagytok győződve, hogy csakis a tömör rézderót az igazi, de csak pont az, amit épp használtok"
Nem nem vagyunk meggyőződve, csak tudjuk, mert hallgattunk már sok mást. A legmegrázóbb élményem éppen egy Siltech kábellal volt, amit itthon nagyon hypolnak. Gondolom Kácsa, meg egy-két más kereskedő, akiknek benne van az árúkínálatában. Itten mi vidéken is ismerjük ám. Pl pont egy TauCetibe sikerült 230 Volt ügyileg egy ilyencca. félmillás hálózatit besuvasztani. Na az echte szarul szólt, de annyira, hogy aszthittem, elromlott a szememfénye erősítőm. Aztán bele dugtam a 450Ft-os egyszerű IEC kábelt, s mindjárt jó lett a hang. Annyira, hogy azt a másik erősítőt, ami szintén ott volt, a Siltech-el együtt leradírozta mint kutya a seggét, mikor erős kóbászt kap vacsorára. Az a másik erősítő egy "elismert" hazai gyártó drága erősítője volt. Azt kell mondjam az a kábel sem a rendszerben, sem azonkívül nem szerepelt jó.
Én tömör Audioquest kábelt használok bikábelezve a hangfalnál, Illetve Mogami stúdiót a készülékek között, de van oda is tümör, selyemszigetelésű ezüst kábelem. Az ócskapiacon vettem. Na az is jól szól még.

Avatar
banzai
Hozzászólások: 120
Csatlakozott: 2016.03.06. 08:51
Tartózkodási hely: Budapest

#35 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: banzai » 2017.04.28. 15:29

"Én tömör Audioquest kábelt használok bikábelezve a hangfalnál, Illetve Mogami stúdiót a készülékek között, de van oda is tümör, selyemszigetelésű ezüst kábelem. Az ócskapiacon vettem. Na az is jól szól még."


b+ az jó lehet. hogy kell használlni? fejköré tekerve? vagy fülbedugva? szertnék én is pár kábelt kipróbálni, valamelyik nap zenehallgatás helyett hátha nagyot üt. :lol:

Avatar
Rézfaszú bagoly
Hozzászólások: 212
Csatlakozott: 2016.03.25. 10:05
Tartózkodási hely: Bubo Cupropenis barlang, Gerecse hegység

#36 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: Rézfaszú bagoly » 2017.04.28. 16:00

"Nem nem vagyunk meggyőződve, csak tudjuk" Nem érzel némi ellentmondást??
Ja tudom, nem kell komolyan venni, ezt meg is fogadom... :mrgreen:

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#37 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 16:03

banzai írta:
2017.04.28. 15:29
"Én tömör Audioquest kábelt használok bikábelezve a hangfalnál, Illetve Mogami stúdiót a készülékek között, de van oda is tümör, selyemszigetelésű ezüst kábelem. Az ócskapiacon vettem. Na az is jól szól még."


b+ az jó lehet. hogy kell használlni? fejköré tekerve? vagy fülbedugva? szertnék én is pár kábelt kipróbálni, valamelyik nap zenehallgatás helyett hátha nagyot üt. :lol:
Fejköré tekerve, tövisekkel tűzdelve. Tudod, mint a nagyoknál. :lol:

Avatar
hodyka
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2016.03.25. 21:48
Tartózkodási hely: Biharkeresztes

#38 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: hodyka » 2017.04.28. 16:05

Ottó

Ma sikerült hozzá jutnom, régi matávos drót, három telefonpózna hossz :lol:

De ilyet eddig, kizárólag, hangfal drótnak használtunk, és nagyon jó, még Norvégiába is került tőlem :lol:

http://i.imgur.com/44Q9N6r.jpg

http://i.imgur.com/g8beUz6.jpg
Denon DN-C635, USB CM6631A I2s OUT, AK4495 i2S DAC, TDA8950 D Class 2x150 watt, Videoton DC 4588

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#39 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 16:08

Rézfaszú bagoly írta:
2017.04.28. 16:00
"Nem nem vagyunk meggyőződve, csak tudjuk" Nem érzel némi ellentmondást??
Ja tudom, nem kell komolyan venni, ezt meg is fogadom... :mrgreen:
Semmi féle ellentmondás nincs itt. Én a tömör drótot szeretem. Ha nem tudnám, hogy jó, akkor nem azt használnám. Egyszerű ez mint az egyszeregy. Az meg akadémikus kérdés, hogy komolyan veszed, vagy nem. Annak veheted, aminek akarod. ;)

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#40 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 16:12

hodyka írta:
2017.04.28. 16:05
Ottó

Ma sikerült hozzá jutnom, régi matávos drót, három telefonpózna hossz :lol:

De ilyet eddig, kizárólag, hangfal drótnak használtunk, és nagyon jó, még Norvégiába is került tőlem :lol:

http://i.imgur.com/44Q9N6r.jpg

http://i.imgur.com/g8beUz6.jpg
Nagyfaszok ezek a norvégok, éntőlem meg MIG-be való kábelt vittek hangfalkábelnek. Egy időben Bigi hypolta a neten. :lol: A norvég csak megszagulta, vigyorgott, aztán kifakadt: ÁÁÁÁÁÁÓ original russzis wire. :lol:
A barátomnak falból kihúzott szurkos vászon szigetelésű legalább százéves tömör drótja van. Az is jó, csak büdös.

Avatar
hodyka
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2016.03.25. 21:48
Tartózkodási hely: Biharkeresztes

#41 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: hodyka » 2017.04.28. 16:30

Ottó

Akivel a Bigi furdőszobájában együtt ittunk, a Dezső vitte ki, és azt mondta nagyon jó, sokkal jobb lett a hang mint amivel előtte hallgatta ;)
Denon DN-C635, USB CM6631A I2s OUT, AK4495 i2S DAC, TDA8950 D Class 2x150 watt, Videoton DC 4588

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#42 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 17:59

El is hiszem. Az AudioQuest-et azért szeretem, mert nem annyira sprőd, mert valljuk be, az azért utálatos dolog, hogy olyan mint a fagyott kutyaláb ez a fajta kábel.
A mindenfajta összekötő kábeleknél szerintem az a lényeg, hogy kicsi legyen az impedancia, ami azt jelenti, hogy kicsi az elemi induktivitása, kapacitása a vezetéknek. Ha ezek a paraméterek kicsik, akkor az időbeli lefutás, azaz a fázisátvitel is rendben van valamelyest, mert ugye tökéletes soha nem lesz. Némelyik kábel meg olyan mint a bőgatya: bele durrantasz, aztán egy napig tekereg benne az alfarhang. Meg a bűze is. :lol: Aztán csinálnak olyat is, hogy a magas eltolódjon, aztán késve belemegy az alacsonyabb frekijű hullám csúcsába ellentétes fázissal, aztán máris meg van a símított hangkép. Olyan agyhalott lesz a hang. Az az igazság, hogy én a legtöbbet ilyet hallottam, s pont a Siltech IC hallgatásakor hallom ezt pregmánsan. Durván, soha után nem állított erősítők esetében tényleg csodát művel, de véleményem szerint nem a kábel a jó, hanem az erősítő szar, vagy legalábbis hibával terhelt. Nekem ökölszabály az, hogy nincs jó kábel, csak vacak elektronika. Ugyanis ha valami JÓL szól, akár az egész rencer, akkor az már jobban nem szólhat egy félméteres rézdarabtól. Max. rosszabbul. Tehát az lenne a legjobb, ha a zenét közvetítő elektronok nem is anyagban haladnának, hanem vákumban, pont úgy, mint az elektroncsövek esetében.

dyscus
Hozzászólások: 1579
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#43 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2017.04.28. 18:20

Mikor a vezetékek átvitelét tanultuk anno, akkor Soos Tanár Úr mesélte, hogy másod állásban a KFKI-ben dolgozik. Naívan kérdeztük, hogy mit csinál ott. Nos elmondta, hogy kábelekkel kísérletezik, ugyanis a komcsik is csináltak az oroszoknál cirkáló rakétát. Ki is próbálták, aztán lett belőle nagy baj, ugyanis Finnországban kötött ki. Célt tévesztett vagy 300km-el, nem oda várták. Még itt is írtak róla az akkori újságban, persze apró betűkkel. A Tanár Úr elmondta, hogy az volt a baj, hogy a lassú volt a kábel. A rakéta fedélzetén számítógépbe volt betáplálva a célterületig tartó út a fő tereptárgyakkal. Egy kamera figyelte a kinti világot, s a kapott adatokat összehasonlította a fotóval. Ha eltérés volt, akkor a komputer korrigálta az irányt. Viszont a rakéta mindig egyre nagyobb mértékben tért el az iránytól, még végül önálló nem lett. Ezért köszönt be a Lappokhoz. A műszaki ok az volt, hogy vagy 500m kábelen ment a jel oda vissza: kamera-computer- irányító számítógép-kornmánymű-irányító számítúgép-kormánymű... mert ez egy szabályozó kör volt, mégpedig követő szabályozás. A kábelen viszont nagy volt a jelkésés, ezért a holtidők megnőttek, viszont a rekettya közben 800-al dzsavelt, s elvesztette a tájékozódását. A varsói szerződésben a magyar kutatók kapták a feladatot, hogy csökkentsék a jelkésést. Kitalálták az egyeres, tömör kábelt légszigeteléssel. Ez jó volt, csak a zavar érzékenysége miatt nagy erejű elektromágneses hullámmal lel ehetett szedni a cirkáló rakétát. Ha árnyékoltak, akkor be jött a hiba, végül találtak valami titkos megoldást, mert hadrenbe állították a komcsik a fegyvert. Ma már GPS vezérli alapból ezeket a cuccokat. A Tanár Úrról még annyit, hogy egyszer ZH-ban olyan feladatot adott, hogy két 20 filléresből, füzetlapból, meg egy GEM kapocsból hány Hz-n rezgő rezgőkört lehet építeni. Tiszta McGayver volt az az ember. :lol: Remélem él még.

istvan01
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017.04.27. 18:49

#44 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: istvan01 » 2017.04.28. 19:23

dyscus írta:
2017.04.28. 10:42
Na erről a Schumann-ról még csak azt hallottam, hogy a Horn kormány alatt ő, meg a társai adták el, tékozolták el az állami vagyont. Erről arezgésről még nem hallottam.
egy kis olvasni való Schumann rezonanciákról.
Némi érdekesség, manapság átlagos középértéke emelkedik 7,83Hz-ről 8,5Hz-re.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Schumann-rezonanci%C3%A1k

bizonyos összefüggése van az agyi Alfa-Béta villamos aktivitással.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektroen ... r%C3%A1fia

Az alaszkai HAPR project összeesküvés elméletek szerint megpróbált ionoszféra reflexiók segítéségével nagyobb területek embereire ilyen távstimulációs befolyást gyakorolni, de állítólag ilyen szándék nem volt a HARP-ban, vagy titokban folyt és sikertelen volt.

Avatar
hodyka
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2016.03.25. 21:48
Tartózkodási hely: Biharkeresztes

#45 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: hodyka » 2017.04.28. 19:46

Rézfaszú bagoly írta:
2017.04.28. 14:08
Azt tessék nekem megmagyarázni, hogy miért vagytok kiakadva azon, ha valaki többet költ kábelre, mint ti? A Siltech Emperor Double Crown hangszórókábel 2 méteres szettje elég borsos árúnak tűnik a maga 45.000 dollárjával (12,9 millió forint), de nemzetünk jól ismert gázszerelő üzleti géniusza mindössze egy óra nyolc perc alatt megkeresi az árát... :roll:
Ugyanakkor meg vagytok győződve, hogy csakis a tömör rézderót az igazi, de csak pont az, amit épp használtok, és lehetőleg okosba' és ócón...És ha valaki véletlenül ajánl bármilyen kábelt vagy vezetéket, nagyon hamar lehurrogják szinte bármelyik audio fórumon, de legalábbis mindig van egy azonnali jobb/olcsóbb ötlet.
Adott készülékhalmazhoz egy bizonyos minőségi és ár szintig érdemes kábelt választani, ha alálövünk, nem futja ki magát a cucc, ha fölé, az valószínűleg pénzkidobás.
Én soha nem voltam kiakadva, hogy ki mennyit költ drótokra, vagy bármi ami hasonlít arra :lol:

De mindenki annyit költ amennyit tud drótra :lol:

De Én szeretném minél olcsóbban a jót ;)
Denon DN-C635, USB CM6631A I2s OUT, AK4495 i2S DAC, TDA8950 D Class 2x150 watt, Videoton DC 4588

Avatar
hodyka
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2016.03.25. 21:48
Tartózkodási hely: Biharkeresztes

#46 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: hodyka » 2017.04.28. 19:49

dyscus írta:
2017.04.28. 17:59
Nekem ökölszabály az, hogy nincs jó kábel, csak vacak elektronika. Ugyanis ha valami JÓL szól, akár az egész rencer, akkor az már jobban nem szólhat egy félméteres rézdarabtól. Max. rosszabbul. Tehát az lenne a legjobb, ha a zenét közvetítő elektronok nem is anyagban haladnának, hanem vákumban, pont úgy, mint az elektroncsövek esetében.
Köszi, szerintem is ez van ;)
Denon DN-C635, USB CM6631A I2s OUT, AK4495 i2S DAC, TDA8950 D Class 2x150 watt, Videoton DC 4588

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2545
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#47 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2017.04.30. 14:10

Nemrég az egyik barátommal beszégettünk hálózati tápkábelről. Az ő egyik barátjának vasalózsinorról ment az erősítője egy darabig és mikor vett egy normális tápkábelt, akkor rosszabb lett a hangja a rendszernek.

A vasalózsinórt visszarakták és megint jól szólt. A hifi kábellel meg nem...

Aztán kitalálták, hogy a vasalón több A áram folyik, meg kéne kezelni. Rákötöttek két 100-az égőt pár napra és feljavult a kábelek hangja ettől. Azóta ezt a kezelést minden tápkábelre megcsinálják...

Valaki a somogyi hangfal kábelből (két eres átlátszó szigetelés, sima réz) fonja a tápkábelt, mert az minden másnál jobb szerinte. A több 100e-es hálózati kábeleket übereli, meg minden...
(Ezt így demonstrálta is nekem. Elővett egy 80eFt-os tápkábelt, ami tényleg lényegesen jobb hangot hozott a rendszerbe, mint a sima PC tápkábel. De annál, meg a házilag fonott volt a jobb...)

Avatar
hodyka
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2016.03.25. 21:48
Tartózkodási hely: Biharkeresztes

#48 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: hodyka » 2017.04.30. 15:09

Nekem hálózati kábelnek 3x2.5-es, 90 perces tűzálló vált be :D

Megnyúzva, kicst fonva ;)

http://www.haluxvill.hu/image/cache/dat ... 00x800.jpg
Denon DN-C635, USB CM6631A I2s OUT, AK4495 i2S DAC, TDA8950 D Class 2x150 watt, Videoton DC 4588

Avatar
Ereshkigal
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2016.03.09. 14:48
Tartózkodási hely: Miskolc

#49 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: Ereshkigal » 2017.05.03. 13:02

hodyka írta:
2017.04.30. 15:09
Nekem hálózati kábelnek 3x2.5-es, 90 perces tűzálló vált be :D

Megnyúzva, kicst fonva ;)

http://www.haluxvill.hu/image/cache/dat ... 00x800.jpg
Klassz, ha kigyullad a kéró, még akkor is tudsz zenét hallgatni másfél óráig. Bár ilyennel nem illik viccelni. :oops:
Egyébként hogy jött az ötlet? Esetleg összehasonlítottad a harminc percessel? Ez mivel jobb? :twisted:

Avatar
hodyka
Hozzászólások: 491
Csatlakozott: 2016.03.25. 21:48
Tartózkodási hely: Biharkeresztes

#50 Re: Audio legendák, amelyek lehet nem is igazak.

Hozzászólás Szerző: hodyka » 2017.05.03. 17:25

Ereshkigal írta:
2017.05.03. 13:02
hodyka írta:
2017.04.30. 15:09
Nekem hálózati kábelnek 3x2.5-es, 90 perces tűzálló vált be :D

Megnyúzva, kicst fonva ;)

http://www.haluxvill.hu/image/cache/dat ... 00x800.jpg
Klassz, ha kigyullad a kéró, még akkor is tudsz zenét hallgatni másfél óráig. Bár ilyennel nem illik viccelni. :oops:
Egyébként hogy jött az ötlet? Esetleg összehasonlítottad a harminc percessel? Ez mivel jobb? :twisted:

Remélem nem kell tűzben zenét hallgatni ;)

Ez volt, próba volt, és nagyon jó lett, azóta maradt mindehol ahol kell a 230
Denon DN-C635, USB CM6631A I2s OUT, AK4495 i2S DAC, TDA8950 D Class 2x150 watt, Videoton DC 4588

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég