Lineáris PC tápegységek
#1 Lineáris PC tápegységek
Audio célra fejlesztett PC-hez szükségszerűvé fog válni egy saját tápegység összeszerelése is.
Én LT1084 megoldásait szándékozom alkalmazni, ami az ATX 24 pint illetve a meghajtókat illeti.
Intel 10nm CPU/IGP tápegységéhez pedig vagy szintén 4 darab 12V-os LT1084 kellene, viszont lehet, hogy biztonságosabb lenne már ott
a 4 darab LT1083, esetleg az alábbi kapcsolás, pl. LT1086-al... Eredeti LT1083 jelenleg nem kapható, nem is szabad venni, mert tonnaszámra hamisítják, tehát vagy nagy üzleteknél, vagy sehol.
Úgy tűnik, Linear-nál valamiért mostanában inkább a TO-220 tokozást favorizálják, így a nagyobb áramú LT1083-nál már ingyen mintát sem lehet kapni.
Úgy, hogy lehet, találnom kell egy másik megoldást a CPU/IGP tápra, ha az itt lévő kapcsolás valamiért nem válna be.
Én LT1084 megoldásait szándékozom alkalmazni, ami az ATX 24 pint illetve a meghajtókat illeti.
Intel 10nm CPU/IGP tápegységéhez pedig vagy szintén 4 darab 12V-os LT1084 kellene, viszont lehet, hogy biztonságosabb lenne már ott
a 4 darab LT1083, esetleg az alábbi kapcsolás, pl. LT1086-al... Eredeti LT1083 jelenleg nem kapható, nem is szabad venni, mert tonnaszámra hamisítják, tehát vagy nagy üzleteknél, vagy sehol.
Úgy tűnik, Linear-nál valamiért mostanában inkább a TO-220 tokozást favorizálják, így a nagyobb áramú LT1083-nál már ingyen mintát sem lehet kapni.
Úgy, hogy lehet, találnom kell egy másik megoldást a CPU/IGP tápra, ha az itt lévő kapcsolás valamiért nem válna be.
#2 Re: Lineáris PC tápegységek
Több amperre?
#3 Re: Lineáris PC tápegységek
Ja, hogy mármint ilyenfajta kapcsoláshoz... De van ADM7150 is... kb hasonló lehet.
#4 Re: Lineáris PC tápegységek
Ez csak egy ábra. Természetesen én sem szándékozom sokkal többet alkalmazni, lehetőleg minimalizálom a kevesebb hőveszteség miatt.
#5 Re: Lineáris PC tápegységek
Ez itten valami patkolással 15A-t is kibírhat, és jó halk is zajügyileg
http://www.diyinhk.com/shop/audio-kits/ ... 15ax2.html
http://www.diyinhk.com/shop/audio-kits/ ... 15ax2.html
Csak az AD1862 ad neked erőt és mindent lebíró akaratot. De azért az AK4497-el sem jövünk dühbe
- Rézfaszú bagoly
#6 Re: Lineáris PC tápegységek
Igen, elég jónak tűnik, hiába, ez mindössze 2 éves fejlesztés.
#7 Re: Lineáris PC tápegységek
Szerintem, ha valami épített táp készül, akkor meggondolandó lehet sima soros-áteresztős helyett soros-párhuzamos kimenetűt csinálni, (úgy valószínűleg jobb impulzusválasz, és szabályozási paraméterek érhetők el gyorsan/erősen változó kimeneti terhelés -digitális áramkörök- esetén).
Legegyszerűbb a soros táp kimenetén sima előterhelést használni... (már így is jelentősen csökken a %-os terhelésváltozás -pl. túllövés terhelés megszűntekor-)
De talán még jobb lenne audiovégfok-szerűen (AB-osztályú kimenet) megcsinálni, így a sönt rész is bevonható az aktív szabályozásba...
Esetleg nagyon nagy áram (kis fesz) esetén lehetne trafós rásegítésű szűrő/stabot is talán?
Legegyszerűbb a soros táp kimenetén sima előterhelést használni... (már így is jelentősen csökken a %-os terhelésváltozás -pl. túllövés terhelés megszűntekor-)
De talán még jobb lenne audiovégfok-szerűen (AB-osztályú kimenet) megcsinálni, így a sönt rész is bevonható az aktív szabályozásba...
Esetleg nagyon nagy áram (kis fesz) esetén lehetne trafós rásegítésű szűrő/stabot is talán?
- mercedes13
#9 Re: Lineáris PC tápegységek
Sziasztok!
Egy ilyenről üzemeltetek egy xmos dac-ot és egy usb kártyát. Jó minőségű lehet ez? Egy ampert nem ad ki, csak 0,9 tizedet, az USB kártya ledje nem is világít, ha erről üzemel.
https://www.aliexpress.com/item/Dual-Wa ... 91642.html
Mi a véleményetek róla?
Köszi.
Üdvözlettel:
mercedes13
Egy ilyenről üzemeltetek egy xmos dac-ot és egy usb kártyát. Jó minőségű lehet ez? Egy ampert nem ad ki, csak 0,9 tizedet, az USB kártya ledje nem is világít, ha erről üzemel.
https://www.aliexpress.com/item/Dual-Wa ... 91642.html
Mi a véleményetek róla?
Köszi.
Üdvözlettel:
mercedes13
- Ereshkigal
#10 Re: Lineáris PC tápegységek
Az LT3042 jó cucc, sokan építenek vele tápot, így akár jó is lehet ez a kínai csoda.
- mercedes13
#11 Re: Lineáris PC tápegységek
Köszi, nem gond, hogy nem világít az usb kártya ledje?
- mercedes13
#12 Re: Lineáris PC tápegységek
Mivel az 12v-ról táplálkozik, ami nincs bekötve, így nem gond.
#13 Re: Lineáris PC tápegységek
Üdv, bocs ha offtopic, de lenne egy kérdésem:
Kaptam egy bontott kapcsoló üzemű tápegységet (lapos TV-ben volt, tökéletesen működik a forrás szerint).
Megtaláltam a kapcsolási rajzát is, aminek itt egy része látszik. A trafós rész ezen nincs rajta csak a kimeneti szekció.
Sokféle feszültséget tud: 5V, 12V, 19V. A jobb alsó sarokban van a kimeneti csatlakozója.
Még nem üzemeltem be, vaktában nem akarok vele kísérletezni..
A kérdésem, hogy a PS_ON mi célt szolgál (pirossal jelöltem)? Kimenet vagy bemenet? Hogy kell használni? Mit csináljak vele?
A kapcsolási rajzból talán kiderül, megszakértené valaki?
Előre is köszönöm!
Kaptam egy bontott kapcsoló üzemű tápegységet (lapos TV-ben volt, tökéletesen működik a forrás szerint).
Megtaláltam a kapcsolási rajzát is, aminek itt egy része látszik. A trafós rész ezen nincs rajta csak a kimeneti szekció.
Sokféle feszültséget tud: 5V, 12V, 19V. A jobb alsó sarokban van a kimeneti csatlakozója.
Még nem üzemeltem be, vaktában nem akarok vele kísérletezni..
A kérdésem, hogy a PS_ON mi célt szolgál (pirossal jelöltem)? Kimenet vagy bemenet? Hogy kell használni? Mit csináljak vele?
A kapcsolási rajzból talán kiderül, megszakértené valaki?
Előre is köszönöm!
#14 Re: Lineáris PC tápegységek
A PS-on a tápegység átkapcsolására szükséges a készenléti állapotból ill. állapotba.
#15 Re: Lineáris PC tápegységek
Létezik a rajzon egy 5vsb (5v standby) ezt szokták egy ellenálláson keresztül a PS-on-ra csatolni, így indul a táp. Az ellenállás 2k2-10k közötti általában.
#16 Re: Lineáris PC tápegységek
Kipróbálom! Köszönöm a segítséget!