TauCeti Zero The Singing Teacher

Elektroncsöves elő és végerősítők, phono, DAC IV és egyéb

Moderátorok: dyscus, Zsoci

Válasz küldése
dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#1 TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2020.12.13. 23:00

Drágán mindenki tud csöves erősítőt építeni. Most megpróbálok olcsón építeni. A legtöbb esetben kerülni kívánom az audio grade alkatrészeket. Persze ez az olcsóság relatív, mert a csöveken, trafókon nem lehet spórolni. Hogy szóljon, és szép hangja legyen, ahhoz legalább ezek az alkatrészeknek képviselnie kell egy szintet. Ez az alábbiakban nyilvánul meg:
A TC Mk V. kimenő trafója, valamintkb 20 Volttal csökkentett anódfeszt szolgáló táptrafó lesz szupertrióda kapcsolásba kötött TAD 6L6 GC csővel, és flight grade meghajtó csövekkel összeházasítva.
Nézzünk egy kis történelmet.
Anno mittopm hány éve megkerestek azzal, hogy tervezzek egy olyan végfokot, ami legalább eléri a Dynaco ST70 minőségi szintjét, és teljesítményét. A készüléket Dunaco névvel kívánták Némethonban értékesíteni. Az üzlet sajna nem jött létre, s ez nem rajtam múlt. Viszont elkészült egy pár monoblokk csöves egyenirányítással. Ez lett az ős TauCeti. Lsd az első fotót:
DSCF0030.jpg
DSCF0030.jpg (340.42 KiB) Megtekintve 7848 alkalommal
A készülék jellemzője a letisztult formaterv volt lábtól lábig való szereléssel. Ebben azért nem vagyok szakértő. Viszont most látom, hogy Vinged C 6L6-ok csücsültek benne. Ma ez már nem megfizethető kategória, ráadásul hamisítják. Sokat eszeltem ezen a készüléken. Mindenféleképpen kevés csövet kellett használni, ami maga után vonta a kevés fokozatot is. Egész pontosan 1 fokozatba lett sűritve a feszültség erősítő, a fázisfordító, és a meghajtás alacsony impedanciával, mert ugye az az igazi. Így született egy számomra újszerű kapcsolás, amit azért azóta már láttam, de t5alán csak 1 esetben. Persze lesz aki bírálni fogja ezt a kapcsolást, mondván, hogy ilyen, vagy amolyan a hangja, ő ugyan nem alkalmazná. Pedig dehogynem, mivel egyszerű, kistorzítású, alacsony impedanciával hajtja a végcsöveket. És ezt a megoldást szeretném még összehozni az ARC féle Cross Copupled megoldáshoz hasonló megoldással. Mindezt két darab kettős triódával. Ha a CC összejön, akkor viszont nagyon egyedi lesz ennek az erősítőnek a kapcsolása. Olyan egyedi, hogy én még ilyet nem láttam. Persze ebben a hobbibann már mindent kitaláltak, de az ilyen összeépítést még tudtommal nem publikáltak.
Igazából lehet, hogy szabadalmaztatni kellene, de ahhoz sok ügyvéd kell, meg pénz. Inkább úgy vagyok vele, hogy aki akarja, az építse meg bizonyos megszorításokkal, de üzleti célú felhasználáshoz nem járulok hozzá. (csak megjegyzem: ARC M60 HD erősítőt már koppintott egy hazai gyártó. Nos ez azt jelenti, hogy az alkatrész értékkel felcicomázott konkrét dokut csak az fog kapni, aki a kimenőket, NYÁK-ot nálam rendeli meg. Persze lesz lehetőség alkatrész készlettel együtt is beszerezni ezt az erősítőt. De ha valaki drágábban építkezne, akkor bátran megteheti. A kimenő trafó itt is a jólismert fúúúúúll szimmetrikus megoldású, ami annyit tesz, hogy a primer és a szekunder középső leágazásához képest a két fél tekercs RDC-je, induktivitása, és a szórásai is 2%-on belül vannak. Ha ez nem valósul meg, akkor az erősítő nem fog kistorzítással muzsikálni. A végcsövek egyébként auto bias-al rendelkeznek. Tehát quadba válogatottakat kell beszerezni. A csövek okos dugdosásával viszont az erősítő torzítása csökkenthető lesz, legalábbis elméletben. A gyakorlatban meg arra számítok, hogy 10%-os csőeltérés esetén is az áramkör behúzza magát szimmetrikusra. Ezért nem kell állítgatni. Megépítéséhez max egy voltmérő kell, de ha az sincs, az sem tragédia. Talán érthető az erősítő nick neve: az énektanár. Egyszer olyan hangzás beli színvonalat biztosít, ami egy átlagos tankönyvi, vagy Williamson féle kapcsolásnál jobb, de megépítését egy bátor énektanár is el tudja végezni. Ismerek több énektanárt is, s el kell mondanom, nagyon alacsony színvonalú készülékeken hallgatják otthon a zenét. Így nem is várhatjuk el tőlük azt, hogy az audiofil hobbit népszerűsítsék a nebulók körében.
S mivel közeleg a karácsony, így talán most különösen idevágó egy régi fotó a TauCeti erősítő leírásából ide ollózva. :)
3 Kings.JPG
3 Kings.JPG (61.3 KiB) Megtekintve 7794 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#2 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2020.12.13. 23:08

Persze nem lennék Dyscus, ha a fantáziát nem mozdítanám meg, hogy lehessen találgatni, illetve megmutatom, hogy mennyi alkatrész kell ehhez a projecthez. a Fotón a deszkamodell NYÁK terve látható némi idegölő korlátozással. Ha egyszerre megmutatnék mindent, akkor ki a fene olvasgatná ezt a sok szöveget? :lol:
Parts.jpg
Parts.jpg (188.97 KiB) Megtekintve 7811 alkalommal
Parts_solder side.jpg
Parts_solder side.jpg (323.19 KiB) Megtekintve 7765 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#3 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2020.12.14. 12:39

Megrendeltem a deszkamodell NYÁKját, meg az alkatrészeket is.

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#4 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2020.12.16. 19:40

Gondoltam, felteszem a kapcsolási rajzot. Aztán csak nem. Ennek oka van. Ha felteszem, abból én nem tanulok. Tehát inkább megkérdezem, ki mit gondol, mit kell tudnia egy meghajtó fokozatnak, ami 1, azaz egy fokozatú. Komolyan kérdem, nem akarok semmit kihagyni. Írjatok bátran, ha valaki lenézi a másikat, akkor azzal szemben van jogköröm. Kérem a kezdőket is, mondkjonak véleményt. Kicsit tanuljatok ebből. :geek: De nelegyetek ilyenek mint ez az előbbi zöldpofa. :P

Solidus
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2020.12.14. 22:50

#5 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Solidus » 2020.12.17. 09:41

A magam részéről nagyon felcsigázta az érdeklődésemet ez a kit építési lehetőség. De őszintén mondom, most az utolsó bejegyzésednél elbizonytalanodtam. Ugyan nem vagyok énektanár és igaz, hogy 45 éve "hifizek", forrasztani is tudok, raktam már össze csöves kitet is (működik), de az elektronikához sajnos még mindig nem értek. Így a rébuszokat, elrejtett rajzrészleteket nem tudom megfejteni, ergo ki vagyok zárva a projektből, pedig a Marantz 7C-be is beszálltam. Célom, hogy párhuzamosan a kit építésekkel az elektronikai alapokat is megtanuljam, most mentem nyugdíjba, tahát elkezdhetem, de persze tudom, az idő limitált, az ész meg megkopik. Nekem az volt vonzó ebben a blogban idáig, hogy úgy tünt, készen megveszem Tőled az alkatrészeket (legalábbis a trafókat, és a dobozt), a részletes instrukciókat is (akár lépésről lépésre) és így képes leszek egyedül is megépíteni az erősítőt. Ha jól értettem a bejegyzésedet akkor viszont ez a TauCeti projekt nem egy megvásárolható, kezdőknek való kit készlet, hanem egy közösségi, elektronikai szellemi rejtvény-játék. Jó lenne ezt tisztázni, mert gondolom mi vagyunk többen - a lelkes "énektanárok", akik szívesen áldoznának egy ilyen komplett kit szerű erősítő megoldásra.

Zsoci
Hozzászólások: 398
Csatlakozott: 2019.08.28. 13:17
Tartózkodási hely: Farkasrét

#6 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Zsoci » 2020.12.17. 12:00

dyscus írta:
2020.12.16. 19:40
Tehát inkább megkérdezem, ki mit gondol, mit kell tudnia egy meghajtó fokozatnak, ami 1, azaz egy fokozatú. Komolyan kérdem, nem akarok semmit kihagyni. Írjatok bátran, ha valaki lenézi a másikat, akkor azzal szemben van jogköröm.
Kedves Dyscus tanár úr!

Szerintem egy 1 fokozatú erősítőnek ugyan azt kell tudnia, mint egy 18 fokozatúnak, azaz szépen, torzítás mentesen, ugyanakkor zeneien kell megszólalnia!

Na,kapok rá pontot?

:lol:

Ne ijeszd el az embereket Ottó!!

:D

Zs.

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#7 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2020.12.17. 15:49

Zsoci írta:
2020.12.17. 12:00
dyscus írta:
2020.12.16. 19:40
Tehát inkább megkérdezem, ki mit gondol, mit kell tudnia egy meghajtó fokozatnak, ami 1, azaz egy fokozatú. Komolyan kérdem, nem akarok semmit kihagyni. Írjatok bátran, ha valaki lenézi a másikat, akkor azzal szemben van jogköröm.
Kedves Dyscus tanár úr!

Szerintem egy 1 fokozatú erősítőnek ugyan azt kell tudnia, mint egy 18 fokozatúnak, azaz szépen, torzítás mentesen, ugyanakkor zeneien kell megszólalnia!

Na,kapok rá pontot?

:lol:

Ne ijeszd el az embereket Ottó!!

:D

Zs.
Kapsz: -1. :lol: :lol:

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#8 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2020.12.17. 16:34

Solidus írta:
2020.12.17. 09:41
A magam részéről nagyon felcsigázta az érdeklődésemet ez a kit építési lehetőség. De őszintén mondom, most az utolsó bejegyzésednél elbizonytalanodtam. Ugyan nem vagyok énektanár és igaz, hogy 45 éve "hifizek", forrasztani is tudok, raktam már össze csöves kitet is (működik), de az elektronikához sajnos még mindig nem értek. Így a rébuszokat, elrejtett rajzrészleteket nem tudom megfejteni, ergo ki vagyok zárva a projektből, pedig a Marantz 7C-be is beszálltam. Célom, hogy párhuzamosan a kit építésekkel az elektronikai alapokat is megtanuljam, most mentem nyugdíjba, tahát elkezdhetem, de persze tudom, az idő limitált, az ész meg megkopik. Nekem az volt vonzó ebben a blogban idáig, hogy úgy tünt, készen megveszem Tőled az alkatrészeket (legalábbis a trafókat, és a dobozt), a részletes instrukciókat is (akár lépésről lépésre) és így képes leszek egyedül is megépíteni az erősítőt. Ha jól értettem a bejegyzésedet akkor viszont ez a TauCeti projekt nem egy megvásárolható, kezdőknek való kit készlet, hanem egy közösségi, elektronikai szellemi rejtvény-játék. Jó lenne ezt tisztázni, mert gondolom mi vagyunk többen - a lelkes "énektanárok", akik szívesen áldoznának egy ilyen komplett kit szerű erősítő megoldásra.
Hi!
Örülök, hogy fel vagy csigázva. :P Viszont nagyon tévedsz, vagy nem érted, hogy mit is akarok én itten.
Mire a sorozatom megíródik, addigra mindent meg fogsz tudni. Amit nem, azt megkérdezheted, s válaszolok is rá. A kimenő trafók belső elrendezése kivételével. Az gyártási titok. A kérdezés-válaszadás a fórum egyik fontos lehetősége. Tényleg szeretném, hogy egy énektanár is össze tudja szerelni.
Leírtam, hogy ez egy régebbi erősítőm újra gondolása, s megpróbálok valami pluszt is hozzátenni. Magyarul: az erősítő fejlesztése most indult. Jelenleg megvan a kapcsolási rajz, s hamarosan megérkezik az a nyomtatott áramköri lap is, amin un. deszkamodelt készítek, ahol beállítom az erősítő csöveinek munkapontját, kimérem, kipróbálom az alkatrészek hangját, és kipróbálom a kapcsolásban az újjonnan beépítendő kapcsolási elemeket. Amikor minden rendben, jól működik az áramkör, akkor megépítem. Arról már lesz konkrét tudósítás fotókkal, leírással, hogy bárki megtudja építeni. Lesznek ajánlások alkatrészre, beszerezhető a NYÁK, s remélem a dobozból is lesz pár darab. Az erősítő un. KIT lesz.Ez azt jelenti, hogy komplett alkatrésszel együtt adom a nyák-ot, ha valaki kéri, be is forrasztom.Az ajánlott csöveket is tudok majd adni. Szóval minden össze fog állni. Sok mindent még én sem tudok most. A teljes doksit az fogja megkapni (NYÁK terv, kapcsolási rajz az alkatrészek értékével, aki legalább a kimenőket velem készítteti. Erre azért van szükség, mert kishazánkban még egy ilyen ágról szakadt konstruktőr munkáját is lekoppintják. Találkoztam már a Diyeramp nevű erősítőmmel, amit nem én építettem.Valaki legyártotta, s eladta. Szóval mindent meg fogsz tudni, s lesz egy jó erősítőd, csak hagy próbáljam ki. Tkp. azért kezdtem el írni róla, hogy a kapcsolási rajz alapján tudjatok itt a fórumon vitatkozni. Ugyanis az erősítő nem szokvány kialakítású.

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#9 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2020.12.17. 17:02

Kevés most az időm, mert jön a karácsony. Nem tudok sokat írni, de felteszem ide a leendő kapcsolási rajzot, hadd emésszétek.
A lényege az, hogy tulajdonképpen egy SRPP kapcsolásból van kialakítva a paraphase rendszerű fázisfordító. Ennek azért van egy-két előnye. Az első, hogy az SRPP-kapcsolásnak kisebb a torzítása mint egy szimpla triódának, s nagy az erősítése is, valamint katódból van a kicsatolása, ezért alacsony a végcsöveket meghajtó impedancia. Cserébe kicsit nagyobb értékű csatoló kondi kell a végcsövek elé. Jól láthatjátok, hogy ezzel a megoldással 1 fokozatban megvalósul a fázisfordítás, ami automatikus, az erősítés, valamint a végcsövek kisimpedanciás meghajtása. Alkatrész igénye alacsony, ez most nagyon jó, mert olcsóbb erősítőt szeretnénk készíteni. A végcsövek kapcsolása ismerős mindenkinek. Nem akarok mégegyszer mindent leírni, de a lényeg a szupertrióda üzemmód megvalósítása. Erről olvashattok itt a fórumon. Inkább a változást írom le. A változás az az, hogy negatív rácsfeszültség helyett katód ellenállást használok. A kimenő szekunderje nem a katódra megy ez miatt, hanem a katód ellenállás föld felöli végére. Hogy ne legyen erősítés csökkenés, ezért a katód ellenállás AC szempontból a földön van, azaz ebben az esetben a kimenőtrafón, és a hangszórón. Ezt a katód kondikkal párhuzamosan kötött elkók valósítják meg. Magyarul a CFB (catode feedback) hatása a kondenzátoron keresztül hat a katódra. Ez egyben az első tuning lehetőség is. Ide akár tehetünk olcsó pénzért :P AN Kaisei elkót is.
Az ST kapcsolás miatt van ugye UL leágazás a kimenő primérjéről. A bekötése szokványos. Viszont a lehetőség, amit az UL leágazás magában hordoz, azt nem sokan használják ki. Nops itt ugrik a macska a vízbe. A feszültség erősítő rész 5 ellenállásból álló hálózaton keresztül innen kapja a DC tápját. Ugyanakkor mivel keresztbe van kapcsolva a két módusú jel, így megvalósul egy egyfajta Cross Coupled kapcsolás is, mint az ARC M60-ban, csak ebben az esetben a kapcsolás kialakításában részt vesz a végcső a kimenővel együtt, és a meghajtó cső is. Na ez az a pont, ami még fekete. Az a bizonyos 5 ellenállást kell kitalálni az adott kimenő esetére. Többek között ezért kell a deszkamodel is. Illetve van egy rosszabb eset, a kapcsolás nem működik az elképzelés szerint. Akkor csak egy sima TauCeti lesz, ami azért nagyon oda kondított a Dynaco ST70-nek. Alább a rajz. Tanulmányozzátok, beszéljétek át.
TauCeti Zero 00.JPG
TauCeti Zero 00.JPG (181.12 KiB) Megtekintve 7612 alkalommal

Avatar
DöG
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2016.04.06. 18:08
Tartózkodási hely: Budapest, Agárd

#10 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: DöG » 2020.12.18. 10:58

Szerintem:
-A tápfesz, és a kívánt DC munkapontnak megfelelően kell megválasztani R9+R1510, és R20+R1310 értékét*.
-A triódamód viselkedését (RO1, RO3 triódák látszólagos anódellenállását), pedig a végcsövek meredeksége + kimenőtrafó menetszám áttételei szabják meg alapvetően, amit még R14-el lehet némiképp hangolni...
*(nem tudom mi indokolja 3 helyett 5db ellenállás alkalmazását) :oops:

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#11 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2020.12.18. 11:59

DöG írta:
2020.12.18. 10:58
Szerintem:
-A tápfesz, és a kívánt DC munkapontnak megfelelően kell megválasztani R9+R1510, és R20+R1310 értékét*.
-A triódamód viselkedését (RO1, RO3 triódák látszólagos anódellenállását), pedig a végcsövek meredeksége + kimenőtrafó menetszám áttételei szabják meg alapvetően, amit még R14-el lehet némiképp hangolni...
*(nem tudom mi indokolja 3 helyett 5db ellenállás alkalmazását) :oops:
Igen, az R14 tkp egy visszacsatolás. Az AC szintet lehet vele állítani. Ezért kell a deszkamodellezés. Ez az 1 ellenállás kitalálása lesz 1 napos munka.

Solidus
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2020.12.14. 22:50

#12 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Solidus » 2020.12.18. 21:50

dyscus írta:
2020.12.17. 16:34
Solidus írta:
2020.12.17. 09:41
A magam részéről nagyon felcsigázta az érdeklődésemet ez a kit építési lehetőség. De őszintén mondom, most az utolsó bejegyzésednél elbizonytalanodtam. Ugyan nem vagyok énektanár és igaz, hogy 45 éve "hifizek", forrasztani is tudok, raktam már össze csöves kitet is (működik), de az elektronikához sajnos még mindig nem értek. Így a rébuszokat, elrejtett rajzrészleteket nem tudom megfejteni, ergo ki vagyok zárva a projektből, pedig a Marantz 7C-be is beszálltam. Célom, hogy párhuzamosan a kit építésekkel az elektronikai alapokat is megtanuljam, most mentem nyugdíjba, tahát elkezdhetem, de persze tudom, az idő limitált, az ész meg megkopik. Nekem az volt vonzó ebben a blogban idáig, hogy úgy tünt, készen megveszem Tőled az alkatrészeket (legalábbis a trafókat, és a dobozt), a részletes instrukciókat is (akár lépésről lépésre) és így képes leszek egyedül is megépíteni az erősítőt. Ha jól értettem a bejegyzésedet akkor viszont ez a TauCeti projekt nem egy megvásárolható, kezdőknek való kit készlet, hanem egy közösségi, elektronikai szellemi rejtvény-játék. Jó lenne ezt tisztázni, mert gondolom mi vagyunk többen - a lelkes "énektanárok", akik szívesen áldoznának egy ilyen komplett kit szerű erősítő megoldásra.
Hi!
Örülök, hogy fel vagy csigázva. :P Viszont nagyon tévedsz, vagy nem érted, hogy mit is akarok én itten.
Mire a sorozatom megíródik, addigra mindent meg fogsz tudni. Amit nem, azt megkérdezheted, s válaszolok is rá. A kimenő trafók belső elrendezése kivételével. Az gyártási titok. A kérdezés-válaszadás a fórum egyik fontos lehetősége. Tényleg szeretném, hogy egy énektanár is össze tudja szerelni.
Leírtam, hogy ez egy régebbi erősítőm újra gondolása, s megpróbálok valami pluszt is hozzátenni. Magyarul: az erősítő fejlesztése most indult. Jelenleg megvan a kapcsolási rajz, s hamarosan megérkezik az a nyomtatott áramköri lap is, amin un. deszkamodelt készítek, ahol beállítom az erősítő csöveinek munkapontját, kimérem, kipróbálom az alkatrészek hangját, és kipróbálom a kapcsolásban az újjonnan beépítendő kapcsolási elemeket. Amikor minden rendben, jól működik az áramkör, akkor megépítem. Arról már lesz konkrét tudósítás fotókkal, leírással, hogy bárki megtudja építeni. Lesznek ajánlások alkatrészre, beszerezhető a NYÁK, s remélem a dobozból is lesz pár darab. Az erősítő un. KIT lesz.Ez azt jelenti, hogy komplett alkatrésszel együtt adom a nyák-ot, ha valaki kéri, be is forrasztom.Az ajánlott csöveket is tudok majd adni. Szóval minden össze fog állni. Sok mindent még én sem tudok most. A teljes doksit az fogja megkapni (NYÁK terv, kapcsolási rajz az alkatrészek értékével, aki legalább a kimenőket velem készítteti. Erre azért van szükség, mert kishazánkban még egy ilyen ágról szakadt konstruktőr munkáját is lekoppintják. Találkoztam már a Diyeramp nevű erősítőmmel, amit nem én építettem.Valaki legyártotta, s eladta. Szóval mindent meg fogsz tudni, s lesz egy jó erősítőd, csak hagy próbáljam ki. Tkp. azért kezdtem el írni róla, hogy a kapcsolási rajz alapján tudjatok itt a fórumon vitatkozni. Ugyanis az erősítő nem szokvány kialakítású.
Ok, megértettem és nagy várakozással vagyok a projekt felé!

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#13 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2020.12.22. 12:26

Ha lassan is, de kezd beindulni a project. Elkészült a deszkamodell NYÁK lemeze:
20201222_121605.jpg
20201222_121605.jpg (184.87 KiB) Megtekintve 7307 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#14 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.01.12. 18:02

Sok minden mellett ez a project is halad. Az elkövetkezendö két hét késő estéi alatt fogom a desazkamodellt tökéletesíteni. Ha kész, akkor egyből kettőt kell véglegeset építeni. :D Egyet magamnak, egyet a szomszédomnak, aki cserébe lekárpitozza a székeimet. Meg az ágyat. Kutyát is akart adni, de az nem kell. Szóval majdnem kész a deszkamodell. A hálózatit még tavaly megtekertem, csak vasat kell beletennem. Meg kell neki kimenőt is tekerni. Szal dolgozok a cuccon. A fotón a deszka mopdell látható:
20210112_165800.jpg
20210112_165800.jpg (215.64 KiB) Megtekintve 6719 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#15 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.01.14. 14:31

Kicsit unatkoztam. :lol: Ezért az éjszaka foglalkoztam a TauCeti Zero erősítő deszkapaneljával. Gyakorlatilag kivan találva a feszültségerősítő-fázisfordító rész. Nagyon szép a négyszögjel átvitele, jó a közösmódusú elnyomás is, azaz egyforma a két ellentétes fázisú jel. Volt egy kis gerjedés 280kHz-n, de sikerült kivenni belőle. A sávszélesség is jónak tűnik. A 6N2P munkapontjai szépen beálltak. Az erősítő bekerülési költségét sikerült csökkenteni azzal, hogy ennek a fokozatnak a fűtését AC oldottam meg. Elmaradtak a diódák, IC, hűtőborda, trimmerpoti, ellenállás. A fotón a próbálgatás, mérés látható.
20210114_115118.jpg
20210114_115118.jpg (275.28 KiB) Megtekintve 6586 alkalommal
A legfontosabbat majd' elfelejtettem: a Cross-coupled rész egyenáramúlag belőve, mostmár csak az AC visszacsatolás mértékét kell kitalálni ha meglesz a kimenő.

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#16 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.02.02. 18:07

Elkészült a TauCeti Zero project Kimenőtranszformátora is. Sokat gondolkodtam rajta. Igazából a belső tekercselrendezés, tagolás, a felhasznált anyagok ugyanazok mint ma régebbi modellek kimenője. A változás az az, hogy vastagabb huzalt használok a primerben, amivela primer tekercs Rdc értékét 2X51,5 Ohmra sikerült csökkentenem. Ez korábban ha jól emléxem kb 70 Ohm körüli volt. Csökkenteni igyekeztem a gerjesztést is, ami most 0,58 Tesla. A szórás is csökkent, a szigma értéke 2,6mH. A négyszögjel átvitelt vizsgálva azt mondhatom, hogy jó lett az impulzus átvitele a trafónak. Aztán gondolkodtam azon,hogy az UL leágazást nem 43%-ra teszem, hanem 50%-on készítek leágazást. Ezzel a méginkább triódás tulajdonságokat hozutam volna előtérbe, de aztán letettem róla. Mivel a végcsövek autobias-al rendelkeznek, s ez miatt a katódellenálláson teljesítmény veszik, így úgy gondoltam, a "triódásabb" megoldást hanyagolom, inkább a teljesítményt helyezem előtérbe. Aztán bevezettem még egy újjítást, amit nem kívánok részletesen ismertetni, de az eredményét igen. Ez a megnövekedett primer induktivitás, aminek hozadéka a rendkívül alacsony -3dB-es átviteli pont. Ennek értéke 2 Hz. Ez a tény viszont a 20 Hz-n mért fázistorzítást 10 fokon belülre hozza, ami nagyon jó érték. Ilyet még úgy emlékszem, nem sikerült készítenem. Úgy gondolom ez a tény, valamint az erősítő CFB kapcsolása előrevetíti a rendkívül precíz, gyors, és kottázható basszus szólamot. Torzítatlan mélyhangokban nem lesz hiány. Azt mondja a magyar közmondás, hogy ami a vámon pozitív, az a réven elveszik. Nos valamit valamiért: a magastartomány az csak átlagos. a -3dB odafent 45,7 kHz. Igazából ez engem nagyon nem zavar, mert eleve a felvételek nagy része 16k felett nem igen tartalmaz jelet. A másik dolog az az, hogy a példakép erősítők a régi ARC-k is "ejtenek 20kHz-n 0,6-0,8dB-t. Nos ez a kimenő transzformátor 20k-n közel 0,4 dB-t ejt, azaz megközelítőleg ugyanannyit, mint 20 Hz-n. Erre azért büszke vagyok! Eddig még minden TC erősítőn korlátozni kellett az átvitel felső határát, valószínűleg most is ez lesz.
Van még egy figyelemre méltó jó tulajdonsága a kimenőnek. Jelesül az, hogy a trafó rezonancia pontja magasan, 209 kHz-n taláűlható. (6. Marker a fotón) Ez nagyon jó dolog, főleg ha hozzáveszem azt, hogy a rezonancia pont nagysága -9,9 dB-vel van alacsonyabban, mint az 1 kHz-s rteferencia szint. Ez nagyon jó érték, akorábbi TC kimenőkön ez olyan-6-8dB körüli mérték volt. Ez a két tény előrevetíti a sima, könnyed hangzást, ami a jó csöves erősítők egyik ismérve. A rezonancia mkiatt hangelszíneződés nem fog jelentkezni. Nem mondom ezt, hogy ez a világ legjobb kimenője, de rokonságban van velük. A trafó teljesen szimmetrikus minden paraméterében, mint a Tango kimenők. A szimmetria segít a torzítások eliminálásában, a közösmódusú zajelnyomásban, illetve segít a nem teljesen párba válogatott csövek szimmetrikus munkapont beállításában. Ez azt jelenti, hogy a csövek öregedése miatti szimmetria kibillenés csak cső függő, a kimenő transzformátor ezt nem befolyásolja. Egyszerűbben fogalmazva: végcsöveinket tovább használhatjuk, mert a torzítás kisebb lesz, mintha a primer tekercs nem lenne szimmetrikus.
Felvettem a transzformátor Nyquist diagrammját is. Önkényesen a mérést az alsó és felső frekvenciáknál kissebbre, illetve nagyobbra vettem 1-1 oktávval, azaz a mérés 10Hz-40kHz között történt. Ideális esetben, (ami nincs) a Nyquist görbe egy pont. Transzformátorunknál ez egy enyhén ferde rövid egyenes szakasz, ami ha nem is pont, de sokkal nem tér el tőle. Nem láthatunk különböző kacskaringókat, vízszintes szakaszokat, amik a rossz impedancia menetre utalnak, meg anomáliákra az átvitelben. Az ilyen trafóval szerelt erősítőben az NFB alkalmazása könnyű, célravezető, és mentes a problémáktól. Ez a végfok tényleg úgy fog működni, mintha két SE fokozatot kapcsolnánk hídba, csak a torzítása lesz több nagyságrenddel kisebb. Egy biztos, hamarosan megkezdem a komplett végfokkal a kísérleteket "deszka szinten".
Az alábbi fényképeken a méréseket láthatjátok:
TC Zero OPT2-500kHz Bode.jpeg
TC Zero OPT2-500kHz Bode.jpeg (232.85 KiB) Megtekintve 6344 alkalommal
TC Zero 100Hz.jpeg
TC Zero 100Hz.jpeg (164.97 KiB) Megtekintve 6331 alkalommal
TC Zero 1kHz.jpeg
TC Zero 1kHz.jpeg (166.87 KiB) Megtekintve 6330 alkalommal
TC Zero 10kHz.jpeg
TC Zero 10kHz.jpeg (168.4 KiB) Megtekintve 6327 alkalommal
TC Zero 10-40k Bode Nyquist.jpeg
TC Zero 10-40k Bode Nyquist.jpeg (223.4 KiB) Megtekintve 6322 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#17 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.02.10. 17:30

Ma akartam a végét is beüzemelni az erősítőnek, de az orvosok közbe szóltak. Ne legyetek betegek! Már arról van szó, hogy ki kell venni a mandulámat. Végbélen keresztül... :P
Pedig csak a szemem ment tönkre.

Gidu
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2016.04.22. 14:09
Tartózkodási hely: Szombathely

#18 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Gidu » 2021.02.10. 18:53

A szemet is így műtik, nem? ... :D

Avatar
Sanyaaa
Hozzászólások: 368
Csatlakozott: 2018.01.02. 21:19

#19 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Sanyaaa » 2021.02.10. 19:19

Gidu írta:
2021.02.10. 18:53
A szemet is így műtik, nem? ... :D
Látom, te is láttad a "nagydurranás" című filmremeket :D

Gidu
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2016.04.22. 14:09
Tartózkodási hely: Szombathely

#20 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Gidu » 2021.02.10. 20:26

A mondatra emlékszem, de, hogy miben volt? :D

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#21 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.02.13. 17:25

Nos rengeteg munka, kísérletezés, stb. van egy ilyen erősítővel. A fotón már nem is deszka, hanem egyenesen gerenda modellezés közben látjátok a készülő művet. :lol:
A háttérben a 20k-s válaszjelet látjátok, ami a végén nem olyan lesz.
20210212_155104.jpg
20210212_155104.jpg (249.45 KiB) Megtekintve 6009 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#22 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.02.13. 17:26

Szóval ott tartottam, hogy sok munka, de először is jó kimenőt kellett hozzá kitalálni. Nos próbálgattam: :lol:
20210208_184116.jpg
20210208_184116.jpg (253.16 KiB) Megtekintve 6003 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#23 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.02.13. 17:38

Aztán nekiálltam az erősítő buherálásnak. Az első pofon szembe jött nagyon gyorsan. Ha megbolondulok sem tudok kicsikarni többet, mint 21,2 Wattot. A tápon emelve majd a következő példány már kerek 22 Wattos lesz. Az áramfelvétele a végcsöveknek 75mA, s ebben a beállításban a TauCeti Zero A osztályban működik. A hálózati trafó bírja, igaz csak a fele szól méág, de alig 3 Voltot esik a feszültség. A végcsövek Anódfeszültsége most 438 Volt. Ezért tudok a következő trafónál kb 12 Volttal több váltót létrehozni.
Igen, A osztályú kapcsolás A munkapontok beállítva, tehát az erősítő működik. Megmértem a felső határfrekvenciáját Túl jóra sikerült, mivel a -3dB-s pont 117kHz-ra adódott. Neki álltam variálni a visszacsatolásokkal. Na ez kemény 16 órát elvitt az életemből. Végül az átvitele at erősítőnek ilyen lett: (legalábbis egyenlőre :P )
TC Zero 5-200kHz Bode.jpeg
TC Zero 5-200kHz Bode.jpeg (91.28 KiB) Megtekintve 5979 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#24 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.02.13. 18:05

Legalább 150 ki-be forraszutást végeztem a különböző visszacsatolást beállító ellenállásokkal, hiszen a variációk száma nagyon sok, főleg, hogy van NFB a CC-ben, van az átfogó NVCS, és ugyancsak visszacsatolással lehet állítani a fázishasogató szimmetriáját. Szal sok variáció. Valamelyik AVX-es okoska azt mondta nekem, hogy szar a kínai NYÁK lemez, mert nem rézből van, hanem ALU-ból, meg amúgy is szar az anyaga. Nos innen üzenem neki, mert olvassa ezt a fórumot, hogy van olyan forrszem, amit minimum 30-szor forrasztottam át. A forrszem, és benne az ellenállás még mindig stabilan ál. Szóval profi anyagból gyártanak ferdeszemű barátaink, nem kell őket ferde szemmel néznünk. :D Ennyit a PCB-ről, amit egyébként át kell alakítani egy-két helyen. Nem méret miatt, s nem is az miatt, hogy valamit elrontottam a rajzhoz képest. A módosítás azért szükséges, mert a meghajtó csövek fűtése váltó áramú lesz, tehát elhagyhatom a stabilizátort. Továbbá elmarad csatornánként 4 darab alkatrész is. Ezekkel olcsóbb lesz az egész kapcsoláűs. Hogy mi ez a négy alkatrész? Nops elmondom. A sok kísérlet során gondoltam egyet, és kiiktattam az átfogó NFB-t. Csak úgy kísérletileg. Úgy gondoltam van eleve 3 darab NFB benne. Minek a negyedik. Az átfogóNFB-t megszüntetve az erősítő torzítása nem sokat változott. Érdekes módon a jellege viszont igen. Egész pontosan kb 4-5 Wattig azt tapasztaltam, hogy NFB nélkül a páros felharmonikusok szintje megnől, a páratlanok szintje pedig csökken kb 6 dB-t. Úgy voltam vele, hogy ha már ST kapcsolású, és A osztályú a végfok, akkor egy kis torzítás növekedést elviselve mellőzőm az NFB-t. Magyarul a torzítás jellege mégjobban triódás lett. De azért ez sem ilyen egyszerű. Mert nagyobb kivezérlésnél változik a torzítás jellege. Úgy gondoltam, akkor járok jó, ha mondjuk 50%-os kivezérlésnél a páros és páratlan harmonikusok szintje legyen egyforma, de a párosok energiája legyen a meghatározó. Azaz kis hangerőn dominál a 2. felharmonikus, majd a hangerőt növelve nől a 3. felharmonikus is, de közel ugyanolyan mértékben a 4. harmonikus is. Na ez volt vagy 10 óra munka. Most hallgatom monóba itt a műhelyben. Nagyon biztató a hangja. A fent írtakat majd szemléltetem is, de most megyek Hentes Bordát főzni. :lol:

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#25 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.02.14. 18:09

Szóval ott tartottam, hogy a kivezérlés növelésével a torzításoknak nem csak a mértéke változik, hanem a jellege is. Az alábbi fotók ezt hívatottak bemutatni. Remélem más konstruktőröknek is tanulságos. Nem kevés kísérlet veredményeképpen kaptam ezeket a torzítási spectrumokat. Hogy miért ilyenre állítottam? Nos azért, mert ezt gondoltam jónak. Ha a páros harmonikusokat nem fogom meg, akkor a torzítás gyorsan növexik, amit mindenféleképpen igyekeztem elkövetni. Így is több, mint a TC MK V. Asassin erősítő
torzítása. Persze majd a hallgatási próbánál fog kiderülni, hogy jól gondolkodtam-e. Íme a fotók:
Spc 100mV.jpeg
Spc 100mV.jpeg (188.92 KiB) Megtekintve 5915 alkalommal
Spc 200mV.jpeg
Spc 200mV.jpeg (188.63 KiB) Megtekintve 5896 alkalommal
Spc 300mV.jpeg
Spc 300mV.jpeg (192.33 KiB) Megtekintve 5898 alkalommal
Itt a 400mV-os bemenetnél látható, hogy a 2. harmonikus kevesebb, mint a 3., de azzal meg egyensúlyt tart a 4. felharmonikus. Megsúgom: Fülre nem halottam különbséget a különböző hangerő állásoknál.
Spc 400mV.jpeg
Spc 400mV.jpeg (193.37 KiB) Megtekintve 5901 alkalommal
Spc 500mV.jpeg
Spc 500mV.jpeg (90.99 KiB) Megtekintve 5896 alkalommal
Hogy ez a kapcsolás triódás-e? Nem. mert sugártetróda van bekötve szupertrióda üzemmódba. Annak minden előnyével, és hátrányával. Igazából majd a hang jóságát a tetszési index fogja meghatározni. Az okostóni hifiguiruk majd mondják (mert olvassák ezt mint a mannát) na a Dyscus is megtért az átfogó visszacsatolást nem alkalmazó erősítők építői közé. Nos ez nem igaz. A TC Zero tartalmaz nem is kevés NFB-t. Az egész működése megkérdőjelezhető lenne ezen visszacsatolások nélkül. Nagyon várom a meghallgatását.

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#26 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.02.14. 18:34

Persze egyszer csak elérkezett az a pillanat is, hogy meghallgattassék a deszkamodel. Bele tettem egy uzsonnás tálcába, és rögvest bekötöttem az egyik monoblokk helyett. A másikat lekapcsoltam. Először csak a bal csatorna szólt. Förtelmesen. Az énekesek mintha sikítófrászba szenvednének, úgy énekeltek. Torz volt minden, elkezdtem gondolkodni, hogy hogyan alakítom át ezt a kütyüt A-ról AB1 osztályra, rendes visszacsatolással, stb. Aztán jött a villám, mej elmémbe hasított, jelesül az, hogy a sztereo két csatornáját miért nem kötöm össze. A villám csapást tett követte, s a helyzet változott. Először is halkabb lett az egész. Ez nem nagyon tetszett. De legalább minden megszólalt. Közben főztem a körömpörköltet, ami nagyon finom étel, igaz nem kóser. :P Aztán leültem nyugodtan, s füleltem. A szemem előtt, akarom mondani a fülem előtt épült fel a hang kb 1 óra muzsikálás után. Megjegyzem a mono kifejezés most a szememre is illik. :) Szóval egyre jobban tetszett az összkép. A hangerőt is lehetett bűntetlenül növelni. Az én 88dB-s hangfalam a szobahangerőn túl is hajtható maradt. Mindazonáltan megjegyzem, ehhez az erősítőhöz minimum egy 90 dB-es érzékenységű hangfal dukál majd, ami átlagos érzékenységűnek mondható. Szóval ez nem egy 300B 8 Wattja, ez egy 6L6GC Super Trióda 20 Wattja, amit még feltornázok majd 24-25 Wattra a táp módosításával. Ezek után gondoltam eggyet, s a próba végcsöveim helyére bedugtam a Cryoset TAD GE stil 6l6 GC black plate ( a hifiguruk így írják Tatabányától Budapestig) :lol: Tartalék csöveimet. Mint tudjátok, ez a 6L6 meglehetősen jó cső. Nops tényleg az. A TauCeti Zero, az énektanár elkezdett zenélni. Igaz monóban, de a zene betöltötte a szobát. Innentől kezdve nem volt kétséges, hogy ezen az erősítőn máűr nem kell sokat változtatni. Alapvetően olyan odamondó hangja van, kicsit kevésbé száraz basszussal, mint a TC korábbi verziójai. A középtartomány részletezőnek tűnik, szóval biztató a hang. Persze még kell egy kicsit reszelni rajta, de ha megkapja a végleges tápot, szerintem nem lesz gond. Ráadásul ez a ketyere még csak deszka modell, s ment kb 2 órátz új alkatrészekkel. Mi lesz itt kéram 20-30 óra után?
A fotón a meghallgatási pozícióban látható a tárgyalt TauCeti Zero The Singing Teacher.
20210214_165422.jpg
20210214_165422.jpg (227.19 KiB) Megtekintve 5896 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#27 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.06. 11:00

Sajnos revidiálnom kell magamat több ponton. Az első az az, hogy csak kell majd egy Volét mérő az erősítő megépítéséhez a forrasztó páka mellé. Sajnos ennek oka van, ami a korábbi lelkendezésemet negligálja.
Többször meghallgattam a deszka modelt az elmúlt napokban. Rájöttem, hogy én is beleestem a hibába, miszerint minden frissen kitalált valaminek csodás a hangja. (látnátok mennyi kínai digitális szart megvesznek barátaink, ami természetesen egyenest VoS hangzású, de aztán negyed év múlva kidobják, s vesznek egy ugyan olyan szart, csak az "jobban" szól) :lol: Hallgatózás közben észre vettem, hogy ez a konstrukció nem engedi érvényesülni a CFB hatását. A basszus játszó képesség elmarad az M60 DST előadás módja mögött, ami igen zavart. Márpedig a felsőbb számozású TauCeti erősítők basszusjátszó képessége csak egy hajszálnyival maradt el az M60 mögött. Azok az erősítők partiban voltak az ARC D76A gyári erősítővel. Többször össze lettek hasonlítva. Szóval az a párszáz Ohmos katódellenálló, és a kondija megöli a hangot. Ezen kívül a felső tartomány sem tűnik annyira tisztának. Kis grízességet vélek hallani a hegedűk és a fúvósok magasabb régiókiban.

off: Nagyon jó tesztanyagot találtam, amiben van zongora, akusztikus gitár Aldi Meólától! fúvósok, fuvola, és rengeteg ének a Jethro Thull-tól, a Mannfred Man Earth Bandből, stb. Higgyétek el nagy élmény, mikor Chris Thomson, Ian Anderson és Chaka Kahn énekli Varga Miklós Európa című számát, vagy a Kis Kece Lányom című népdalt néha magyarul, ami Anderson funola szólója fűszerez meg a végén. Hallgassátok meg. 2020-ban az év progrock zenei albuma lett ez a felvétel. on

Szal a láényeg az, hogy bár így is jobb volt mint sok más erősítő, de a magamnak felállított mércét nem ütötte meg. Nagy divat lett manapság a kínai 50-100 rugósn erősítők árulása. (Megveszik, s két hét múlva eladják... féláron.) Szóval egy ilyen kínai kvalitású cuccot nagyon le kell, hogy nyomjon a Zéro, már csak azért is mert ennéál drágább lesz, és olyan csicsa sem lesz. Ezért történt az, hogy a teljesítmény fokozatot átkonstruáltam úgy, hogy a fenti gondok elmúljanak, de az össz bekerülési ktg. ne változzon. Úgy gondoltam, mivel ehhez a produkcióhoz úgy is négybe válogatott cső szükségeltetik (enne4k beszerzése m,ár nem gond. lsd. az M60-at) akkor azopk katódja közvetlenül csatlakozzon a kimenő szekunderéhez, s a rácson lévő negatív potenciált meg előállítom egy Zeneres -Ug áramkörrel. Oldalanként egy szimmetrizáló potival, s közös -Ug beállító potival. Véleményem szerint ez sokkal korrektebb megoldás mint a McIntosh MC30 erősítőjében található szörnyedvény, ahol is a -Ug nagysága állíthatatlan. Egyszóval módosult a TauCeti Zero (The Singing Teacher) erősítő kapcsolása, a NYÁK terve, és a hangja az alábbiak szerint:
TauCeti Zero 00.JPG
TauCeti Zero 00.JPG (246.72 KiB) Megtekintve 5653 alkalommal
Jelenleg a NYÁK áttervezése folyik, az alkatrészek számozását már átvariáltam logikus sorrendre, s elkészült a doboz is. Festő ismerőseink de örülnek ennek a sok apró sz@rnak! :lol:
20210306_093054.jpg
20210306_093054.jpg (129.96 KiB) Megtekintve 5647 alkalommal

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#28 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.06. 11:02

Valamit elfelejtettem! Természetesen a teljesítménnyel megcélzom a 30 Wattot. :P

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#29 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.06. 11:11

Itt egy kis összeállítás az említett tesztanyagból. Érdemes megállítani az elején, s megnézni az előadókat. Figyelem, ez csak a dupla lemez 2. lemezéről van válogatva!
https://www.youtube.com/watch?v=PMbhplGum5Y

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#30 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.06. 11:24


dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#31 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.08. 15:31

Az új kapcsoláshoz új PCB is dukál. Álmatlan éjszakáimon ezt is sikerült megalkotnom. Igazán összehasonlíthatná valakli a kapcsolási rajzzal. Azt tudom, hogy a PCB terven 1 ellenállóüval, és kondival több van.
TauCeti Zero PCB ltl.jpg
TauCeti Zero PCB ltl.jpg (406.18 KiB) Megtekintve 5585 alkalommal

Gidu
Hozzászólások: 64
Csatlakozott: 2016.04.22. 14:09
Tartózkodási hely: Szombathely

#32 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Gidu » 2021.03.10. 12:29

Szia Dyscus,

A végcsövek negatív előfeszültségének nincs hatása a meghajtó (RO3) munkapontjátra? Egyenáramúlag nincsenek elválasztva.

Gidu

Avatar
DöG
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2016.04.06. 18:08
Tartózkodási hely: Budapest, Agárd

#33 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: DöG » 2021.03.10. 14:27

De igen, szerintem is jut oda negatív fesz... :oops:
Esetleg
-vagy R18-R19 közös pontja, és Ro3 Gate közé kéne egy csatoló kondi,
-vagy esetleg a Gate-t segédellenállással felhúzni 0V-ra (a tápról; vagy Ro2, Ro4 katódjairól) :?

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#34 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.10. 15:21

Basszus! ezt jól elnéztem. Kell egy kondi tényleg, mint az M60-nál. Szépen átszerkeztettem katód ellenállásról -Ug-ra, de ezen átsiklottam. Javítható a dolog a NYÁK-on hál Istennek. Kicsi baki lenni. :P

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#35 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.10. 16:18

Frissiben, melegében ki is javítottam lámaságom:
TauCeti Zero 00.JPG
TauCeti Zero 00.JPG (200.33 KiB) Megtekintve 5417 alkalommal
Nézzétek, hátha van még valami nem kívánatos eltérés. Restellem magam, pedig hogy örültem, hogy spórolok egy kondit. :lol:

hombre
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2016.04.11. 10:06
Tartózkodási hely: Europa

#36 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: hombre » 2021.03.10. 17:48

Szerintem még van néhány hiba!
Image 3.jpg
Image 3.jpg (86.35 KiB) Megtekintve 5369 alkalommal
HBR

Konzol
Hozzászólások: 1506
Csatlakozott: 2016.03.23. 18:47
Tartózkodási hely: Miskolc

#37 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Konzol » 2021.03.10. 18:11

Én most csendben maradok.

Avatar
DöG
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2016.04.06. 18:08
Tartózkodási hely: Budapest, Agárd

#38 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: DöG » 2021.03.10. 18:40

Konzol írta:
2021.03.10. 18:11
Én most csendben maradok.
D6, C14, C15, C16 fordított polaritással rajzolva?

Avatar
Sanyaaa
Hozzászólások: 368
Csatlakozott: 2018.01.02. 21:19

#39 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Sanyaaa » 2021.03.10. 18:41

Meg D4 is fordítandó.

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#40 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.11. 09:57

Konzol írta:
2021.03.10. 18:11
Én most csendben maradok.
Jó teszed. :lol:

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#41 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.11. 09:59

DöG írta:
2021.03.10. 18:40
Konzol írta:
2021.03.10. 18:11
Én most csendben maradok.
D6, C14, C15, C16 fordított polaritással rajzolva?
Köszi! Kijavítottam! Majd a véglegest teszem fel űjra. Azért jó szemetek van. Kurv@ sokan látták már, és senki sem vette észre. :P

hombre
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2016.04.11. 10:06
Tartózkodási hely: Europa

#42 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: hombre » 2021.03.11. 10:19

Sanyaaa írta:
2021.03.10. 18:41
Meg D4 is fordítandó.
Lassan alakul ez, még a D4 a panelen is fordítva van.
Képen látható hiba is kiküszöbölhető, baloldali triódákat felcserélném, bemeneti csatlakozási pontok egymás mellé kerülnének. Így a GND fólia középen végigvezethető, nem kéne kétfelé elágaztatni, ami földhurkot eredményez a bemeneti kábelek bekötésekor. Potit, RCA csatikat egyetlen földvezetékkel lehetne bekötni! Könnyen meg lehet valósítani, jobb eredmény érdekében.
Csatolmányok
XY error.jpg
XY error.jpg (391.88 KiB) Megtekintve 5320 alkalommal
HBR

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#43 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.11. 17:16

Az a földhurok nem földhurok.

hombre
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2016.04.11. 10:06
Tartózkodási hely: Europa

#44 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: hombre » 2021.03.12. 07:25

dyscus írta:
2021.03.11. 17:16
Az a földhurok nem földhurok.
Negligálhatod, attól még létező probléma, fizikát nem tudod megerőszakolni! Szerintem nem csak én látom földhuroknak, többen is.., csak nem szólnak, inkább hallgatnak, ahogy a többi elkövetett hibát sem említették.
Ha már legyártattad megértem, hogy így hagyod. Csak remélni tudom, hogy a következő nyákterveden már elkerülöd, mivel egyszerűen lehetne jobbat tervezni. Ha már a kimenőd szimmetrikus, nyákterved is lehetne az!
HBR

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#45 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.12. 11:17

Nem tudom megállni. Először is lesz@rom, hogy a NYÁK terv szimmetrikus-e, vagy sem, és mert semmi jelentősége sincs, valamint baromira nem érdekel, hogy másnak hogy tetszik. Másodszor azért, mert nekem inkább a hang a fontosabb, mint a NYÁK szimmetrikusssága, harmadszor azért, mert nekem így tetszik, negyedszer meg azért, mert nem befolyásolnak a megrögzüld, berögzült régi tévhitek. Számomra fontosabb a jel szimmetriája. Amúgy a képzeleted szerint minden földfólia elágazás földhurkot jelentene. Főleg, ha bekarikázzuk a nem földhurkot szép piros téntával. :lol: Ráadásul olyanokról mondasz véleményt, amiről nem is tudod, hogy lesz klialakítva. Például az egész erősítő földelése. Szóval nem lesz földhurok. A stílust. és a problémádat felismertem.. Ráadásul szeretnénk látni valamit tőled. Ha már ennyire tudod, hogy mit, s hogyan kellene csinálni. Mellesleg a fizikát nem erőszakolom meg. A nejem fizikus. Így az erőszakolás helyett vannak más módszereim is. :lol:

hombre
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2016.04.11. 10:06
Tartózkodási hely: Europa

#46 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: hombre » 2021.03.12. 13:17

Köszönöm frappáns, műszakilag megalapozott válaszod, így már mindent értek. Ez van, ha valaki nem akarja értelmezni, rosszabb esetben nem érti a lényeget!
HBR

dyscus
Hozzászólások: 2667
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#47 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2021.03.13. 14:35

Azt hittem, hogy ebben a fórumban nem fogják a semmit sem készítők fúllba nyomni az ostoba kreténségüket. De nekik semmi sem drága, mások kritizálásában nincs nekik határ. Ezt láthattuk az alább. Ha mégegyszer offol akkor repül.
Az esetleges utánépítők meg hogy ne bizonytalanodjonak el Itt a fotón van a javasolt földvezetékezés kialakítása egy egy komplex NYÁK-on felépített sztereó erősítő eseteben. Az összes TauCeti erősítő így készült el, és egyetlen egy sem földhurkos. Az, hogy elágazik a NYÁK-on a föld fólia, mégegyszer mondom semmit sem számít. Azért mert egy troll odarajzol egy piros karikát, attól még nem lesz földhurok. Azt hiszem nem nekem vannak értelmezési gondjaim, sőt hombri kartács nem érti a földelés lényegét, meg sok minden mást se. ;)
Földelés.jpg
Földelés.jpg (78.54 KiB) Megtekintve 4798 alkalommal

Konzol
Hozzászólások: 1506
Csatlakozott: 2016.03.23. 18:47
Tartózkodási hely: Miskolc

#48 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Konzol » 2021.03.13. 17:39

Nem értem mik szülték ezeket az indulatokat. Műszaki jellegű volt az eredeti fölvetés. Mindegy, hogy jogos, vagy sem. A személyes szimpátia vagy antipátia egy dolog, nem kellene a műszaki tartalommal keverni egyik oldalon sem! Fölösleges indulatokat gerjeszteni.

hombre
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2016.04.11. 10:06
Tartózkodási hely: Europa

#49 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: hombre » 2021.03.13. 17:46

Nem is szóltam volna hozzá az erősítőd építéséhez, ha nem kéred, hogy nézzük át.., találtam a rajzodon 5db hibásan rajzolt alkatrészt, ezt bemutattam, és megemlítettem, hogy a nyákterveden is lehetne javítani, csupán javító szándékkal. Sajnos ezt kritikának érezted, személyed elleni támadásnak véltél, pedig nem annak szántam!
Ha lehetne még egy kérdésem: a nyákterveden lévő IN felirat GND pontjait nem használod a bemeneti kábel bekötéséhez?
A skiccel rajzodon a táp elkok GND pontjaihoz kötöd a földpontokat. Számomra így nem világos hová is kell majd kötni a bemenetek földpontjait. Több utánépítő nevében is kérdezném.

Sziasztok, Hola, Ahojtye...
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára hombre 2021.03.13. 18:01-kor.
HBR

Konzol
Hozzászólások: 1506
Csatlakozott: 2016.03.23. 18:47
Tartózkodási hely: Miskolc

#50 Re: TauCeti Zero The Singing Teacher

Hozzászólás Szerző: Konzol » 2021.03.13. 17:59

Ha fölhasználná az árnyékoló harisnyákat a 0 hozzávezetésére valóban alakulhatna ki földhurok. A dyscus által föltett skiccen az làtszik, hogy az àrnyékoló harisnyákat föld potenciálra köti, de a jelföldet egy független vezetéken köti az àramkör "alkalmas" pontjàra. Hogy hol jelölődött ki ez ah alkalmas pont azt majd dyscus megmondja.

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég