Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
#1 Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
És ha igen, akkor azt hogyan, és jó-e az, vagy nem. A kérdés azért merült fel, mert az ATC M60 HD ST projecthez szeretnék valami megoldást találni.
Először is szereztem SiC anyagú diódákat. Úgy hallottam ezek jobbak, mint a hagyományos Schotky diódák. Tényleg igaz ez?
Először is szereztem SiC anyagú diódákat. Úgy hallottam ezek jobbak, mint a hagyományos Schotky diódák. Tényleg igaz ez?
#2 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
KD! Neked nincs tapasztalatod ezekkel a diódákkal?
#3 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Állítólag ezek a legjobbak hangilag. Én se próbáltam csöves egyenirányítás helyett, de ezekkel állítólag már lehet a csöves egyenirányítással szemben labdába rúgni...
Én majd erősítőbe akarok SIC fetet... Mondjuk még mindig egy kicsit drága játék. 30-50 ropival megdobná az erősítő árát. Addig is van jó és olcsó szilícium FET-em végfokba...
Én majd erősítőbe akarok SIC fetet... Mondjuk még mindig egy kicsit drága játék. 30-50 ropival megdobná az erősítő árát. Addig is van jó és olcsó szilícium FET-em végfokba...
#4 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Ez biztató dolog, amit írtál.
#6 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Próbáltad ezeket a diódákat?
#8 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.

#9 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Találtam neked egy faszányosat, ami még árban is elfogadható:
https://www.tme.eu/hu/details/lsc02120f ... sc02120fw/

#10 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Én a SIC fetek kipróbálásán gondolkodok még. Már "csak" 30e körül van egy garnitúra, (4db) ami egy sztereo végfokra elég.
Így lement az ára, már nem 800e mint pár éve.
Mondjuk a SIC diódák is rohadt drágák, hát még a fetek...
Így lement az ára, már nem 800e mint pár éve.

Mondjuk a SIC diódák is rohadt drágák, hát még a fetek...
#11 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Ebben a dologban a diódák ára a legkisebb korlát:) Szétszedni, összerakni mindkettőt...KD mester írta: ↑2020.09.30. 21:56Találtam neked egy faszányosat, ami még árban is elfogadható:![]()

#12 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Én 600V2A-es SiC diódákat a Farnellnél vettem kb 600 Forintért darabját. Az van az ARC M60DST-k be. Szerintem nagyon jó, és nem drága.
#13 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Ja csak szerintem kevés lesz a 600V... Az anódfesz kétszerese jut a diódára és nem hiszem, hogy 250V alatti az anódfeszed...
1200V-os dióda kell oda... Az a tuti...
1200V-os dióda kell oda... Az a tuti...
#14 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Ennek ellenére jól működik. 

#16 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Igen, többet is kibír, mint a katalógusban megadott adat, viszont egy graetz kapcsolásban elég, ha a csúcsfeszültséget kibírja...
#17 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Ja ott elég. De sima kétutasba, cső helyett viszont nem elég a 600V, erről nem árt nem megfeledkezni azért. Nem neked írom, csak nehogy valaki...
#18 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Amikor csak lehet dupla fesztűrésű diódában gondolkodok graetz esetében is. Úgy nem lő mellé az ember.
#19 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Kicseréltem a monoblokkokban az 1N4007-es diódákat IDH03G65C5 jelű szilicium karbidokra.
Igazából nem számítottam rá, hogy hallani fogok valami változást. Hát tévedtem. Az új diódákkal érezhetően változott a hang.
Valahogy jobban egyben van az egész... Több fény, több mélység, több "dallam"... nem nagy dolgokra kell gondolni, de összességében előrelépésnek érzem. Mondjuk az is igaz, hogy az új diódák vagy 40x annyiba kerültek, mint filléres 1N4007...
Igazából nem számítottam rá, hogy hallani fogok valami változást. Hát tévedtem. Az új diódákkal érezhetően változott a hang.
Valahogy jobban egyben van az egész... Több fény, több mélység, több "dallam"... nem nagy dolgokra kell gondolni, de összességében előrelépésnek érzem. Mondjuk az is igaz, hogy az új diódák vagy 40x annyiba kerültek, mint filléres 1N4007...
#20 Re: Utánozható-e a csöves egyenirányítás félvezetőkkel.
Ha jól emléxemm én olyan 5-600 körül vettem őket, s azt építettem be. Konzol jól írja le a különbséget. Ez azért is jó, mert ebben az esetben csak a diódák cseréje miatt létrejövő megszólalási változást írja le. Szerintem az a 2400 forintnyi különmbség megér ennyit. Mindenkinek javaslom a cserét. Csütörtök éjszaka hallgattam egy kis Bonamassát Bed Hart-al kiegészítve. Valami hátborzongatóan tiszta közepekkel szólalt meg. A két énekes hangja tökéletesen elkülönült egymástól. A gitárok szenzációsak. Ha vége lesz a Covidnak, akkor mindenkit elhívok 3-as csoportokban hozzám egy kis hallgatózásra.