DHT Single-Ended végfok többszáz wattra.

Elektroncsöveket és félvezetőket vegyesen alkalmazó konstrukciók
Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2587
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#1 DHT Single-Ended végfok többszáz wattra.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2016.03.08. 00:11

Ez a project az SE erősítő tuningolásáról szólna. Egy 2A3, vagy 6C4C SE erősítő B100 kimeneti bufferral feltuningolt kísérletéről.

Sajnos a nagy SE végfokok már nem úgy szólnak, mint a 2-5W-os változatok. A paralell SE-k sem, pláne a több száz W-os rádió adó csövekből készített nagy mostrumok hangja nem az igazi... A kicsikkel meg az a baj, hogy csak speciális hangsugárzókkal használhatóak, és ott is vannak kompromisszumok...

Viszont egy B100 alapú erősítő, önmagában, jó meghajtással simán partiban van egy nagyon jól megcsinált DHT SE-vel, a saját terepén is. :D

Viszont az SE-k jellegzetes betegségei és a kis teljesítmény is orvosolhatóak lennének egy ilyen bufferelt erősítővel...

Nézzük, hogyan:

Ha egy 1:1 áttételű kimenőtrafóról hajtanánk egy B100-at, akkor az SE végfoknak több 100W kimenő teljesítmény mellett is csak 60-80V pp kivezérlési szinten kéne dolgoznia. 400V pp helyett.... Megszűnnének az SE betegségek. A vasmag nagy kivezérlésen mutatott asszimmetrikus, telítődéses jellegű torzítása megszűnne. Az alacsony DF szintén megszűnne. A kivehető teljesítmény 2 nagyságrenddel nagyobb lehetne.

SE hangzást lehetne csinálni többszáz W-ra is, akármilyen hangsugárzóra.

Egy 2A3, vagy 6C4C és egy egyfokozatú meghajtás segítségével. A trafó 1:1 áttétele miatt elég lenne egy 5687 földelt katódos meghajtó, vagy egy E88CC csatoló kondi nélkül, fix biassal. A katódhidegítő kondi minőségére is jóval kevésbé lenne érzékeny egy ilyen a sokkal kisebb AC katódáram miatt.

A végcső is sokkal jobban érezné magát, mivel nem terhelné a hangsugárzó. Csak egy induktivitás jellegű terhelése lenne az anódkörben. Ez önmagában majdnem biztosan jobb hangminőséget tesz lehetővé a tapasztalataim szerint.

Sőt, kisebb anódáram is elég lenne, ezért ha valaki pl nanokristályos vasra teker, az spórolhat akár a vasmag méreten is.

Szóval építsünk egy komplett SE végfokot a B100 elé trafós csatolással, 1:1 áttételű csatoló trafóval. Akár külön dobozba, ami jó interconnecten keresztül hajtja a B100-at, (ami szintén, külön dobozba csücsülhet, jól bevált félvezetős meghajtással is akár, de mondjuk teszünk rá egy opcionális bemenetet erre a célra is...) Ideiglenesen még trafó áttekerés nélkül is próbálkozhatunk, csatoló kondival. De, ha kellően jó eredményt sikerül elérnünk, érdemes lesz új trafót tekerni, külön, erre a célra....


Na, hát erről fog szólni ez a téma. Egy kompromisszummentes SE végfok megalkotásáról. ;)

Avatar
Sanya
Hozzászólások: 132
Csatlakozott: 2016.03.09. 07:44
Tartózkodási hely: Dunakeszi / Sopron
Kapcsolat:

#2 Re: DHT Single-Ended végfok többszáz wattra.

Hozzászólás Szerző: Sanya » 2016.03.09. 16:38

Az érdeklődésem már annak idején az általad a B100 végfokhoz tervezett csöves meghajtás is felkeltette, de ez a téma még érdekesebb.

Elöljáróban annyi kérdésem volna, hogy van valami preferenciája a 2A3, illetve a 6C4C triódáknak? Ha jól látom ezeknek a fűtését a külön katód és fűtés hiányában bonyolultabb megoldani, mint a külön fűtéssel és katóddal rendelkező triódáknak. Szóba jöhet esetleg a 6AS7G vagy a 6C33C (legalább tekintélyt parancsoló kinézete van) végtrióda? Illetve ha már a teljesítmény erősítést nem a trióda végzi akkor esetleg a 6N6P trióda?

Ezekből a típusokból több darabbal is rendelkezem, ami nem utolsó szempont a kísérletezés során...

Sajnos a csöves technikában túl nagy jártasságom nincs (még).

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2587
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#3 Re: DHT Single-Ended végfok többszáz wattra.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2016.03.09. 17:15

Először egy "kimenő trafó" (csatoló trafó) mentes verzió lenne kipróbálva, aztán a trafós csatolású.

Azért ezekre gondoltam, mert a 2A3, meg a 6C4C-vel még jobb eredményt is el lehet érni, mint a 300B-vel. És olcsóbbak. Sorozatban gyártja több cég a 2A3-at. Elterjedt cső.

Egy szokványos SE erősítőben 2-4W kimenőteljesítményt lehet elérni ezekkel. De a B100 meghajtásánál ez nem szempont. Nem kell magas anóddisszipációjú cső. Nem kell túl magas tápfeszültség sem. Ezért bőven jó egy 2A3, ha elterjedt direkt fűtésű csőre vágyunk.

Sajnos a fűtés ugyan komplikáltabb, de részletezőbb és dinamikusabb hangot lehet csinálni az ilyen csövekkel. Legalábbis könnyebben csinálhatunk jó hangot remélhetőleg...

Persze annak sincs semmi akadálya, hogy közvetett fűtésű csöveket használjon valaki. Akár csatoló transzformátorral. De az már egy szokványos hibrid erősítő, ami lesz külön is ezen felül majd a B100 témában. Illetve már van több jó variáns. Egészen egyszerű felépítésű is.

Viszont itt egy komplett SE erősítő lenne bufferelve.

Ez azért más, mert az ilyen erősítő hangzásában aktív szerepet játszik a végerősítő cső és a kimenő transzformátor is. Véleményem szerint ezek kellhetnek a jelútba. Ha ez nincs, akkor az egy más hangzásvilágú készülék lesz. Vagyis nem úgy fogy szólni, mint egy tipikus SE erősítő. Valamilyen lesz, vagy jó, vagy nem, de valószínűleg más hangzásvilága lesz mint egy ilyennek.

Igazából ez egy SE erősítő lenne könnyített igénybevétellel. Nem terhelné a hangsugárzó és jóval kisebb kivezérlési szinten működhetne. Valamint megszűnne a speciális hangsugárzó igény is.

Ez tehát egy "egzotikusabb" kísérleti project lesz.

Akinek van már egy komplett SE erősítője, az máris kísérletezhet ezzel a dologgal.

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2587
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#4 Re: DHT Single-Ended végfok többszáz wattra.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2016.04.21. 17:26

Felmerült egy kérdés, hogy miért kell trafós csatolás esetén a trafó szekunder tekercsével egy soros ellenállást tenni, ha trafós kimenetű meghajtást használunk a B100-hoz. Az ok nagyon egyszerű:

Mivel a trafós csöves meghajtás kimeneti feszültségének csúcsértékét semmi nem limitálja a B100 tápfeszültsége alá, ezért túlvezérlés esetén az MPSA tranzisztorok B-C diódáján nyitóirányú áram fog folyni...

Tehát túlvezérlés esetén egy izmosabb csöves fokozat akár tönkre is teheti a B100 bemenetét (csúcsáram=túlvezérlési feszültség csúcs/csöves fokozat kimeneti impedanciája).

Ezért nem árt a trafó szekunder ellenállását megnövelni egy soros ellenállással, hogy ne tudjon akkora csúcsáram folyni, ami esetleg kinyírhatná a B100 bemeneti tranyóit. (gyakorlatilag a meghajtás kimeneti ellenállását növeljük meg egy soros ellenállással).

Elvileg persze még 100mA-t is kibírhat talán az a B-C PN átmenet, de jobb óvatosnak lenni... Ezért kössünk a B100 bemenetére egy 2,2K ellenállást. (Ami ugye sorba van kötve a meghajtó trafó szekunderével).

De, ha a trafó belső ellenállása (réztekercs ellenállás) és a meghajtó csöves fokozat kimeneti ellenállása elég nagy együtt, (tehát a meghajtás nem tud egy 50mA-nél nagyobb csúcsáramot kiadni magából) akkor ettől is eltekinthetünk...

Aztán még diódákkal is lehet védekezni ez ellen. Az még hatékonyabb...

Majd rajzot is csinálok...

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2587
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#5 Re: DHT Single-Ended végfok többszáz wattra.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2016.04.21. 18:13

Itt a diódás megoldás. Ez a trafót is és a B100-at is védi túlvezérlés esetén.

(A B100 gyakorlatilag nem jelent számottevő terhelést a meghajtásnak. Túlvezérlés esetén védeni kell a trafót is az átütéstől.)

A 2A3 például már komoly kimenő áramot tud adni, amivel károsíthatja a B100 bemenetét...

Ha van trafónk, akkor cserébe legalább teljesen csatoló kondi mentes lehet a meghajtás:
2A3 driver.gif
2A3 driver.gif (3.79 KiB) Megtekintve 1636 alkalommal

Avatar
KD mester
Hozzászólások: 2587
Csatlakozott: 2016.02.14. 18:02

#6 Re: DHT Single-Ended végfok többszáz wattra.

Hozzászólás Szerző: KD mester » 2016.04.21. 18:23

Itt van rossz példának egy ilyen szempontból rosszul "tervezett" hibrid kapcsolás (találtam a neten, ilyen szimulátorhuszár kapcsolás :mrgreen: ).

Na itt például a fetek gate-jét semmi nem védi a túlvezérlés és tápfesz kapcsolások miatti túlfeszültség ellen. Igen rövid életű lenne a működése bekapcsolás után. Persze a szimulációban még nem füstöl el...

(A kapcsolásnak persze más hibái is vannak, igazi állatorvosi ló, például a szintén rosszul tervezett, és más szempontból is igen gagyi módon megoldott termikus kompenzálás, de az most itt ugye off...)
gagyi.png
gagyi.png (154.09 KiB) Megtekintve 1627 alkalommal

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég