Tuning alkatrészekkel

dyscus
Hozzászólások: 2806
Csatlakozott: 2016.03.21. 23:14
Tartózkodási hely: Kecskemét

#1 Tuning alkatrészekkel

Hozzászólás Szerző: dyscus » 2016.08.05. 09:57

Mindenki , aki kíváncsi volt, meghallgathatta már a DAC-omat, ami AD1865-el készült trafós I/U konverterrel, és 5687 csöves kimenettel. Ez a kütyü igen jól teljesít sokak szerint. Ezért kicsit féltem is. Mostanába fejembe vettem, hogy bemutató célra készítek egy Kusnoki DAC-ot, aminek doksiját majd közzé is teszem fórumunk oldalain.
Visszatérve az AD1865 DAC-hoz mivel azt már nem akarom cígelni, így megérdemli, hogy kicsit tuningoljam, amit meg is tettem a tegnapi nap folyamán. A képen látható két alkatrészt Uppgrade-eltem.
Oswald.JPG
Oswald.JPG (169.23 KiB) Megtekintve 4604 alkalommal
Választásom az ismert cég alkatrészeire esett, amiket már megelégedéssel használok a Line fokozatomban. Sajna meglehetősen drágák, de nagyon szépek :lol: :
Jack Ruby.JPG
Jack Ruby.JPG (228.64 KiB) Megtekintve 4603 alkalommal
Aki ismeri a XX. századi történelmet, az tudja, hogy következtek ezek a nevek egymásután, pedig közöttük közös szálak húzódtak.
Nos a csere után azt kell, hogy írjam: a hangkép nem gyilkos módon változott meg, de mindenféleképpen hallható változást éreztem két irányban is. A negatív irány az az, hogy nagyon enyhén a mély basszus kicsit mintha romantikusabbá vált volna. Mintha még analógossabbá vált volna a basszus, mintha vesztett volna a kottázhatóságából. Mindenesetre bízok abban, ha az új alkatrész bejáratódik, akkor ez a "basszus-szmog" eltűnik. Ilyen változás az előfokomnál nem volt.
A pozitív változás viszont ennél pregnánsabb: A hanxerek jobban elkülönülnek egymástól, és minha minden igazabb lenne. Ténylegesen fel lehet sorolni a zenében lévő zenészek számát, s hogy ki min játszik. Az egész természetesebb lett. Az ember ritkán hallgat élőben skót népzenét aminek alapja a nagydob, amit olyan szépen tudnak püfölni. Tegnap este egy Maggie Reilly lemezen az egyik számban pontosan ilyen dobot hallottam, és végig futott hátamon a meglepetés, mert olyan élethűen püfölt a McDob Mester :P , hogy fejemet felkapva majdnem kiszaladtam a térre, azt feltételezve, hogy vígan zenélve egy skót banda masíroz odakint. Szóval nagyon jó ez a cucc, a felvázolt hibája ellenére, ami azért nem is nagy hiba. Némely éleshangú erősítőnek jót is tesz, de remélem nálam elmúlik, mint a pattanás. Mindenkinek tudom ajánlani, ha el tudja fogadni, hogy Oswaldot kb 1,5 Euróért vettem, Jack-et pedig 18-ért. Darabonként. :cry:

Tetabiate
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2016.03.06. 15:54

#2 Re: Tuning alkatrészekkel

Hozzászólás Szerző: Tetabiate » 2016.08.11. 20:26

Olyan tesztet nem csinál senki, hogy az elko mellé rak párhuzamosan néhány uF-nyi fóliakondenzátort ?
Vagy az úgy túl olcsó kísérlet lenne? [gondolkodik] :D

Avatar
Rézfaszú bagoly
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2016.03.25. 10:05
Tartózkodási hely: Bubo Cupropenis barlang, Gerecse hegység

#3 Re: Tuning alkatrészekkel

Hozzászólás Szerző: Rézfaszú bagoly » 2016.08.11. 22:11

Ha van egy LRC műszered a közelben, amelyik kondenzátor paramétereket is mér, érdemes a kombinált alkatrészeket külön és együtt is megmérni.
Ha nem éri el a "jobbféle" kondi az elko 10%-át, nem sok minden történik. De akár rosszabb is lehet bizonyos esetekben, ahol egy fólia kondi induktívabb, mint az elko. Vagy épp antennaként funkcionál.

Tetabiate
Hozzászólások: 48
Csatlakozott: 2016.03.06. 15:54

#4 Re: Tuning alkatrészekkel

Hozzászólás Szerző: Tetabiate » 2016.08.11. 22:20

Akkor az nagyon gagyi fóliakondenzátor lehet ha ront az összképen. Nem tudom elképzelni hogy ha pl. egy silver-mica-t vagy egy kerámiát mellérakunk, akkor attól nem lesz jobb. Persze az lehet hogy a kicsi kapacitás miatt nem észrevehető, de hogy rosszabb legyen az kvantumfizikailag lehetetlen. :D (szerintem)

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég