Kondenzátorok
#1 Kondenzátorok
A B100 topikban is felmerült az alkatrészek mérhető paraméterein felül álló audió értékük.
Nos én nem vitatkozni szeretnék itt (meg remélem más sem) hanem ebben a topikban bárki leírhatja egy kérdéses alkatrészről a tapasztalatait.
El is kezdeném . Van egy szatyornyi G Luxon TW (M) 10000uF 63V 85°C kondenzátorom. Mivel ez nem egy elegáns alkatrész , gyakorlatilag tömegcikk de mégis érdekelne ki mit tapasztalt velük kapcsolatban. Érdekelne pusztán műszaki megítélés is. Én ma méregettem ezeket és átlagos értékeket hozott a RIFA PEH169 -el (ami azért már egy más kategória!) vállvetve.
Nyilván nem tud elviselni akkora Ripple áramot mint a RIFA de talán audio alkalmazásban erre nincs is szükség.
Valakinek ezzel a G Luxonnal tapasztalata ? Élettartam , hang, megitélés?
Köszi
Nos én nem vitatkozni szeretnék itt (meg remélem más sem) hanem ebben a topikban bárki leírhatja egy kérdéses alkatrészről a tapasztalatait.
El is kezdeném . Van egy szatyornyi G Luxon TW (M) 10000uF 63V 85°C kondenzátorom. Mivel ez nem egy elegáns alkatrész , gyakorlatilag tömegcikk de mégis érdekelne ki mit tapasztalt velük kapcsolatban. Érdekelne pusztán műszaki megítélés is. Én ma méregettem ezeket és átlagos értékeket hozott a RIFA PEH169 -el (ami azért már egy más kategória!) vállvetve.
Nyilván nem tud elviselni akkora Ripple áramot mint a RIFA de talán audio alkalmazásban erre nincs is szükség.
Valakinek ezzel a G Luxonnal tapasztalata ? Élettartam , hang, megitélés?
Köszi
#2 Re: Kondenzátorok
Hangilag? Q....jó....
Ennyi....Remélem ez mindent leír róla.
A tapasztalatainkat már leírtuk róla az ebayos témában felmerült kondi teszt kapcsán. Meg a rifáról is....
Ennyi....Remélem ez mindent leír róla.
A tapasztalatainkat már leírtuk róla az ebayos témában felmerült kondi teszt kapcsán. Meg a rifáról is....
#3 Re: Kondenzátorok
Sziasztok,
Canampomban cserélném a C1 (.47j63) kondit, kicsit megpörkölődött a széle a páka oldalától A kapcsolásban 680nF-al szerepel, az eredeti Canamp-ban 470nF-os. Ránézésre ARCOTRONICS poliészter. Mit javasoltok? Érdemes helyette valami mást? Van itthon WIMA MKC4-em (bár a B100-as topicban olvastam, hogy a Wimák hangilag nem túl jók. Igaz ez a polikarbonátra is?) esetleg Tropical Fish van még itthon. Mi jöhet még szóba, ami el is fér nem túl nagy helyen
Köszi, üdv Gaszto
Canampomban cserélném a C1 (.47j63) kondit, kicsit megpörkölődött a széle a páka oldalától A kapcsolásban 680nF-al szerepel, az eredeti Canamp-ban 470nF-os. Ránézésre ARCOTRONICS poliészter. Mit javasoltok? Érdemes helyette valami mást? Van itthon WIMA MKC4-em (bár a B100-as topicban olvastam, hogy a Wimák hangilag nem túl jók. Igaz ez a polikarbonátra is?) esetleg Tropical Fish van még itthon. Mi jöhet még szóba, ami el is fér nem túl nagy helyen
Köszi, üdv Gaszto
#4 Re: Kondenzátorok
Szia!
A wima MKC mondjuk kivétel, az tud jó lenni. Viszont a szürke arkotronics kondit érdemes kipróbálni, mert az is...
A wima MKC mondjuk kivétel, az tud jó lenni. Viszont a szürke arkotronics kondit érdemes kipróbálni, mert az is...
#5 Re: Kondenzátorok
KD mester, nekem fehér ARCOTRONIC van, szürkét sehol nem lelek. Tudsz esetleg beszerzési forrást? Ha nem marad a WIMA MKC
Köszi, üdv
Gaszto
Köszi, üdv
Gaszto
#7 Re: Kondenzátorok
Hohó, köszi.
#8 Re: Kondenzátorok
Volt egy kis időm, próba képpen kicseréltem a megsütött sarkú kondit a CANAMP-ban a WIMA MKC-re. Illetve a korábban söntölt visszacsatoló ellenállást is kicseréltem egy jó nagyságúra. Volt itthon szénréteg, azt tettem bele. Lehet, hogy egyszerre csak az egyik módosítást kellett volna meglépni, mert most nem tudom melyik hozta a nagyobb eredmény, de döbbenetes a különbség. A pontos, dinamikus mély megmaradt, viszont emelett olyan tiszta részletező hang jött meg a magas tartományban, hogy tátott füllel hallgatom
#9 Re: Kondenzátorok
G-Luxon 47u/400V-os igaz 105C-os kondenzátorok is meglepően jól muzsikálnak a fejlesztés alatt álló csöves előfokban.
Legalább olyan jók, mint a kisérletekhez eddig használt nagy Nichikonok. Tömörebben, "gyorsabban" zenél így a szerkezet. Nagyobb a dinamika érzet is.
Legalább olyan jók, mint a kisérletekhez eddig használt nagy Nichikonok. Tömörebben, "gyorsabban" zenél így a szerkezet. Nagyobb a dinamika érzet is.
#10 Re: Kondenzátorok
Egyébként ezt a B100-ba is beletetted, (valami olyasmit írtál), de hova?
#11 Re: Kondenzátorok
A csöves panelek tápjába. Magához a panelhez nem nyúltam, bár a 6n16b-s panel nem biztos, hogy megússza a kisérletet.
#12 Re: Kondenzátorok
Ha már eszembe juttattad... Nem is úszta meg a 6n16-os panel a G-Luxont.
Ezt a panelt kisérletezgetésre használom. A G-Luxon egy Panasonic(?) 47u/200V-os kondit váltott.. A Pana nem igazán jött be itt. Nem volt se rossz, se jó. A G-Luxon ebben a pozicióban is olyasmi vàltozást hozott első benyomások alapján, mint a tápegységben. Tömörebb, egységesebb szélesebb sávú hangzást, kifinomultabb megszólalást. A Panasonic kondival és a G-Luxon pufferrel kissé kétfelé ment a hang mintha nem egy irányba tartottak volna. Kissé eklektikus volt a mostanihoz képest.
Amúgy a sok farigcsálás ellenére, vagy pont azért a 6n16b panelt nagyjából egyenértékűnek tartom az E88CC alapúval. Picit más tónus, kissé máshol vannak a hangsúlyok. Az ECC világosabb, kicsit tisztább talán részletezőbb a közepe, míg az orosz cső szélesebb sávon erőteljesebb basszussal zenél. A zene viszont mindkettővel áramló, folyamatos, dinamikus...
Jó hallgatni mind a kettőt.
Ezt a panelt kisérletezgetésre használom. A G-Luxon egy Panasonic(?) 47u/200V-os kondit váltott.. A Pana nem igazán jött be itt. Nem volt se rossz, se jó. A G-Luxon ebben a pozicióban is olyasmi vàltozást hozott első benyomások alapján, mint a tápegységben. Tömörebb, egységesebb szélesebb sávú hangzást, kifinomultabb megszólalást. A Panasonic kondival és a G-Luxon pufferrel kissé kétfelé ment a hang mintha nem egy irányba tartottak volna. Kissé eklektikus volt a mostanihoz képest.
Amúgy a sok farigcsálás ellenére, vagy pont azért a 6n16b panelt nagyjából egyenértékűnek tartom az E88CC alapúval. Picit más tónus, kissé máshol vannak a hangsúlyok. Az ECC világosabb, kicsit tisztább talán részletezőbb a közepe, míg az orosz cső szélesebb sávon erőteljesebb basszussal zenél. A zene viszont mindkettővel áramló, folyamatos, dinamikus...
Jó hallgatni mind a kettőt.
#13 Re: Kondenzátorok
ez a panel hányszorosat erősít?
#14 Re: Kondenzátorok
Nem mértem, de hasonló az erősítő érzékenysége, mint a többi meghajtóval. Kivéve a miczo félét, azzal sokkal érzékenyebb.
#15 Re: Kondenzátorok
Az E88CC-s erősítése 50V/V, a 6n16-os erősítése 33V/V. Kisebb az utóbbi csövek erősítése, ezért, hogy meg legyen a szokásos nagyságú visszacsatolás, le lett véve az erősítés kicsit...
#16 Re: Kondenzátorok
Ennyivel kisebb az erősítése? Föl sem tünt.
#17 Re: Kondenzátorok
Megjöttek a K42Y sorozatú PIO kondik. Egyrészt rettentően nagyok, másrészt számomra megdöbbentően jók a 6n16b meghajtóban ( 1u/160v ). Remix/Miflex kondik helyére kerültek be. Tisztábban, eszköztelenebb lett a hang. Természetesebbnek, magától értetődőbbnek tűnik az énekhang, gyorsak a tranziensek, tér, flow, sávszélek... Mindenben előrelépésnek érzem a cserét.
A fólia kondik csereberéjével hol ez, hol az lett jobb, míg valahol veszítettem valamit. Vacakolni kellett, hogy mi illik a rendszerbe a legjobban. Ilyesmit most nem érzek
Biztos vannak jobb kondik is, de egyrészt nekem nincsenek olyanjaim, másrészt valószínűsíthetően messze nem a néhány Eurós árkategóriában lehetnek.
Szóval eddig nagyon jó vételnek tartom a zöld hengereket. Az esetleges patkolgatásuk még a jövő zenéje.
A fólia kondik csereberéjével hol ez, hol az lett jobb, míg valahol veszítettem valamit. Vacakolni kellett, hogy mi illik a rendszerbe a legjobban. Ilyesmit most nem érzek
Biztos vannak jobb kondik is, de egyrészt nekem nincsenek olyanjaim, másrészt valószínűsíthetően messze nem a néhány Eurós árkategóriában lehetnek.
Szóval eddig nagyon jó vételnek tartom a zöld hengereket. Az esetleges patkolgatásuk még a jövő zenéje.
#18 Re: Kondenzátorok
Próbálkoztam a K42Y sorozatú kondik patkolásával. Nagyon bejön nekem ezeknek a nagy zöld hengereknek a hangja.
A próbâkat a csöves előfok kimeneti csatolójával végeztem 1u/250V K42Y-2.
Mindenféle fólia kondikkal próbálkoztam. Beforrasztás után meghallgatva egészen jónak is tűnt az eredmény, de tartósan egyik sem maradt a helyén. A patkolás hozzáadott valamit, mondjuk szubjektíven jobbnak tűnő középtartományt, vagy élénkséget, de csökkentette a magától értetődőséget, a saját jogon való jó hangzást. Jobb hifi lett, de szegényesebb zene.
A próbâkat a csöves előfok kimeneti csatolójával végeztem 1u/250V K42Y-2.
Mindenféle fólia kondikkal próbálkoztam. Beforrasztás után meghallgatva egészen jónak is tűnt az eredmény, de tartósan egyik sem maradt a helyén. A patkolás hozzáadott valamit, mondjuk szubjektíven jobbnak tűnő középtartományt, vagy élénkséget, de csökkentette a magától értetődőséget, a saját jogon való jó hangzást. Jobb hifi lett, de szegényesebb zene.
#19 Re: Kondenzátorok
Egy fórumtársunk révén tovább szaporodtak itthon a szovjet katonai olajpapír kondik. A KBG sorozat téglatest alakú fém házban alu fóliát és olajjal telített papír szigetelést tartalmaz. Meglehetősen nagy méretűek...igaz, aki látott korabeli szovjet katonai elektronikát mondjuk egy teljesen csöves radart, vagy légvédelmi rakétakomplexumot belülről az másképp értelmezi a miniatürizáció fogalmát.
Szóval lényeg a lényeg, hogy ezek a böszme fém kockák elképesztően jók. Jobbak mint a K42U sorozatú eszközeim. Nekem egyelőre nagyon tetszenek. Hangjuk emlékeztet a zöld hengerekére, de valahogy mindenben jobbak azoknál. Tisztaság, definiáltság, sávszélek, és főleg dinamika és tér. Mimdenekelőtt pedig zeneiség és hallgathatóság. Nem hívja föl magára a figyelmet, egyszerűen csak teszi a dolgát. Összevetve a műanyag dielektrikumú komdikat ezekkel a papír alapúakkal mindegyik plasztiknál érzek némi szinezettséget, "hullámosságot" a frekvenciamenetben és dinamika vesztést. A K42Y valami nagyon hasonlóra törekszik, mint a KBG, csak nem sikerül olyan jól neki. Bár a hangzásbeli eltérés nem nagy a két szovjet harcos közt, de minden zenén jól érzékelhető.
( A próbákat csöves buffer illetve az "új" csöves előfok kimeneti csatolójaként kötött kondikkal végeztem )
Szóval lényeg a lényeg, hogy ezek a böszme fém kockák elképesztően jók. Jobbak mint a K42U sorozatú eszközeim. Nekem egyelőre nagyon tetszenek. Hangjuk emlékeztet a zöld hengerekére, de valahogy mindenben jobbak azoknál. Tisztaság, definiáltság, sávszélek, és főleg dinamika és tér. Mimdenekelőtt pedig zeneiség és hallgathatóság. Nem hívja föl magára a figyelmet, egyszerűen csak teszi a dolgát. Összevetve a műanyag dielektrikumú komdikat ezekkel a papír alapúakkal mindegyik plasztiknál érzek némi szinezettséget, "hullámosságot" a frekvenciamenetben és dinamika vesztést. A K42Y valami nagyon hasonlóra törekszik, mint a KBG, csak nem sikerül olyan jól neki. Bár a hangzásbeli eltérés nem nagy a két szovjet harcos közt, de minden zenén jól érzékelhető.
( A próbákat csöves buffer illetve az "új" csöves előfok kimeneti csatolójaként kötött kondikkal végeztem )
#21 Re: Kondenzátorok
ezt a kondit mivel lehetne kiváltani?
https://hu.mouser.com/ProductDetail/Rub ... 3MQA%3D%3D
https://hu.mouser.com/ProductDetail/Rub ... 3MQA%3D%3D
#22 Re: Kondenzátorok
Mondd, Te kit választanál?
Avagy az oroszok már a spájzban vannak.
Avagy az oroszok már a spájzban vannak.
#23 Re: Kondenzátorok
Ezek elég jók, kivéve azokat a 3 csöcsű csernobili fajtát.
#24 Re: Kondenzátorok
Pedig az a csernobili fajta itt-ott nem szerepelt rosszul. Volt ahol jobb, de minimum egyenértékű volt a zöld szörnyetegekkel, igaz az ezüst színű acél hengerek tűnnek eddig a legjobbaknak. Persze azok a legdrágábbak is. A barna téglatest pedig jobban tetszett fonóban mint a nagyobb üveg házas tesója.
#25 Re: Kondenzátorok
Tovább játszadoztam az orosz sereglettel. A három lábú medvék kifejezetten jók elkót átblokkolni a csöves fokozat tápjában a B100 előtt és a csöves bufferben is. Tisztábbnak, semlegesebbnek, nagyobb felbontásúnak, dinamikusabbnak hallom így a rendszert. Az igazi meglepetés a képen látható hatalmas zöld henger. K75-10 sorozatú kondi. Az mindent visz. Utána olvasva a dolgoknak ez a sorozat, na és a teflonok a szovjet hadiipar csúcs cuccai. Csak sajnos iszonyatosan nagyok.
#26 Re: Kondenzátorok
K73-17B 220nF 630V sovjet kondi ,nagyon jó csatolónak.....minőség ,szépen szól.Kinézetre is OK...
van más értékekkel is...Vásároltam 20at ,még van 3 ,bánom hogy nem vettem tőbbet...nem volt drága...
van más értékekkel is...Vásároltam 20at ,még van 3 ,bánom hogy nem vettem tőbbet...nem volt drága...